Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 19.02.2015.
06:43
D. Dekić - Vesti A

Srbija se odriče svoje pameti

Štednja u Srbiji neće zaobići ni sektor nauke, što bi maticu moglo da košta novog talasa odlaska u svet mladih i školovanih ljudi, a slogan akademskih krugova "odliv mozgova u priliv pameti", pretvori u suprotnost.

www.mc.rs
Loša poruka javnosti: Branko Kovačević

Na vanrednom sastanku Predsedništva Zajednice instituta Srbije (ZIS) nadležni iz Ministarstva prosvete obavestili su naučnike o racionalizaciji broja zaposlenih u naučnim institutima za 6,5 odsto, što treba da se završi do juna ove godine.

Objašnjeno im je i da ta obaveza proističe iz odluke Vlade Srbije, a na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda. Pokazan im je formular za popis svih zaposlenih u institutima koji je, prema informacijama "Vesti", već dostavljen tim naučnim ustanovama.

U vrhu po odlivu mozgova

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (2014-2015) Srbija je u samom vrhu zemalja iz kojih odlaze mladi stručnjaci.
Prema kapacitetu zemlje za privlačenje talenata, Srbija stoji još gore, 143. od 144 država, a iza nje je samo Venecuela. Najviše odlaze elektrotehnički inženjeri, lekari, IT stručnjaci i mašinski inženjeri.

Mada u ZIS-u kažu da bi ova mera trebalo da "zakači" nenaučno osoblje, eksperti za migracije upozoravaju da je Srbija već izvezla 30.000 visokoobrazovanih ljudi, čijim je školovanjem drugim zemljama poklonila više od deset milijardi evra. Oni smatraju da će ovaj državni potez biti inicijalna kapisla za odlazak naučnika, ali i budućih generacija školovanih mladih ljudi.

Svaka restriktivna odluka, prema rečima stručnjaka za migracije dr Vladimira Grečića, postaje faktor za potiskivanje srpske pameti koja traži odgovarajuće uslove za istraživački posao u svom domenu.

- Privatne kompanije izuzetno retko ulažu u naučna istraživanja, pa je taj posao u rukama države. Ako država u oblasti nauke vuče poteze, poput racionalizacije i smanjenja plata za deset odsto, to će imati negativne konsekvence na mladu srpsku pamet. Odnosno, iniciraće da van granica Srbije potraže svoje mesto pod suncem - tumači Grečić za "Vesti".

Računica Velike Britanije, kako navodi, pokazuje da školovanje intelektualca vredi najmanje 300.000 evra, a pojašnjava da u taj iznos ulaze troškovi školovanja i očekivana, a izgubljena dobit.

- Iseljavanjem 30.000 obrazovanih poklonili smo Severnoj Americi i Evropi bar devet milijardi evra, koliko je Srbija dala za obrazovanje srpske pameti koju decenijama izvozimo - naveo je ovaj stručnjak, autor knjige "Srpska naučna dijaspora". On je dodao da podaci iz 2010. govore da je u Evropi 4.000, a u Americi čak naših 6.000 naučnika, od čega 35 akademika.

Pomešali babe i žabe

- Visoko obrazovanje i nauka nisu javna preduzeća niti lokalna samouprava, pa naučnici ne mogu biti tretirani kao ostali korisnici budžeta, naročito što do te pozicije stižu radom, a ne partijskim i rođačkim vezama kao u firmama čiji je vlasnik država. Mi se samo delom finansiramo iz državne kase, dok ostalo dolazi iz sopstvenih prihoda i međunarodne saradnje, pa su ovde očito pomešane babe i žabe. Problem je što je ukinuto ministarstvo nauke i podvedeno pod resor obrazovanja i to je prevelik sistem u okviru kojeg su i vaspitači i naučnici. Taj problem statusa mora da bude rešen - kaže Branko Kovačević.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta dr Branko Kovačević, koji je kao rektor Univerziteta u Beogradu ukazivao da je Srbiju za dve decenije napustilo oko pola miliona građana, kao i da je odlaskom najboljih samo na njihovom školovanju država izgubila oko 12 milijardi evra, odluku o racionalizaciji u sektoru nauke vidi kao generalno lošu poruku javnosti. Naročito će, ocenio je on, imati negativan psihološki uticaj na mlade i obrazovane ljude da posegnu za pakovanjem kofera.

