Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.03.2015.
22:08
B. G. A

Srce ostalo u zavičaju

Ratni vihor s početka 90-ih u Hrvatskoj, uzeo mu je oca Savu, koji je poginuo na Zelenom hrastu, a onda je gonjen "Olujom" zajedno sa bratom Milanom i majkom Milicom, prebegao u Srbiju i 1998. godine krenuo put Norveške, gde se nije dugo zadržao...To je samo deo životnog puta, Zorana Stegnjaića, Dalmatinca, čija je duša zauvek ostala u rodnom zaseoku Kukalj u Dalmaciji.

Na skijanju: Zoran Stegnjaić sa porodicom

- Drugi deo moje životne priče, započinje u stvari kada sam u Norveškoj, gde mi i danas živi brat Milan, sa svojom porodicom, dobio papire za Australiju i krenuo u nešto što se zove izazov sudbine i nastanio se u Sidneju gde sam i danas - priča Zoran, koji je nedavno godine nakratko obišao svoju rodbinu u Beogradu, ali je pre toga bio u rodnom mestu i tamo puno stvari uradio na očuvanju jezgra porodice i tradicije svog naroda, kao i u obnovi crkve iz 1446. godine , vodovoda, škole, crkvenog imanja i lokalnog puta.

Zoran je u Sidneju upoznao, svoju sadašnju suprugu Anku Macakanju, koja je sa dvoje dece, kao udovica, jer joj je suprug poginuo, a nakon kraćeg zabavljanja i upoznavanja, odlučili su da nastave zajednički život. U skladnom braku dobili su još dvoje dece, Tamaru i Nikolu i sada svi žive kao skladna i srećna porodica, a Zoran je u međuvremenu razvio uspešan biznis i bavi se izradom nameštaja za kuhinje i kupatila.

Poziv zemljacima

Zaista činim velike napore da okupim i animiram što veći broj zemljaka, do sada su mi se javili čak i neki ljudi koji nisu iz mog kraja, ali hoće da pomognu i to su divne stvari. Zbog toga i koristim ovu priliku da se svima zahvalim ali istovremeno i pozovem sve da nam pomognu i uključe se u akciju obnove sela Kukalj u Dalmaciji - dodao je na kraju Zoran....

- Vodim miran i skladan život u Australiji, ali s obzirom da srce ne da mira, često sam u rodnom kraju. Ideja je da okupim što veći broj naših ljudi, koji su razasuti svuda po svetu i organizujem ih, kako bi pomogli da uradimo započeto i obnovimo naše selo. Baš je bilo divno oko Božića, okupilo se celo selo, organizovao sam pečenje vola na ražnju, uživali smo svi u evociranju uspomena na bezbrižno detinjstvo i spominjali u pričama naše drage, kojih na žalost više nema. Leto je nova naša opcija i tada ćemo se organizovati još bolje i skupiti nova sredstva za realizaciju brojnih ideja, a prioritet su azbestne cevi za vodovod, put i uređenje dva crkvena, potpuno zapuštena imanja. Crkvu Svetog Nikolaja u Kuli Atlagića smo već počeli da obnavljamo, jako su zahtevni radovi na obnovi, ali ubeđen sam da ćemo uspeti - nastavio je priču Stegnjaić, napominjući da su "Vesti" kao najčitanije novine dijaspore, u Australiji sjajan vid povezivanja svih onih koji su nekada otišli sa ovih prostora.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zov sa srpske Svete gore
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online