Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.03.2015.
13:56 >> 17:02h
Tanjug, blic.rs A

Bez dogovora Verbića i prosvetara: Ministra gurali i prskali vodom

Tročasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je ispred Ministarstva prosvete bez dogovora o njihovim zahtevima, pa će štrajk u školama koji ulazi u peti mesec biti nastavljen. Na protestu je bilo i incidenata, jer su gnevni prosvetari u jednom momentu napali ministra prosvete, tačnije počeli su da ga guraju, cimaju i prskaju vodom.

Tanjug
Štrajkači su u jednom momentu i nasrnuli na ministra Verbića

Obezbeđenje ministra je odmah reagovalo i pokušalo da ga bukvalno ugura u službeni automobil. On je to odbio i prošao kroz kolonu nezadovoljnih prosvetara. Verbić je zatim rekao okupljenima da im se neće obratiti sa improvizovane bine u parku, ali je zatim pozvao predstavnike dva sindikata da dođu kod njega u Ministarstvo prosvete.

Čelnici dva sindikata i ministar prosvete Srđan Verbić tokom razgovora u Ministarstvu nisu postigli dogovor, uz obrazloženje Verbića da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji materijalni položaj.

"Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu", rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.

Prosvetni radnici, članovi dva sindikata obrazovanja počeli su danas protestnu šetnju i danas su oko 13 sati došli do Ministarstva prosvete, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju.

Protest je krenuo ispred republičkog parlamenta, a prosvetni radnici su se na putu do Ministarstva, kratko zadržali i ispred zgrade vlade.

Štrajk dela prosvetnih radnika komentarisao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekavši da nije planirano dodatno smanjene plata u javnom sektoru, da su prosvetni radnici najoštećeniji i da će prvi osetiti boljitak po ozdravljenju srpskih finansija.

"Saosećam sa njima, sve su u pravu, ali šta da uradimo? Da srušimo sporazum sa MMF?", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

DS: Verbić da prihvati zahteve štrajkača

Vlada Demokratske stranke u senci pozvala je danas ministra prosvete Srđana Verbića da prihvati sve zahteve prosvetnih radnika i "omogući nesmetan nastavak školske godine".

Kako u pisanoj izjavi medijima navodi Miodrag Stojković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vlade u "senci" DS, nije istina da država nema načina da udostoji jednu od najvažnijih profesija -  prosvetu.

Prema njegovim rečima obračun sa prosvetom je najavljeno lomljenje kičme intelektualcima, po svaku cenu, pa i po cenu budućnosti naše dece.

- Vlast koja je primorala nastavnike da štrajkuju mesecima i odlučila da ih ponizi, ne misli ništa dobro ni njima, ni đacima, ni budućnosti Srbije. Falsifikatori diploma su u ratu protiv znanja. Njima školovani kadrovi i znanje ne trebaju - naveo je Stojković.

Svaki minut štrajka oduzima godine budućnosti Srbije i decu šalje na ulice, rekao je on i dodao da "ukidanjem besplatnih udžbenika i smanjivanjem plata današnja vlast ceo teret svoje nesposobnosti prebacuje na decu, roditelje i prosvetne radnike".

POVEZANE VESTI

Utorak 17.03.2015. 14:36
Da se bar tamo nasao neki dobar nastavnik fizickog da ga malo oceni iz sklekova uz smrdljivu carapu.
Utorak 17.03.2015. 17:21
pre neki dan protestovali vojni penzioneri... danas prosvetari... za par dana - DVERI ?? I to svi na istom mestu ? ALI ZAŠTO svako za sebe ?!?!?!?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online