Sreda 15.04.2015.
14:15
Tanjug

Digitalizacija stigla u Srbiju

Tanjug
Ministar gasi analogni signal

Isključenju analognog signala prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i v.d. direktor javnog preduzeća "Emisione tehnike i veze" Branko Gogić.

- Ovo je završnica proceša digitalizacije u Srbiji i početak gašenja analognog signala u potpunosti... Vršac je prvi grad u Srbiji, gde u potpunosti gasimo analogni signal", rekao je Ljajić danas u Vršcu.

Ministar je naveo da je ovaj projekat koštao 37,5 miliona evra, a u taj iznos uračunate su i donacije Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Država je uložila 27 miliona evra - rekao je Ljajić i ukazao da će od ovog projekta naša država inkasirati minimum 75 miliona evra, kada budu prodate digitalne dividende, a to će uslediti nakon javnog poziva, odmah posle završetka proceša digitalizacije.

Ministar je podsetio da će do 18. maja cela Vojvodina biti digitalizovana, a da će 25. maja biti ugašen analogni signal na emisionoj stanici Avala, koji pokriva oko 2,5 miliona stanovnika Srbije.

Ljajić je istakao da će do 15. juna biti završen proces digitalizacije u potpunosti.

- Ispunili smo našu obavezu, koja je utvrđena na konferenciji u Ženevi. Digitalizacija je započeta 2006. godine. Uspeli smo da nadoknadimo nedostatak, a postojala je opasnost da uz BiH budemo jedine zemlja koje taj proces neće završiti. Na svu sreću, uspeli smo - rekao je Ljajić.

Ministar je zaključio da je ovo najznačajniji dan u istoriji televiziji, možda čak značajniji i od dana kada se sa crno-bele prešlo na sliku u koloru.

On je naglasio da je ovo najveći rezultat njegovog ministarstva u poslednjih godinu dana, pored uvođenja 4G tehnologije.

V.d. direktor Javnog preduzeća "Emisione tehnike i veze" Branko Gogić rekao je da je veoma ponosan na ispunjavanje rokova u jednom od najvećih poduhvata u emitovanju televizijskog signala.

Prema njegovim rečima, završavanjem ovog posla, Srbija se približava tehnološkom razvitku zemalja EU.

- Preduzeće 'ETV' uspešno sprovodi revoluciju u emitovanju i veoma sam ponosan na tim ljudi koji obavlja ovaj zahtevan proces, kao i na partnerstvo u ovom projektu sa ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija - rekao je Gogić.

On je podsetio građane da treba da nabave set top boksove, kako bi mogli nesmetano da gledaju digitalnu televiziju i ukazao da je dolaskom digitalne televizije omogućen besplatan kvalitetan signal bez smetnji u slici i tonu.

Uvođenjem digitalne televizije takođe je omogućeno gledanje dvadesetak TV kanala na jednom kanalu, gde svaki može biti na više jezika, a moguće je i odloženo gledanje emisija, filmova, direktnih prenosa...

2024 © - Vesti online