Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.02.2015.
17:04
J. L. Petković - Vesti A

"Uvredljiv i opasan muzički spot "

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić osudio je danas kao uvredljiv i opasan sadržaj nedavno objavljene pesme i spota "Puška slobode" prištinskog pevača Ariana Agušija i pozvao nadležne institucije u Prištini da reaguju.

J. L. Petković
Nadležni u Prištini moraju da reaguju: Goran Rakić

On je istakao da pesma u kojoj se "veliča sve vidljivija i opasnija ideja panalbanskog nacionalizma tzv. velike ili etničke Albanije i video spot u kojem dominiraju scene ubistva navodnih srpskih policajaca, predstavlja direktan poziv na nasilje".

- U pesmi i spotu diskutabilnog umetničkog sadržaja i produkcijskog kvaliteta, naracija je, međutim, pažljivo pripremljena. U scenama, u kojima dominira nasilje i u kojima se promoviše ubijanje navodnih srpskih policajaca, ali i egzekucija navodnih "domaćih izdajnika", kao društveno i nacionalno prihvatljiv model koji treba da se prenese sa kolena na koleno, dok se istovremeno peva o poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, kao o "role modelima" i slavi takozvana etnička (velika) Albanija, mladim Albancima koji slušaju ovu muziku, šalje se jasna i snažna poruka o tome šta se od njih očekuje, naveo je u saopštenju Goran Rakić.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice kazao je da najoštrije osuđuje, pre svega, izostanak reakcije nadležnih institucija iz Prištine na scene ubijanja srpskih policajaca u spotu. 

- Ovakim stavom direktno se promoviše i podstiče govor mržnje, što sigurno ne doprinosi normalizacijji odnosa dva naroda, dok se u Briselu ulažu napori da se relaksiraju odnosi u najvećoj mogućoj meri i postigne trajan mir, podvukao je Rakić koji je pozvao korisnike društvenog kanala "Jutjub", na kojem je spot postavljen, da prijave uvredljiv sadržaj i zatraže zabranu spota, a što je, kako je naveo, i sam učinio. Rakić je naveo i da raširen albanski nacionalizam na Kosovu i Metohiji poprima obrise ideološke i političke mržnje, i agresivnosti prema Srbima.

Reagovao je i Srpski nacionalni forum upozorivši na "nedopustivu pojavu sipanja ulja na vatru osetljivog političkog okruženja i uznemiravanje javnosti". 

- U tom spotu se najgrublji način zloupotrebljava se medijska sloboda, propagira nasilje i šalju političke poruke kojima se uznemirava javnost ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u okruženju. Ovim "spotom" šalje se poruka neophodnosti uspostavljanja Velike Albanije, kroz pominjanje gradova i krajeva koji joj trebaju pripasti, a koji se nalaze van granica Republike Albanije. Štaviše, kroz igrokaz u "spotu" sugeriše se nasilje, kao sredstvo kojim treba da se dođe do tog cilja, navode u saopštenju. 

SNF: Otvorene pretnje 

- S obzirom da je ovaj spot duboko uznemirio Srbe na Kosovu i Metohiji, apelujemo na vlasti Srbije da prime k znanju ove otvorene pretnje, i da budu spremne da adekvatno reaguju da zaštite srpski narod ukoliko se, ne daj bože, ta doktrina ponovi pretvori u stgvarnost, kao što je to bilo pre deceniju i po. Apelujemo na regulatorna medijska tela u Srbiji da na adekvatan način alarmiraju međunarodnu javnost, a naročito vlasnike veb - sajta Jutjub, kako bi se ova neprijatna pojava razobličila, i kako bi se ova fašistička ideologija napokon spalila na đubrištu istorije.

U Srpskom nacionalnom forumu smatraju da se "ne radi o bezazlenoj propagandnoj poruci" i da u prilog tome "svedoči činjenica da je pomenuti poziv na nasilje na Balkanu za 15 dana pogledalo gotovo milion posetilaca". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online