Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.02.2015.
21:15
D. Lukić - Vesti A

Britanka koja je spasavala Srbe

Srpska zajednica u Velikoj Britaniji obeležava 100-godišnjicu Velikog rata lepom i zanimljivom izložbom posvećenom ženama koje su se herojski žrtvovale za Srbiju u vremenu njenih velikih nacionalnih iskušenja kakav je bio Prvi svetski rat. U Srpskoj kući u Londonu teče izložba pod nazivom "Heroine Velikog rata: Mejbl Stobart i povlačenje iz Srbije 1915". Izložba u Srpskoj kući deo je veće građe pod istim naslovom, izložene u prostorijama Muzeja u Dorsetu.

Osmislila izložbu: Zvezdana Popović

Centralna figura ove priče o heroinama Velikog rata je Britanka Mejbl Stobart, hrabra žena koja je početkom rata, u izuzetno teškim ratnim uslovima, a u zemlji u kojoj je u to vreme bilo svega 600 žena-lekara, okupila tim lekara, bolničarki, pomoćnog osoblja, vozača, prevodilaca - za odlazak u pomoć napadnutoj Srbiji. Za samo šest sedmica od početka rata, ova izvanredna žena uspela je da okupi i formira odred od 45 žena - većinom medicinskog osoblja - radi odlaska u Srbiju i tamo dopremi 60 malih poljskih bolnica (pod šatorima), kompletnu medicinsku opremu, rendgen aparate, šest mobilnih, motorizovanih ambulanti...

Mejbl Stobart

Prva briga britanskog medicinskog "ženskog bataljona" gospođe Stobart bilo je lečenje obolelih od tifusa, da bi, zatim, njena kolona pratila srpsku vojsku na povlačenju kroz planine Albanije. Mejbl Stobart je sa svojim heroinama prošla celu ovu srpsku golgotu, sve zapisivala i ostavila iza sebe istorijski dragocen dnevnik i fotografije koje se danas, kao istorijska dragocenost, nalaze u Imperijalnom muzeju rata u Londonu.

Za njene žrtve i pomoć Srbiji u časovima velike istorijske drame, Srpska vojna komanda je ovu hrabru i humanu ženu proizvela u čin majora Srpske vojske i, uz to, poklonila joj crnog konja kojim je putovala zajedno sa vojnicima i ranjenicima. Taj čin je na romantičan način ovekovečen na umetničkom platnu Džordža Renkina iz 1916. godine "Dama na crnom konju", na kome se vidi mlada Mejbl kako predvodi kolonu svoje mobilne bolnice.

Mejbl Stobart jedna je od pet velikih žena zastupljenih u poznatoj ilustrovanoj ediciji "Stotinu heroja Velikog rata". Izložba u Dorsetu, kao i ova njena rekapitulacija u Londonu, malo je oduženje duga "malim velikanima", često nepravedno zaboravljanim, ali značajnim ljudima koji su sa Srbijom i njenom vojskom pisali stranice evropske i svetske istorije. Mnogi heroji iz ovih zbivanja, kao i sama Mejbl Stobart, ostajali su u senci krupnih događaja koje su i sami stvarali. Ova izložba je, zato, mala zahvalnica i njima i ovoj velikoj ženi, prijatelju Srbije, u ovim danima sećanja na Prvi svetski rat.

Naša ambasada u Londonu stavila je, za ovu priliku, na raspolaganje prostorije Srpske kuće i svu potrebnu logistiku. Izložbu je lepim i nadahnutim rečima otvorio ambasador Ognjen Pribićević, a zamislila, suptilno osmislila i dopremila iz Dorseta u London Zvezdana Popović.

O liku i žrtvovanju Mejbl Stobart govorio je istoričar i istaknuti aktivista srpske zajednice u Britaniji Miša Gavrilović.

Knjiga posvećena princu Aleksandru

Mejbl Stobart je iza sebe ostavila knjigu u kojoj je opisala misiju u Srbiji. Knjigu je posvetila princu Aleksandru: "Posvećujem ovu knjigu princu Srbije, Aleksandru, u znak mog divljenja za hrabrost kojom su on i njegov narod, uprkos svim izazovima, sačuvali ideal duhovne slobode, u vatrenoj nadi da će taj ideal uskoro da bude ovaploćen u toj Velikoj Srbiji koja će se roditi iz grobnice prošlosti", napisala je Mejbl Stobart u posveti princu Aleksandru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online