Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.04.2015.
14:41
Tanjug A

Protest roditelja: Naša deca su obolela posle vakcinacije

Udruženje Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju organizovalo je u nedelju protest u Beograda zbog najavljene izmene zakona i uvođenja obavezne vakcinacije, upozorivši da vakcine mogu da izazovu ozbiljna oboljenja dece, poput autizma.

Tanjug
Ovako deca pod uticajem roditelja vide vakcinaciju

Predstavnica tog neformalnog udruženja Dragana Baša je na Trgu Nikole Pašića, gde su se okupili roditelji sa decom, rekla da oni nisu nikakav lobi protiv vakcina, kako ih nazivaju, već uglavnom roditelji čija su deca obolela posle primanja vakcine.

- Mi smo za to da vakcinacija bude dobrovoljna - svakom po svojoj volji i izboru. Tražimo da se donese novi zakon po uzoru na 18 zemalja EU, gde je vakcinacija stvar dobrovoljnosti - rekla je Baša novinarima.

Najavljene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koja predviđa obaveznu vakcinaciju, Baša je nazvala "nedopustivom i totalitarnom" merom, i dodala da svaki roditelj ima "neprikosnoveno pravo" da odlučuje o zdravlju svoga deteta i medicinskim merama lečenja i prevencije.

Ona je najavila da će to udruženje poslati pisma poslanicima i najvišim državnim zvaničicima kojim će pozvati državu da obrati pažnju na roditelje, kojih nema malo u Srbiji, čija su imala posledica vakcina, čak i sa smrtnim ishodom.

Baša ističe da na upustvima proizvođača postoje upozorenja na neželjene reakcije, koje pedijatri samo spominju, najčešće temperaturu, ali ne i na primer febrilne konvulzije.

- Naša deca su bila potpuno zdrava pre vakcine. U Srbiji je nažalost svako 68. dete obolelo od autizma, a u svetu postoje studije da su vakcine trigeri za nastanak autizma - rekla je ona dodajući da su zato odlučili da drugo dete ne vakcinišu.

Danica Vasić je rekla novinarima da je njeno starije dete kada je imalo tri godine obolelo od autizma posle prijema MMR vakcine, ističući da je pre toga bilo potpuno zdravo i da se normalno razvijalo i da ima dokaz da je dete dobilo autizam zbog vakcine.

- Obratili smo se privatnoj ordinaciji koja je poslala krv i urin deteta analizu u kliniku u Oslu, koja je potvrdila da je zbog MMR vakcine došlo do stvaranja peptida odnosno otrova u mozgu - rekla je Danica Vasić.

Roditelji upozoravaju da osima autizma, posledice vakcinacije mogu da budu i Dravetov sindrom, Džilijen-Barov sindrom i drugi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je 27. marta da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije. Lončar je rekao da će izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ocenio je 3. aprila na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravstvo da je situacija sa vakcinacijom dece alarmantna jer, sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto, što je najniže u regionu i daleko je od svetskog standarda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 14:44
naivni narode kad vas vakcinisu oni testiraju nove viruse iz kuhinje koja nema gazdu no samo banku....kolko se vakciniste i bodete sami ste krivi...mislite na neko dobro al placate za to....
Nedelja 05.04.2015. 15:54
Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ocenio je 3. aprila na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravstvo da je situacija sa vakcinacijom dece alarmantna jer, sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto, što je najniže u regionu i daleko je od svetskog standarda..........................................Malo mu je 89% vec hoce da truje djecu u Srbiji100%. Zasto se tako zustro bore za vakcinaciju odgovor se namece sam od sebe. Gdje nema logike u pitanju su pare. Kako pojedini doktori dobivaju novac "korupcija") od farmaceutski kuca da sto vise propisuju njihove ljekove tako je izgleda i slucaj sa vakcinama. Ono "korupcija " pod navodnicima moze se bez griznje savjesti prevesti u ovom slucaju kao zlo/cin nad gradjanima Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online