Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
09:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

I seksualni grešnici su deca Hrista

Jabuka razdora među crkvenim visokodostojnicima pomesnih pravoslavnih crkava je stav prema LGBT populaciji, odnosno osobama homoseksualne i biseksualne orijentacije. Neki pravoslavni arhijereji, jelinskog porekla, čak zagovaraju da se poglavlja o Sodomi i Gomori izbrišu iz Biblije, procurilo je u javnost nakon višednevnog sastanka u pravoslavnom centru Vaseljenske patrijaršije u Šambeziju, u Ženevi.

AP
Gej zajednica prihvatljiva u pravoslavlju

Tamo su pod predsedništvom predstavnika Carigradske patrijaršije mitropolita pergamskog Jovana Zizijulasa nedavno održana zasedanja specijalne međupravoslavne komisije za pripremu Svepravoslavnog sabora, koji je zakazan za 2016. godinu, u Istanbulu.

S obzirom na to da pravoslavci imaju ogromne probleme u većinskom islamskom svetu gde su im životi ugroženi, te da postoji više kanonskih međupravoslavnih crkvenih sporova koje treba prevazići, niko nije očekivao da će pitanje LGBT izazvati žestoku debatu.

Prema navodima medija, mitropolit Zizijulas je LGBT populaciju eufemistički nazvao "manjine druge prirode i poštovani članovi društva" koje moraju biti zaštićene od svakog oblika diskriminacije i progona.

- Mi nemamo pravo da ponižavamo i progonimo Božje podobije - istakao je on. Dekan Pravoslavnog bogoslovskog instituta u Šambeziju Vlasije Fidas je podržao Zizijulasa.

- Seksualne manjine su kao i mi, članovi Crkve, oni koji su uključeni u njen život. Oni jesu grešnici, ali svi smo mi grešnici. Država ih priznaje kao ugledne članove društva, pa samim tim mi ne bi trebalo da to ignorišimo. Seksualni gresi nisu nešto najteže te stoga treba tretirati LGBT zajednicu ne s osudom, već sa ljubavlju i poštovanjem - poručio je Fidas.

Mučna rasprava

Sedmočasovna rasprava o LGBT populaciji rezultirala je kompromisom. Većinom glasova donet je amandman po kome "manjine svih vrsta ne smeju biti diskriminisane, što ne znači da iko zbog toga treba da deli i njihove stavove i principe". Mitropolit Demetrije je čak izjavio da je u Grčkoj prisutna "nacistička ideologija" koja podržava napade na seksualne manjine. Pored Grčke arhiepiskopije i Carigradske patrijaršije, glasali su predstavnici crkve s Kipra, Jerusalimske patrijaršije i Aleksandrijske patrijaršije.

Delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju je predvodio mitropolit Ilarion Alfejef, oštro je izrazila neslaganje s carihradskim stavom o "bezrezervnom poštovanju LGBT zajednica". Rusima se pridružila delegacija Srpske pravoslavne crkve i Antiohijske patrijaršije, kao i predstavnici Bugarske, Gruzije i Rumunije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online