Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.07.2015.
00:12
A. Krasojević - Vesti A

Hrvati mi nekažnjeno ubili oca!

Mladen Žuža (47) je danas na sigurnom, u švajcarskom gradu Sionu (kanton Valis) i nerado se seća početka devedesetih godina prošlog veka, kada je s roditeljima živeo na jugu Hrvatske, u lučkom gradu Ploče. Miran život porodice koju je glava familije Luka Žuža izdržavao od radničke plate, prekinula je lupa koja je na vratima njihovog stana u ulici Jakova Tomaševića 21a (danas Stjepana Radića) odjeknula 12. maja 1992.

Reuters
Naoružani pripadnici hrvatske vojne policije su Luku Žužu odveli iz stana u logor. Tada su ga poslednji put videli živog (Foto: Ilustracija)

Naoružani pripadnici tada po zlu poznate hrvatske vojne policije, su Luku Žužu odveli iz stana i porodica ga nikada više nije videla živog.

Pukim slučajem, posle punih 19 godina, telo ubijenog Luke Žuže, ekshumirano je u krugu današnje kasarne "Božan Šimović" (nekada "Miro Popara") u Čapljini (BiH). Mladena boli, što ni do danas u demokratskoj Hrvatskoj, punopravnoj članici EU, ubice njegovog oca nije stigla ruka pravde! Evo njegove ispovesti.

Uhapšen jer je bio Srbin

- Moj otac je uhapšen samo zato što je bio Srbin i ništa zgrešio nije. Odveli su ga, kako smo kasnije saznali u obližnju bivšu kasarnu u Pločama da bi posle dva dana bio nelegalno prebačen u prihvatni centar u Ljubuškom u BiH, gde mu se izgubio svaki trag - priča Mladen Žuža za "Vesti".

- Dugo za njega nismo znali ništa, da bi njegove posmrtne ostatke posle 19 godina pronašli i ekshumirali u kasarni u Čapljini. Identifikovan je pomoću DNK analize. To je za mene direktan dokaz o umešanosti države Hrvatske u ratne zločine na teritoriji BiH - objašnjava Mladen.

- Ja znam, a trebalo bi da znaju i oni koji bi po prirodi svoga posla morali da se bave ovim zločinom, u hapšenju i prebacivanju moga oca na teritoriju druge države učestvovali su vojni policajci Renato Barbir (1964), Robert Markota (1969), Drago Rajić (1962), Vid Jurković (1960) i Almin Dedić (1970) a zapovednik im je bio Jozo Ivanković zvani Doza. Na čelu SIS-a (vojne policije) bili su tada Domagoj Franić i Dalibor Gregov.

Posle hapšenja Luke u stan porodice Žuža nasilno je ušla Dražana Bošković (1966), sa suprugom Pavom.
- Oni i danas žive u tom stanu, a nama je oduzeto stanarsko pravo. I to je samo jedan od primera kako se stvarala Hrvatska država i već na početku sukoba vršeno je etničko čišćenje koje će doživeti vrhunac 1995. - rezigrirano konstatuje Mladen.

Zločinci su postali heroji

- Nažalost i danas se sve češće može čuti po Hrvatskoj ustaški pozdrav "Za dom spremni", ta krilatica i danas kod mnogih Hrvata podiže adrenalin, a kod porodica žrtava izaziva jezu. Pod tom je parolom i moj otac mučen, o tome postoji nalaz patologa i potom ubijen pa se pitam, da li će neko za to da odgovara. Dešava se upravo suprotno. Zločinci su postali heroji, a ordenje je zakačeno i na grudi većine pripadnika hrvatske vojne policije koji su odveli mog oca - vajka se Mladen.

Ni danas, osam godina kako je pronašao posmrtne ostatke svog oca on ne gubi nadu da će se hrvatsko pravosuđe ozbiljno pozabaviti ovim slučajem i kazniti počinioce.

- Kome da se moja porodica i ja obratimo da bi saznali ko je kriv za smrt moga nedužnoga oca. Mislim da Srbija malo ili nedovoljno čini za Srbe koji žive ili su živeli i drugim državama bivše Jugoslavije. Hrvatska s druge strane plaća advokate milionima evra i šalju svu potrebnu dokumentaciju, za pomoć Gotovini, Čermaku, Markaču, prikrivaju topničke dnevnike... Sada traže izručenje Kapetana Dragana iz Australije, a Srbija čini malo ili skoro ništa da do toga ne dođe. Moja porodica i ja žrtve smo stvaranja etnički čiste Hrvatske. Evropska unija je učinila veliku grešku jer je primila Hrvatsku u svoje redove pre nego se rešila tog teškog bremena - konstatuje na kraju razgovora za "Vesti" Mladen Žuža.

Kasarna-logor

Zvaničnici Instituta za nestala lica BiH, potvrdili su da je telo Luke Žuže ekshumirano u junu 2007. u krugu današnje kasarne OS BiH "Božan Šimović" u Čapljini. Ekshumacija je izvršena po zahtevu zvaničnika Instituta za nestala lica Srbije, koji su verovali da su tu sahranjena tela vojnika bivše JNA koji su stradali u aprilu 1992. u napadu snaga HVO-a na kasarnu. Taj objekat JNA je potom pretvoren u logor za Srbe i Bošnjake. DNK analizom utvrđeno je, međutim, da su u grobnici pokopana tela trojice srpskih civila i jedne osobe hrvatske nacionalnosti.

Tonči Majić: Malo je nade

- Nažalost, nemam dobrih vesti za Mladena Žužu i njegove najbliže. Neizvesno je kada će i da li će se uopšte pravosudni organi Hrvatske pozabaviti ovim slučajem - kaže za "Vesti" Tonči Majić, građanski aktivista i predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, koji se zbog svog zalaganja za isterivanje pravde, pogotovo kažnjavanje zločinaca iz zloglašne splitske kasarne Lora, već našao na udaru desničara ali i organa vlasti.

On ne gaji nadu da će Mladen Žuža dočekati da vidi osuđene i iza rešetaka odgovorne za smrt njegovog oca.

- Hrvatska se država i u ovom, kao i po pitanju mnogih drugih zločina počinjenih nad civilima i zarobljenim vojnicima srpske i cnogorske nacionalnosti pravi slepa i gluva. Godinama pokušavam da saznam kakva je sudbina zadesila Srbina iz Bosne koji je tokom rata teško ranjen dopremljen u splitsku bolnicu, a kada je posle par dana, još neizlečen, otpušten, izgubio mu se svaki trag. Hrvatsko tužilaštvo za sve ove godine nije saslušalo ni doktora koji je potpisao otpusnicu za tog čoveka - kaže Majić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.07.2015. 02:11
Oni i njihovi logori - pravi su kerovi rata
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online