Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.07.2015.
23:24
Tanjug A

Stejt department: Ozbiljni napori Srbije protiv trafikinga

Srbija je zemlja porekla, tranzita i odredište za muškarce, žene i decu koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije i prinudnog rada, a vlada čini ozbiljne napore na suzbijanju trgovine ljudima, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima.

Fonet/A. L.
Srbija uradila puno za sprečavanje trgovine ljudima

Prema tom izveštaju, Srbija je svrstana u drugu od tri grupe pri čemu se u prvoj grupi nalaze najbolje kotirane zemlje koje nemaju problem trgovine ljudima, u drugoj zemlje "čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda u suzbijanju trgovine ljudima, ali čine značajne napore da ih ispune", a u trećoj zemlje čije vlade ne ispunjavaju minimum standarda niti čine ozbiljne napore da to učine.

Stejt department u izveštaju između ostalog navodi da su i srpski državljani muškarci izloženi trgovini ljudima radi eksploatacije u "radno intenzivnim sektorima" poput građevinske industrije, u evropskim zemljama (uključujući Azerbejdžan, Sloveniju i Rusiju) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlada Srbije, kako ocenjuje američki izveštaj, ne ispunjava u potpunosti minimum propisanih standarda kada je reč o suzbijanju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom pravcu.

Broj trgovaca ljudima koji su osuđeni se smanjio, a oni koji su osuđeni su dobili blage kazne, iznosi se u izveštaju, uz ocenu da vlada nije pružila žrtvama dovoljnu zaštitu u krivičnom postupku koji ih je izložio dodatnom zastrašivanju i traumatizovanju.

Stejt department Srbiji preporučije da poboljša krivično gonjenje sa osuđujućim presudama i kaznama za trgovace ljudima kako bi se oni odvratili od vršenja ovakvih dela, obuči istražitelje, tužioce i sudije o tome kako da prilaze slučajevima trgovine ljudima, obezbedi žrtvama da prilikom svedočenja u sudu imaju punu zaštitu koja će umanjiti dodatno zastrašivanje i traumatizovanje.

Od zemalja regiona u prvoj kategoriji je samo Makedonija, dok su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo koje se u izveštaju razmatra odvojeno od Srbije, Grčka i Rumunija u drugoj grupi kao i Srbija. Bugarska se kotira nešto lošije kao zemlja koja je na "listi za posmatranje" u okviru druge grupe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online