- Nemačka traži desetine hiljada inženjera, a naši diplomci i naučni podmladak lako nađu posao van granica, jer su konkurentni na tom tržištu, što pokazuje i da nam je fakultet dobar. Naravno da će ići i dalje nezadovoljni statusom i kvalitetom posla u zemlji. Odlaskom najboljih stručnjaka i mladih diplomaca Srbija je mnogo izgubila jer se godinama ulagalo u njihovo obrazovanje, a sada rade u drugim državama u kojima plaćaju porez - kaže Kovačević za "Vesti" i ukazuje da na odliv mozgova utiče i činjenica da je nauka na repu prioriteta za ulaganja.

Višak pomoćno osoblje

Generalni sekretar Zajednice instituta dr Slobodan Prvanović kaže za "Vesti" da će racionalizacija, prema onome što je čuo na sastanku, biti usmerena ka pomoćnom osoblju i ne linearno po institutima, već generalno 6,5 odsto. On navodi podatak da je u Institutu Vinča više nenaučnih radnika od potrebnog, dok u Biološkom institutu manjkaju, pa taj njihov broj treba svesti na petinu u odnosu na naučnike.
- Lično sam ubeđen da nisu naučnici na meti i do mene nije stigla informacija da će naučnici dobijati otkaze, ali ko može da garantuje šta će sutra biti - kaže Prvanović.

Štednja ne važi za službenike Vlade Srbije

Istovremeno sa sveopštom i štednjom u oblasti nauke koja će oterati mlade i obrazovane iz Srbije, u srpskim medijima je osvanula velika bruka da se nekoliko mladih službenika Vlade Srbije brčka na skupocenom ostrvu Puket u Tajlandu gde odmor košta minimum 2.000 evra po osobi.

Mlađani činovnici hvalili su se "rajem u koji idu" po društvenim mrežama, a prednjačila je u hvalisanju Jelena Marinković, šefica kabineta ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca. Osim nje u egzotične krajeve su se otisnuli visoko pozicionirani vladini službenici Jelena Stevanović, zadužena za odnose sa medijima u Vladi, i dvojica uposlenika kod generalnog sekretara u Vladi Novaka Nedića, Danijel Nikolić, Nedićev šef kabineta, i pravni savetnik Vladimir Grković.

Ekipa je otišla u jeku rigoroznih vladinih mera štednje koje su pogodile javni sektor i penzionere. Premijer Srbije Aleksandar Vučić tim povodom rekao je da ne može da im zabrani da putuju i da se nada da to nije u disproporciji sa njihovim primanjima, ali kako se njihove plate kreću od 500 do 700 evra, jasno je da od plate teško da su mogli sebi da priušte luksuz.

Zanimljivo je da je gro fotografija od okupljanja na beogradskom aerodromu do uživanja u egzotici koje su dokaz njihovog puta u Tajland, skinuto sa društvenih mreža, čim je informacija procurila u javnost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.02.2015. 08:23
Najveći i najznačajniji Srbi - nisu bili "školovani"... Bez "školovanih" Srbija bi možda i dalje bila velika...
Četvrtak 19.02.2015. 16:53
To nije vest-davno se Srbija odrekla svoje pameti,Da nije tako ne bi miševi kolo vodili po njoj.
Četvrtak 19.02.2015. 06:50
da da da ...? ali se srpska pamet za divno cudo nije odrekla Srbije i tebi kao i slicnima tebi sigurno u buducnosti nece biti bas njbolje ..´!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online