Sreda 11.02.2015.
19:09
Srna

Unmik kršio ljudska prava na Kosovu

Komisija je saopštila da je na januarskom zasedanju usvojila četiri mišljenja kojima je utvrdila da Misija UN na Kosovu i Metohiji nije postupila u skladu sa ovlašćenjima.

Beta/A. Z. B./AV
Unmik kršio ljudska prava, jer nije sproveo odgovarajuće istrage o nestancima i ubistvima Srba na KiM

Prema navodima Komisije, Unmik nije sproveo delotvorne istrage o nestanku i ubistvu Veljka Markovića i Đorđa Kuzmanovića, te nestanku Stanojka Mladenovića i Jasmina Lukačevića. Unmik je time, kako se navodi, počinio povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je članovima porodice koji su se žalili doprineo duševnoj boli i patnji.

Veljko Marković nestao je sa radnog mesta u Prištini 9. februara 1999. godine. Njegovi posmrtni ostaci predati su porodici 17. decembra 2010. godine. Na Unmik se žalila njegova supruga Spasa.

Stanojko Mladenović nestao je 21. juna 1999. godine. I danas nije poznato gde se nalazi on ili njegovi posmrtni ostaci. Žalila se njegova sestra Blagica Ničić.

Đorđa Kuzmanovića oteli su pripadnici terorističke OVK 21. juna 1999. iz porodične kuće u Đakovici. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2002. a porodici su predati 23. maja 2003. godine. Žalila se njegova supruga Biljana Kuzmanović.

Jasmin Lukačević otet je u oblasti Podujeva 19. aprila 1999. godine. Do danas nije poznata njegova sudbina. Žalila se njegova majka Verica Ilić.

U slučajevima Ljiljana Mitrović, Danijela Krstić, Slobodanka Krstić, Snežana Simonović i Jeremija Šuljanić protiv UNMIK-a, Komisija je zaključila da je, ako se istraga može pripisati organima Misije UN, došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komisija je u slučaju Vuksan Bulatović protiv Unmika zaključila da nije provedena delotvorna istraga o otmici i nestanku Radovana Bulatovića. I u tom slučaju došlo je do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komisiju je osnovala Privremena uprava Misije UN na Kosovu i Metohiji 2006. godine da bi se bavila povredama ljudskih prava.  Pred Komisijom su ostale 84 nerešene žalbe.

2024 © - Vesti online