Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.04.2015.
14:15
Tanjug A

Digitalizacija stigla u Srbiju

Isključenjem analognog signala na emisionoj stanici Vršački breg i priključivanjem na digitalni sistem emitovanja televizijskog programa, danas je počela nova, digitalna era u Srbiji.

Tanjug
Ministar gasi analogni signal

Isključenju analognog signala prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i v.d. direktor javnog preduzeća "Emisione tehnike i veze" Branko Gogić.

- Ovo je završnica proceša digitalizacije u Srbiji i početak gašenja analognog signala u potpunosti... Vršac je prvi grad u Srbiji, gde u potpunosti gasimo analogni signal", rekao je Ljajić danas u Vršcu.

Ministar je naveo da je ovaj projekat koštao 37,5 miliona evra, a u taj iznos uračunate su i donacije Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Država je uložila 27 miliona evra - rekao je Ljajić i ukazao da će od ovog projekta naša država inkasirati minimum 75 miliona evra, kada budu prodate digitalne dividende, a to će uslediti nakon javnog poziva, odmah posle završetka proceša digitalizacije.

Ministar je podsetio da će do 18. maja cela Vojvodina biti digitalizovana, a da će 25. maja biti ugašen analogni signal na emisionoj stanici Avala, koji pokriva oko 2,5 miliona stanovnika Srbije.

Ljajić je istakao da će do 15. juna biti završen proces digitalizacije u potpunosti.

- Ispunili smo našu obavezu, koja je utvrđena na konferenciji u Ženevi. Digitalizacija je započeta 2006. godine. Uspeli smo da nadoknadimo nedostatak, a postojala je opasnost da uz BiH budemo jedine zemlja koje taj proces neće završiti. Na svu sreću, uspeli smo - rekao je Ljajić.

Ministar je zaključio da je ovo najznačajniji dan u istoriji televiziji, možda čak značajniji i od dana kada se sa crno-bele prešlo na sliku u koloru.

On je naglasio da je ovo najveći rezultat njegovog ministarstva u poslednjih godinu dana, pored uvođenja 4G tehnologije.

V.d. direktor Javnog preduzeća "Emisione tehnike i veze" Branko Gogić rekao je da je veoma ponosan na ispunjavanje rokova u jednom od najvećih poduhvata u emitovanju televizijskog signala.

Prema njegovim rečima, završavanjem ovog posla, Srbija se približava tehnološkom razvitku zemalja EU.

- Preduzeće 'ETV' uspešno sprovodi revoluciju u emitovanju i veoma sam ponosan na tim ljudi koji obavlja ovaj zahtevan proces, kao i na partnerstvo u ovom projektu sa ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija - rekao je Gogić.

On je podsetio građane da treba da nabave set top boksove, kako bi mogli nesmetano da gledaju digitalnu televiziju i ukazao da je dolaskom digitalne televizije omogućen besplatan kvalitetan signal bez smetnji u slici i tonu.

Uvođenjem digitalne televizije takođe je omogućeno gledanje dvadesetak TV kanala na jednom kanalu, gde svaki može biti na više jezika, a moguće je i odloženo gledanje emisija, filmova, direktnih prenosa...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online