Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.06.2015.
21:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Nemica iz Raštata: Imam srpsku dušu

Nemica, koja kaže da ima srpsku dušu, stigla je u Beograd kao član folklornog sastava SKC "Vuk Stefanović Karadžić". Prvi put se obrela u srpskoj prestonici i prošetala Knez Mihailovom ulicom, obišla Kalemegdan, videla Hram Svetog Save i Etnografski muzej.

Skarlet Kopkhe

Skarlet Kopkhe je svoju ljubav prema Srbiji otkrila zahvaljujući najboljoj prijateljici Milijani.

- Uz Milijanu sam polako upoznavala srpske običaje i tradiciju, a kada sam sa njom otišla i na probu SKC "Vuk Stefanović Karadžić", čiji je ona član godinama, i videla narodna kola s prostora Balkana, oduševila sam se - kaže 27-godišnja apotekarka Skarlet Kopkhe, koja živi u Raštatu, gradiću na granici Nemačke i Francuske.

- Raštat je divan gradić, ima oko 48.000 stanovnika, i to je mirna i lepa varoš, a postala je u svetu poznata po sklapanju mercedesa A klase. Kao i u većini nemačkih gradova, i u ovom mom rodnom gradu, privrednom rastu Nemačke je veliki doprinos dala srpska dijaspora - kaže Skarlet.

Ona smatra da je srpski narod bio oklevetan početkom 90-ih godina.

- Makar je to moje mišljenje. Upoznala sam mnogo Srba i sa njima se sprijateljila u "Karadžiću". Istinu govoreći, politika me nikada nije zanimala sve dok nisam počela da se družim sa Milijanom i shvatila da sve medijske priče o Srbima nisu nužno tačne. Od Milijane sam učila o običajima i tradiciji i kulturi srpskog naroda. Bila sam impresionirana kako svaki istorijski segment Srba prati i neka legenda, mitološka priča i to mi se mnogo dopalo. U stvari, objasnilo srpsku prostodušnost i u neku ruku, naivnost - priča sagovornica "Vesti" na nemačkom, ali tu i tamo ubaci po koju srpsku reči, uz objašnjenje da je počela da uči i naš jezik.

- U Raštatu živi dosta Srba, ali većinu sam upoznala tek kroz druženja u SKC "Vuk Stefanović Karadžić", a sa njom sam otišla na jednu probu, drugu i tako redom i samo sam ih gledala kako igraju i pitala se da li bih to umela i ja. Putovala sam sa njima čak i u Čačak pre nekoliko godina i tu sam konačno prelomila da ću igrati narodna kola Srbije i od ove godine nisam gledalac, već igrač - kaže Skarlet.

Njoj se najviše dopada atmosfera i druženje na probama folklora.
- Srbi su duhovit narod, koji voli da se šali na svoj račun, ali njihovu duhovitost malo ko shvata.
 

Čudna spona

- Neki moji prijatelji Nemci su bili iznenađeni ovakvom mojom odlukom, a kada sam ih dovela na probu, listom su svi priznali da su oduševljeni tolikom pozitivnom energijom.
- Naše druženje se nije završavalo posle probe, a otkad sam sa njima, imam osećaj da ta neka čudna spona između nas ne prestaje čak ni onda kada se rastanemo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online