Ponedeljak 16.02.2015.
17:04
J. L. Petković - Vesti

"Uvredljiv i opasan muzički spot "

J. L. Petković
Nadležni u Prištini moraju da reaguju: Goran Rakić

On je istakao da pesma u kojoj se "veliča sve vidljivija i opasnija ideja panalbanskog nacionalizma tzv. velike ili etničke Albanije i video spot u kojem dominiraju scene ubistva navodnih srpskih policajaca, predstavlja direktan poziv na nasilje".

- U pesmi i spotu diskutabilnog umetničkog sadržaja i produkcijskog kvaliteta, naracija je, međutim, pažljivo pripremljena. U scenama, u kojima dominira nasilje i u kojima se promoviše ubijanje navodnih srpskih policajaca, ali i egzekucija navodnih "domaćih izdajnika", kao društveno i nacionalno prihvatljiv model koji treba da se prenese sa kolena na koleno, dok se istovremeno peva o poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, kao o "role modelima" i slavi takozvana etnička (velika) Albanija, mladim Albancima koji slušaju ovu muziku, šalje se jasna i snažna poruka o tome šta se od njih očekuje, naveo je u saopštenju Goran Rakić.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice kazao je da najoštrije osuđuje, pre svega, izostanak reakcije nadležnih institucija iz Prištine na scene ubijanja srpskih policajaca u spotu. 

- Ovakim stavom direktno se promoviše i podstiče govor mržnje, što sigurno ne doprinosi normalizacijji odnosa dva naroda, dok se u Briselu ulažu napori da se relaksiraju odnosi u najvećoj mogućoj meri i postigne trajan mir, podvukao je Rakić koji je pozvao korisnike društvenog kanala "Jutjub", na kojem je spot postavljen, da prijave uvredljiv sadržaj i zatraže zabranu spota, a što je, kako je naveo, i sam učinio. Rakić je naveo i da raširen albanski nacionalizam na Kosovu i Metohiji poprima obrise ideološke i političke mržnje, i agresivnosti prema Srbima.

Reagovao je i Srpski nacionalni forum upozorivši na "nedopustivu pojavu sipanja ulja na vatru osetljivog političkog okruženja i uznemiravanje javnosti". 

- U tom spotu se najgrublji način zloupotrebljava se medijska sloboda, propagira nasilje i šalju političke poruke kojima se uznemirava javnost ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u okruženju. Ovim "spotom" šalje se poruka neophodnosti uspostavljanja Velike Albanije, kroz pominjanje gradova i krajeva koji joj trebaju pripasti, a koji se nalaze van granica Republike Albanije. Štaviše, kroz igrokaz u "spotu" sugeriše se nasilje, kao sredstvo kojim treba da se dođe do tog cilja, navode u saopštenju. 

SNF: Otvorene pretnje 

- S obzirom da je ovaj spot duboko uznemirio Srbe na Kosovu i Metohiji, apelujemo na vlasti Srbije da prime k znanju ove otvorene pretnje, i da budu spremne da adekvatno reaguju da zaštite srpski narod ukoliko se, ne daj bože, ta doktrina ponovi pretvori u stgvarnost, kao što je to bilo pre deceniju i po. Apelujemo na regulatorna medijska tela u Srbiji da na adekvatan način alarmiraju međunarodnu javnost, a naročito vlasnike veb - sajta Jutjub, kako bi se ova neprijatna pojava razobličila, i kako bi se ova fašistička ideologija napokon spalila na đubrištu istorije.

U Srpskom nacionalnom forumu smatraju da se "ne radi o bezazlenoj propagandnoj poruci" i da u prilog tome "svedoči činjenica da je pomenuti poziv na nasilje na Balkanu za 15 dana pogledalo gotovo milion posetilaca". 

2024 © - Vesti online