Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.02.2015.
19:09
Srna A

Unmik kršio ljudska prava na Kosovu

Unmik je na Kosovu i Metohiji kršio ljudska prava, jer nije sproveo odgovarajuće istrage o nestancima i ubistvima Srba, utvrdila je Savetodavna komisija za ljudska prava Unmika.

Komisija je saopštila da je na januarskom zasedanju usvojila četiri mišljenja kojima je utvrdila da Misija UN na Kosovu i Metohiji nije postupila u skladu sa ovlašćenjima.

Beta/A. Z. B./AV
Unmik kršio ljudska prava, jer nije sproveo odgovarajuće istrage o nestancima i ubistvima Srba na KiM

Prema navodima Komisije, Unmik nije sproveo delotvorne istrage o nestanku i ubistvu Veljka Markovića i Đorđa Kuzmanovića, te nestanku Stanojka Mladenovića i Jasmina Lukačevića. Unmik je time, kako se navodi, počinio povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je članovima porodice koji su se žalili doprineo duševnoj boli i patnji.

Veljko Marković nestao je sa radnog mesta u Prištini 9. februara 1999. godine. Njegovi posmrtni ostaci predati su porodici 17. decembra 2010. godine. Na Unmik se žalila njegova supruga Spasa.

Stanojko Mladenović nestao je 21. juna 1999. godine. I danas nije poznato gde se nalazi on ili njegovi posmrtni ostaci. Žalila se njegova sestra Blagica Ničić.

Đorđa Kuzmanovića oteli su pripadnici terorističke OVK 21. juna 1999. iz porodične kuće u Đakovici. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2002. a porodici su predati 23. maja 2003. godine. Žalila se njegova supruga Biljana Kuzmanović.

Jasmin Lukačević otet je u oblasti Podujeva 19. aprila 1999. godine. Do danas nije poznata njegova sudbina. Žalila se njegova majka Verica Ilić.

U slučajevima Ljiljana Mitrović, Danijela Krstić, Slobodanka Krstić, Snežana Simonović i Jeremija Šuljanić protiv UNMIK-a, Komisija je zaključila da je, ako se istraga može pripisati organima Misije UN, došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komisija je u slučaju Vuksan Bulatović protiv Unmika zaključila da nije provedena delotvorna istraga o otmici i nestanku Radovana Bulatovića. I u tom slučaju došlo je do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komisiju je osnovala Privremena uprava Misije UN na Kosovu i Metohiji 2006. godine da bi se bavila povredama ljudskih prava.  Pred Komisijom su ostale 84 nerešene žalbe.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 19:29
Шта још треба да се догоди овом Српском народу па да дође памети?Прво растурање Југославије,па геноцид над Србима у Хрватској,па отимање Косова и Метохија,па бомбардовање па осиромашени уранијум,па уништавање српске привреде уз помоћ домаћих извођача радова и ММФа . Докле бре више ? Где су они који су тврдили да Милошевић измишља злочине као и они коима је доста Косовског мита ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online