Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.12.2014.
13:59
Beta A

"Ne ogovarajte već se povežite s Hristom"

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da greh i sklonost ka egocentričnim stvarima ne pripadaju ljudskoj ličnosti i da nijedan "sin ili kći čovečanstva" ne može da se razvije bez odnosa sa Isusom Hristom.

Beta
Bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu: Hočevar
 

"Božić nije, dakle, praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od sveta. Božićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma", rekao je Hočevar u poruci povodom Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Hočevar je ocenio da bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu.

"Nije, dakle, neko društvo svestrano zdravo onda kada ulicama i trgovima šetaju osobe utonole u otuđenost u greh, nego je autentična demokratija na delu onda kada svako od nas sve jače i jače napreduje u potpunom saobražavanju Isusu Hristu", rekao je on.

Beogradski nadbiskup je dodao da ukoliko "takozvani demokratski sistem" više uvažava grešnost ljudskog bića i udaljavanje od stubova života koje je postavio Isus Hrist, onda je njegovo narušavanje nužno i da istorija to i potvrđuje.

Hočevar je ocenio da ukoliko ljudi ne otkriju i ne priznaju tajnu odnosa Oca i Sina u presvetoj trojici, onda zemaljska porodica postaje besmislena, solidarnost među ljudima više nema temelja a bezinteresno delovanje izvrgava se ruglu, dok se međusobni odnosi izvrću u ogovaranje, klevetanje i razdor.

"U takvim društvima svoje mesto nemaju ni majčinstvo, ni očinstvo, ni devičanstvo ni karitas. Zato i danas u strukturama Vlade ne postoji ministarstvo za porodicu. U samoj, pak crkvi, opet, to rađa nedostatak duhovnih zvanja, pogotovo ženskih redovničkih i monaških zvanja", rekao je on.

Hočevar je svim vernicima poželeo srećnu Novu 2015. godinu a braći i sestrama istočnih crkava poručio "Hristos se rodi - vaistinu se rodi! Mir Božiji sa svima vama!"

POVEZANE VESTI

Utorak 23.12.2014. 14:38
Beogradski nadbiskup je dodao da ukoliko "takozvani demokratski sistem" više uvažava grešnost ljudskog bića i udaljavanje od stubova života koje je postavio Isus Hrist, onda je njegovo narušavanje nužno i da istorija to i potvrđuje.. Ovo se može protumačiti i kao poziv na nasilje-...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online