Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 18.09.2014.
05:44
J. Arsenović - Vesti A

Englezi brane Austrougarsku

Najvažniji muzej vojne istorije i jedan od najčuvenijih u svetu, Imperijalni vojni muzej u Londonu, priključio se kampanji revizije Prvog svetskog rata. U propratnom muzejskom materijalu za izložbu o Velikom ratu piše da je sukob izbio zbog toga što je srpski terorista ubio austrougarskog nadvojvodu.

Dokazi o savezniku: Katalog muzeja u Londonu
 

U muzejskom katalogu na pitanje "zašto rat?", sledi odgovor:"28. juna 1914. nadvojvodu Franca Ferdinanda, naslednika Austrougarskog prestola, ubio je terorista koga je podržavala Srbija. Austrougarska je želela da kazni nevaljalog komšiju Srbiju i time uzburkala stare tenzije i uvukla vojne saveze sa obe strane."

Beograd da traži izvinjenje

- Naša država bi morala pod hitno da zahteva povlačenje kataloga i izvinjenje od Velike Britanije, jer reč je o državnom muzeju. Nije dovoljno da se pokrene samo peticija i da građani to zahtevaju, nego u to mora da se uključi i srpska država - uverena je Ana.

U ovaj površan i skandalozan pristup istorijskim činjenicama, ali ne više samo od pojedinih anglosaksonskih i nemačkih istoričara, već od značajne institucije države saveznice u Velikom ratu, uverila se Beograđanka Ana Milovanović. Ona je početkom jula iskoristila priliku da poseti slavni muzej u Londonu nakon što je posle restauracije otvoren za posetioce.

- Ranije sam se smejala na izraz "duševni bol". Ali verujte mi, kada sam pročitala katalog i taj prvi pasus u kom se govori da je rat izbio zbog teroriste kojeg je Srbija podržavala, pa je Austrougarska morala da kazni nevaljalog komšiju, zaista sam osetila duševni bol - priča za "Vesti" doktor dramskih nauka Ana Milovanović.


Naša sagovornica navodi da su svaki dan pred muzejom ogromni redovi ljudi iz celog sveta koji se ne samo o izložbi, već i o Velikom ratu, informišu upravo iz muzejskog kataloga. Zato je čvrsto rešila da o tome upozna srpsku javnost i obavio građanski pritisak na nadležne srpske institucije da reaguju. Već duže vreme se bavi političkim performansom, pa se nada da će u tome i uspeti.

Uvreda: Ana Milovanović

Nameru da razmrda srpsku javnost i još više uspavane državne institucije, kako bi sprečili širenje laži o srpskoj istoriji, Ana je započela na rusko-srpskom naučnom okruglom stolu pod nazivom "Veliki rat i početak novog sveta: Aktuelne pouke za čovečanstvo".


Skup je održan pre u Ruskom domu u Beogradu i na Anino iznenađenje ni ugledni istoričari nisu znali za falsifikat Imperijalnog vojnog muzeja.


Učesnici skupa bili su saglasni da ako se prihvati revizija uzroka i povoda Prvog svetskog rata, onda se prihvata i revizija uzroka potonjeg velikog krvoprolića - Drugog svetskog rata. Takav nenaučni pristup dovodi do klasične zamene žrtve i agresora, pa su Srbija i Rusija uzrok Velikom ratu, a ne Austrougarska i Nemačka.

Istoričar Mile Bjelajac: Beč je želeo rat

Mile Bjelajac

Medijator okruglog stola, istoričar Mile Bjelajac, podsetio je na istorijski dokument koji nedvosmisleno ukazuju na to da bi do rata došlo i da je Srbija prihvatila sve stavke austrougarskog ultimatuma.
- Istoričar Maks Hejstings, pisac knige "Katastrofa 1914", objavio je dokument u kojem se vidi da je austrougarski poslanik u Srbiji baron Gizl dobio direktivu od Beča bilo kakav odgovor srpske Vlade proglasi nezadovoljavajućim i prekine diplomatske odnose - navodi Bjelac samo jedan od istorijskih fakata koji potvrđuju da je Beč želeo rat i okupaciju Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 08:08
Fasizam i nacizam nikad nisu umrli u Evropi, i ovo je jedan od dokaza za to. U EU su primljene sve drzave iz naseg okruzenja koji su za vreme ratova bili na strani nacista i to im je nagrada. Nasa drzava normalno nece reagovati na ovo, jer mi ni nemamo slobodnu drzavu vec okupaciju.
Četvrtak 18.09.2014. 08:17
Oni su bili i ostali najveci nacisti, cak su ispred nemaca.
Četvrtak 18.09.2014. 08:42
Kvazi naucnici, strucnjaci i ostala polupismena srpska bolumenta, kojoj je bitnija fotelja od otadzbine i evropa od Rusije, zauzeta je bitnijim stvarima jer u toku je prekrajanje granica Srbije tako da ko vise mari za Principa i ostale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online