Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.04.2015.
11:12
Mondo.rs A

Prodavala srpsku decu strancima za 8.000 dolara?!

Otkrivena tajna skrivana četiri godine o srpskoj deci sa smetnjama u razvoju koju je lekarka iz Beograda praktično prodala za usvajanje strancima za 8.000 dolara, piše “Blic”.

Beta/AP/B. G.
Pričiu iznela u javnost prevarena Amerikanka

Prema navodima lista, glavni akter priče je dr Jasmina Janković, koja je od 2009. do 2011. godine radila kao predstavnik agencije za usvajanje “Reece's rainbow” iz Amerike, iako je istovremeno bila specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

Na taj način je, kako će kasnije utvrditi Ministarstvo rada i socijalne politike, iskoristila poziciju da strancima odaje poverljive informacije o deci za usvajanje, što je zabranjeno, ali i da im traži poklone i novac za navodne honorare – iako se u Srbiji usvajanje uopšte ne naplaćuje.

Novinarima je slučaj otkrila Kejsi Kalvarezi, državljanka SAD, koja je 2010. stupila u kontakt sa doktorkom Janković preko agencije za usvajanje u Americi.

Gluposti

“To su gluposti”, odbrusila je doktorka Janković novinaru o tvrdnjama iznetim u tekstu.

Dr Janković joj je, kako tvrdi Kalvarezi, dala sve informacije o devojčici po imenu Sofija koja ima autizam i koja je bila u hraniteljskoj porodici u Velikoj Plani.

- Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja - kaže za “Blic” Kejsi Kalvarezi.

Dan pred usvajanje doktorka Janković je, tvrdi Kalvarezi, došla u njenu hotelsku sobu i tražila 2.000 dolara. Porodica je posumnjala u nju, ali su, kako tvrde iz straha da neće dobiti dete prostali da daju još novca. Kalvarezijevi su Sofiju usvojili u aprili 2010. Sledeće godine kada su shvatili da su prevareni, slučaj su prijavili Ministarstvu rada.

Rasim Ljajić, tadašnji ministar rada i socijalne politike kaže da je Ministarstvo odmah reagovalo pto prijavi američkih državljana i prijavilo doktorku Janković Centru u Zvečanskoj. To su u centru i potvrdili.

- Komisija je utvrdila da je doktorka Janković povredila radna pravila našeg Centra, jer je po sopstvenom priznanju, odavala informacije o deci, ali i učestvovala u procesu usvajanja, što je sukob interesa. Mi smo slučaj prijavili policiji - kaže direktror Centra Zoran Milačić.

Prvo opštinsko tužilaštvo je krajem 2011. dobilo od policije prijavu kojom se doktorka Janković tereti za zloupotrebu službenog položaja, ali tu nastaje čudan zaplet.

- Nakon saslušanja osumnjičene Jasmine Janković, ispitivanja svedoka i prikupljenih svih dokaza i analize istih, tužilaštvo je 22. oktobra 2013 donelo rešenje kojom je odbačena krivična prijava protiv Jasmine Janković - rečeno je u Tužilaštvu.

I ne samo to, doktorka Janković je tužila Centar u Zvečanskoj zbog navodnog kršenja procedure prilikom davanja otkaza, ali ne i zbog optužbe da je prekršila radni kodeks. Ona od centra traži odštetu i suđenje je u toku.

Ove informacije su šokirale porodicu Kalvarezi koja insistitra na tome da se slučaj ponovo pokrene.

- Užasava nas činjenica da doktorka Janković može da se vrati na posao i opet bude blizu dece. To je nedopustivo - kaže Kejsi Kalvarezi.

U Ambasadi SAD u Beogradu kažu da su upoznati sa optužbama protiv dr Jasmine Janković i da ih “shvataju ozbiljno”.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.04.2015. 16:41
Teško onom ko nas očekuje u bilo kakvoj uniji. Bilo u Evropskoj ili Evroazijskoj. Mozemo da stvorimo svoju sa Albanijom,to je za sada jedina opcija dveju drzava na istom nivou.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online