Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.02.2015.
05:14
J. Arsenović - Vesti A

Bolesna deca i dalje na čekanju

Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) odbio je da bračnom paru Ognjanović predloži koja deca od 13, koliko im je zatražilo pomoć, treba da imaju prvenstvo u lečenju.

N. Đurović
Ne daju pare državi: Nebojša i Jelena Ognjanović

- RFZO ne može davati podatke o licima jer su podaci iz matične evidencije poverljivi i predstavljaju poslovnu tajnu, a pored toga, davanjem ovakvih podataka bez saglasnosti lica na koja se odnose predstavljalo bi povredu odredaba Zakona o zaštiti ličnih podataka - rečeno je beogradskim medijima u ovoj instituciji.

Nebojša i Jelena Ognjanović saopštili su da su im je do sada stiglo 13 molbi roditelja bolesne dece da im ostatak novca koji je preostao od lečenja preminule ćerke Tijane daju za lečenje njihove dece.
Ognjanovići su se sa zdravstvenom dokumentacijom te dece obratili RFZO za stručnu pomoć u proceni kome je intervencija najpotrebnija kako bi ostatak novca preostao od humanitrne akcije za njihovu Tijanu, preusmerili za lečenje tih najugroženijih mališana.

Ovim neobičnim pingpong dopisivanjem Ognjanovića i RFZO ponovo je odloženo ono zbog čega je srpska javnost protekle godine postala sumnjičava prema dobrim namerama bračnog para Ognjanović, a zbog čega je protiv njih policija podigla krivičnu prijavu za prevaru i pranje novca.

Više javno tužilaštvo u Beogradu u međuvremenu je nastavilo s istragom, a nakon uzimanja izjava od Ognjanovića, sledi saslušanje svedoka. Još od leta 2013. godine, kada je mala Tijana ne dočekavši transplantaciju srca nažalost preminula u dečjoj bolnici u Hjustornu, javnost čeka da ostatak novca od 2,6 miliona evra (koliko je prikupljeno u najvećoj humanitarnoj akciji na ovim prostorima) bude prosleđeno za lečenje druge teško obolele dece.

Izjavama podgrevali sumnju

Oglašavajući se ovih dana posle dužeg vremena izbegavanja medija, Ognjanovići su rekli da ne žele novac da uplaćuju novoosnovanom državnom fondu za lečenje dece u inostranstvu jer ni država nije pomogla u lečenju njihove ćerke. Otac Nebojša je ranije govorio da nemaju nikakvu moralnu obavezu da objašnjavaju šta će s prikupljenim novcem, ali da bi kada bi kazao kroz šta su sve prošli boreći se za Tijanu, "pala cela Vlada". Ovakve izjave samo su dodatno pojačale sumnju u delu javnosti da roditelji ne postupaju časno i da im u tome pomaže neko uticajan.

To se nije desilo ni posle ostavinske rasprave decembra 2013. godine, da bi Ognjanovići odlučili da novac ne daju određenom detetu, već da milion evra potroše na nabavku neophodne zdravstvene opreme za Institut za majku i dete. Šta će biti sa blizu pola miliona evra koliko im je još zvanično ostalo na računu i dalje je ostalo otvoreno posle neočekivanog odgovora RFZO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online