Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.06.2015.
06:51
Lj. I. - Vesti A

Beznađe raj za prevarante

Velika nezaposlenost i beznađe, pre svega mladih, naveli su mnoge da nasedaju na sve češće prevare u kojima se nude poslovi u inostranstvu. I inače više od 70 odsto mladih svoju budućnost uopšte ne vidi u Srbiji, a kad je nezaposlenost blizu 30 odsto, a među mladima veća od 50 odsto, broj onih koji bi da odu preko granice svakim danom je sve veći. Tu svoju šansu vrebaju prevaranti.

A. Čukić
Nacionalna služba za zapošljavanje savetuje oprez u prihvatanju posla

Za sve prevare u vezi s ponudama za posao karakteristično je da se novac od "klijenata" traži unapred, uglavnom za brodsku kartu, nekakve takse ili testiranja. Ono što je potrebno znati jeste da dozvolu za posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu imaju 62 agencije. Sve one su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dozvolu im je izdalo Ministarstvo rada koje ih i kontroliše. Mimo ove liste nijedna agencija ne može legalno da pronalazi posao našim ljudima u drugim državama.

- Godišnje odbijemo na desetine poslodavaca koji su zainteresovani da zaposle ljude, u zemlji ili u inostranstvu. Procedure koje primenjujemo su jasne i vrlo stroge. Svaki poslodavac mora da potvrdi ono što obećava u mejlovima i da lično dođe i razgovor sa potencijalnim kandidatima obavi u prostorijama Nacionalne službe. Kada je reč o poslodavcima iz inostranstva, zahteva se preporuka naše ambasade u konkretnoj državi ili, eventualno, preporuka strane ambasade u Beogradu, kojom se potvrđuje da je reč o pouzdanom i ozbiljnom poslodavcu - objašnjava Boško Latković, načelnik odeljenja za sprovođenje međudržavnih sporazuma i naknada Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za lažni posao u SAD 5.000 evra

Niška policija podnela je krivičnu prijavu protiv M. M. (40), iz Topole, zbog sumnje da je prevarila na području Niša najmanje tri osobe i od njih uzela po 5.000 evra obećavajući im siguran posao u SAD. M. M. je od oktobra prošle do kraja maja ove godine preko poznanika u Nišu stupala u kontakt s lakovernima i predstavljala se kao zastupnik Imigracione službe Amerike. Garantovala je brzo dobijanje dokumenata za odlazak u SAD i posao. Uhvaćena je u subotu po podne, kada je pokušala da od jedne Nišlijke uzme 1.500 evra kako bi joj "zaposlila" sina u Njujorku.

Radnike iz Srbije uglavnom traže srpski poslodavci koji u stranim zemljama imaju dozvolu za rad. Najviše ih je iz Rusije, zatim iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz nekih država EU.

Iskustvo pokazuje da su nesavesni poslodavci uglavnom zainteresovani samo da preko ovlašćenih agencija ili NSZ ostvare kontakt s nezaposlenim ljudima, a potom izbegavaju bilo kakve legalne institucije.

Legalno iz Srbije na rad u inostranstvo odlaze uglavnom lekari i medicinsko osoblje, zatim nastavnici jezika, i to na Dalekom istoku, kao i građevinski radnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online