Nedelja 15.03.2015.
22:08
B. G.

Srce ostalo u zavičaju

Na skijanju: Zoran Stegnjaić sa porodicom

- Drugi deo moje životne priče, započinje u stvari kada sam u Norveškoj, gde mi i danas živi brat Milan, sa svojom porodicom, dobio papire za Australiju i krenuo u nešto što se zove izazov sudbine i nastanio se u Sidneju gde sam i danas - priča Zoran, koji je nedavno godine nakratko obišao svoju rodbinu u Beogradu, ali je pre toga bio u rodnom mestu i tamo puno stvari uradio na očuvanju jezgra porodice i tradicije svog naroda, kao i u obnovi crkve iz 1446. godine , vodovoda, škole, crkvenog imanja i lokalnog puta.

Zoran je u Sidneju upoznao, svoju sadašnju suprugu Anku Macakanju, koja je sa dvoje dece, kao udovica, jer joj je suprug poginuo, a nakon kraćeg zabavljanja i upoznavanja, odlučili su da nastave zajednički život. U skladnom braku dobili su još dvoje dece, Tamaru i Nikolu i sada svi žive kao skladna i srećna porodica, a Zoran je u međuvremenu razvio uspešan biznis i bavi se izradom nameštaja za kuhinje i kupatila.

Poziv zemljacima

Zaista činim velike napore da okupim i animiram što veći broj zemljaka, do sada su mi se javili čak i neki ljudi koji nisu iz mog kraja, ali hoće da pomognu i to su divne stvari. Zbog toga i koristim ovu priliku da se svima zahvalim ali istovremeno i pozovem sve da nam pomognu i uključe se u akciju obnove sela Kukalj u Dalmaciji - dodao je na kraju Zoran....

- Vodim miran i skladan život u Australiji, ali s obzirom da srce ne da mira, često sam u rodnom kraju. Ideja je da okupim što veći broj naših ljudi, koji su razasuti svuda po svetu i organizujem ih, kako bi pomogli da uradimo započeto i obnovimo naše selo. Baš je bilo divno oko Božića, okupilo se celo selo, organizovao sam pečenje vola na ražnju, uživali smo svi u evociranju uspomena na bezbrižno detinjstvo i spominjali u pričama naše drage, kojih na žalost više nema. Leto je nova naša opcija i tada ćemo se organizovati još bolje i skupiti nova sredstva za realizaciju brojnih ideja, a prioritet su azbestne cevi za vodovod, put i uređenje dva crkvena, potpuno zapuštena imanja. Crkvu Svetog Nikolaja u Kuli Atlagića smo već počeli da obnavljamo, jako su zahtevni radovi na obnovi, ali ubeđen sam da ćemo uspeti - nastavio je priču Stegnjaić, napominjući da su "Vesti" kao najčitanije novine dijaspore, u Australiji sjajan vid povezivanja svih onih koji su nekada otišli sa ovih prostora.

2024 © - Vesti online