Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.03.2015.
17:17
Telegraf A

Srbin oženio Hrvata u Zagrebu

Nasmejani svatovi, dve matičarke i kumovi okupili su se 5. septembra prošle godine u Gradskoj većnici u Zagrebu. Bili su tu i neki ljudi iz hrvatske vlade. Napokon, ne dešava se svaki dan da se sklopi prva istopolna zajednica u Hrvatskoj, posebno ne da se jedan Srbin oženi Hrvatom.

AP
Izborili se za svoja prava (Foto: Ilustracija)

Ivan (29) se zaljubio u svog 12 godina starijeg partnera pre tri godine. Dugo su se dopisivali i on je konačno ugrabio priliku da izostane sa posla i ode da ga lično upozna.

– Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. godine. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i ja sam opet došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tada smo se dogovorili da bismo mogli da počnemo zajednički život – rekao je Ivan.

Par je imao skladnu vezu, ali činilo se da je sve ostalo bilo protiv njih. Ispostavilo se da granice koje njih nisu doticale u ljubavi, i te kako prave problem u pasošu.

Čak dva puta Beograđanin je nalazio posao u Beogradu, dva puta je davao otkaz i vraćao se u Hrvatsku. Vukla su ga osećanja.

– Sve smo pokušali da bih ja mogao da boravim i eventualno radim u Hrvatskoj, ali bez uspeha. Ja sam u Hrvatskoj bio turista sa istim rokom turističkog boravka 90 dana u šest meseci. Posle toga moraš van zemlje i ne možeš unutra dok ti ne isteknu novih 90 dana, a ja sam se stalno vraćao u Beograd. Znali smo da ce vladajuća garnitura doneti obećani zakon i rešili smo da čekamo – priseća se Beograđanin.

Tako su se krajem leta prošle godine u večernjim satima u Gradskoj opštini u hrvatskoj i pravno spojila dva muškarca. Jedan od njih, mladi Srbin, bio je van sebe od sreće. Našao je životnog partnera i uspeo da sklopi životno partnerstvo. Ali ne pre filmske akcije.

– Desila nam se jedna anegdota. Mediji su tražili taj baš prvi par, da vide ko će se registrovati. Zato smo matičarke i ja, dve smo imali, napravili da smo jednim kolima išli u Opštinu, a da su ispred nas išla kola sa jednom od matičarki sa buketom u rukama koja je glumila mladu, pa ako mediji budu tamo da pomisle da je hetero venčanje. Ušli smo u dvorište našim kolima pa su oni tim drugim kolima za nama kako bi “zatvorili” prolaz da nas kao neko ne bi slikao. Nikoga, naravno, nije bilo ali bilo je simpatično jer su se potrudile – otkriva srećan mladoženja.

Na venčanje je došao hrvatski ministar Uprave i jedna žena iz Ministarstva pravosuđa, ali Ivanove porodice nije bilo. Nikoga od njih. Oni njegovu homoseksualnost nikada nisu prihvatili, čak su tražili da krije da je gej. Procedura je, kaže Ivan, bila ista kao i za brak. Kao i sreća.

– Osećaj je fenomenalan! Bio sam tokom godina skeptičan jer je sve bilo na klimavim nogama. Tada se u Hrvatskoj desio i onaj referendum protiv gej braka pa se na kraju tako i ne zove i sve ono što je bilo protiv i ove Vlade. Postojao je i momenat straha da možda nećemo uspeti na daljinu da ostanemo skupa ali sve se na kraju super završilo. Mi smo prvi par koji je sklopio životno partnerstvo u Hrvatskoj. Jedan Srbin je oženio Hrvata – veselo priča Ivan.

Nije im bilo lako, svoj porodični mir platili su pravom pravnom bitkom.

– Borio sam se kao lav i ostvario to na kraju! Bio sam strašno frustriran svime i onda sam se dao u bitku sa institucijama kako bih ostvario svoje pravo, a opet bio sam stranac i to Srbin u Hrvatskoj. Nisam prezao ni od čega i mejlovima sam tražio pomoć od svih koji ti sada padnu na pamet a da su neko i nešto u Hrvatskoj. U ovim našim odnosima mislim da je prvo životno partnerstvo između Srbina i Hrvata ipak korak napred. Ja sam ovde srećan i zadovoljan. Živim u lepom stanu, u lepom delu grada, imam posao i na neformalnom sam obrazovanju u centru za Mirovne studije. Spasao sam se – zaključuje Srbin i nastavlja da bude uz svog partneta. I u dobru, i u zlu.

Ivan je hteo da promeni prezime, ali u Srbiji to ne bi priznali.

– U Srbiji ja sam pred institucijama i dalje “solo” jer oni životno partnerstvo ne priznaju. Što se tičce Slovenaca, zanimljivo je da u doba ekonomske krize većina evropskih zemalja pogođenih recesijom ideu ka nacionalizmu i ekstremizmu i zabrani ili negiranju LGBT prava. Slovenija je prva koja ide u suprotnom smeru. Drago mi je zbog toga, ali mi je i žao jer samo par stotina kilometara dalje neke zemlje i dalje zabranjuju svojim građanima jednaka prava – iskren je Ivan.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.03.2015. 21:51
Tesko njima, cime se oni hvale
Četvrtak 12.03.2015. 02:32
Хомо Србин и Србин католик. Обојица митске личности.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online