Ponedeljak 29.06.2015.
21:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Nemica iz Raštata: Imam srpsku dušu

Skarlet Kopkhe

Skarlet Kopkhe je svoju ljubav prema Srbiji otkrila zahvaljujući najboljoj prijateljici Milijani.

- Uz Milijanu sam polako upoznavala srpske običaje i tradiciju, a kada sam sa njom otišla i na probu SKC "Vuk Stefanović Karadžić", čiji je ona član godinama, i videla narodna kola s prostora Balkana, oduševila sam se - kaže 27-godišnja apotekarka Skarlet Kopkhe, koja živi u Raštatu, gradiću na granici Nemačke i Francuske.

- Raštat je divan gradić, ima oko 48.000 stanovnika, i to je mirna i lepa varoš, a postala je u svetu poznata po sklapanju mercedesa A klase. Kao i u većini nemačkih gradova, i u ovom mom rodnom gradu, privrednom rastu Nemačke je veliki doprinos dala srpska dijaspora - kaže Skarlet.

Ona smatra da je srpski narod bio oklevetan početkom 90-ih godina.

- Makar je to moje mišljenje. Upoznala sam mnogo Srba i sa njima se sprijateljila u "Karadžiću". Istinu govoreći, politika me nikada nije zanimala sve dok nisam počela da se družim sa Milijanom i shvatila da sve medijske priče o Srbima nisu nužno tačne. Od Milijane sam učila o običajima i tradiciji i kulturi srpskog naroda. Bila sam impresionirana kako svaki istorijski segment Srba prati i neka legenda, mitološka priča i to mi se mnogo dopalo. U stvari, objasnilo srpsku prostodušnost i u neku ruku, naivnost - priča sagovornica "Vesti" na nemačkom, ali tu i tamo ubaci po koju srpsku reči, uz objašnjenje da je počela da uči i naš jezik.

- U Raštatu živi dosta Srba, ali većinu sam upoznala tek kroz druženja u SKC "Vuk Stefanović Karadžić", a sa njom sam otišla na jednu probu, drugu i tako redom i samo sam ih gledala kako igraju i pitala se da li bih to umela i ja. Putovala sam sa njima čak i u Čačak pre nekoliko godina i tu sam konačno prelomila da ću igrati narodna kola Srbije i od ove godine nisam gledalac, već igrač - kaže Skarlet.

Njoj se najviše dopada atmosfera i druženje na probama folklora.
- Srbi su duhovit narod, koji voli da se šali na svoj račun, ali njihovu duhovitost malo ko shvata.
 

Čudna spona

- Neki moji prijatelji Nemci su bili iznenađeni ovakvom mojom odlukom, a kada sam ih dovela na probu, listom su svi priznali da su oduševljeni tolikom pozitivnom energijom.
- Naše druženje se nije završavalo posle probe, a otkad sam sa njima, imam osećaj da ta neka čudna spona između nas ne prestaje čak ni onda kada se rastanemo.

2024 © - Vesti online