Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2019.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Hrist da nam osvetli put!

Božićne praznike, kosmetski Srbi dočekali su svečarski i s pomešanim osećanjima sreće i neizvesnosti od sutrašnjice. Na posebnu brigu prema braći i sestrama na Kosmetu, vernike u Srbiji pozvao je patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici, poručivši da im se oduzima čak i pravo na život dostojan čoveka.

Tanjug
Borba za opstanak: Meštani u manastiru Gračanica

- Neka Bog blagoslovi i naše Kosovo, taj naš sveti kraj, našu svetu zemlju, naš Jerusalim. Tamo gde su naše svetinje, tamo gde je stvarana naša istorija, gde je nikla naša kultura, tamo gde se podizala naša duhovnost, tu našu otačku zemlju da nam Gospod sačuva i da ostane narodu našem, kome je uvek pripadala, da to bude danas i sutra - rekao je Irinej.

U Gračanici je najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u prisustvu velikog broja meštana ove opštine i okolnih mesta na jugu, a na Badnji dan je sa njima bio ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

- Čudesno je biti ovde, tu sam sa svojom suprugom. Ovo je naš prvi Božić na Kosovu i velika je privilegija što smo u Gračanici - kazao je Kosnet i poželeo svima srećan Božić i mir u 2019. godini.

Badnjak je paljen ispred crkve u Gračanici, gde su sveštenici okupljenima delili pogaču, orahe, pšenicu... Sekretar Eparhije raško-prizrenske, otac Sava poručio je da svetlost badnjaka u novom letu treba da bude voditelj u životu vernika.

Na Božić je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao mlade bračne parove sa više dece i socijalno ugroženo stanovništvo i podelio im pakete sa hranom. On kaže da su Srbi uznemireni zbog poteza Prištine, ali ih sloga može održati na ognjištima.

- Srbi moraju da neguju ono što su im preci ostavili i više nego ikada mora da se radi na jedinstvu srpskog naroda i rešavanju problema. Da smognemo snage da ostanemo i opstanemo na KiM - rekao je Popović i najavio za pravoslavnu Novu doček uz pečenog vola i kuvanu rakiju.
Praznična atmosfera bila je i u Kosovskoj Mitrovici, gde je božićno slavlje počelo u podne, koncertom Dejana Petrovića i trubača.

U Štrpcima na jugu KiM, gde živi oko 10.000 Srba, održana je božićna liturgija u Crkvi Svetog Nikolaja. Mada i Srbe u tom delu brine šta će doneti sutra, "uz Božiju pomoć" nadaju se boljem životu. Jedan od njih objašnjava da nema većih komplikacija sa komšijama Albancima, da nije bilo težih incidenata poslednjih godina, ali pre toga jeste, čak i stradanja.

Prethodne večeri je ispred Hrama Svetog Save, patrijarh osveštao Badnjak koji je potom zapaljen, a on svima u otadžbini i rasejanju poželeo je da im Bog daruje mir, slogu i ljubav. Badnjak je, kako je rekao, snažno hrastovo drvo simbolizuje život, rođenje Isusa Hrista, njegov ulazak u ovaj svet, naše domove i srca.

U Zagrebu su pravoslavni vernici Badnje večeri bili na bogosluženju u prepunoj Crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg, a mitropolit ljubljansko- zagrebački Porfirije im poručio da to što Bog na rođenju Hristovom pokazuje nesebičnu i beskrajnu ljubav treba da bude povod za prestanak tuge, muke i teskobe koju svako nosi u duši. Na bogosluženju su bili izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, Mate Granić, izaslanik predsednice Hrvatske, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

U Sarajevu su pravoslavni vernici su u dvorištu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, početak praznovanja označili paljenjem badnjaka. Službu bdenja predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je podsetio na važnost dobre volje među ljudima različitih vera i kultura.

Bebi jedan od 33 zlatnika

Njegova svetost je služio u Hramu Svetog Save u Beogradu arhijerejsku liturgiju povodom Božića. Među velikim brojem vernika bili su princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, predstavnici političkog života i drugih crkava i verskih zajednica u Srbiji. Ispred hrama se tradicionalno, u organizaciji Unije pekara, lomila česnica obima deset metara koju su pekari pravili četiri dana. Teška više od 180 kilograma, imala je više od 5.000 komada i 33 zlatnika za koje se veruje da donose sreću i blagostanje onome ko ih pronađe. Prvi zlatni novčić našla je osmomesečna beba Danica, ali i još nekoliko mališana koji su poželeli da kupe brdo igračaka.

- Neka je srećan Božić Beogradu, otadžbini i hrišćanskom svetu. Neka je blagosloven današnji dan - kazao je patrijarh posle lomljenja česnice.

Putinov orden Vučiću

Aleksandar Vučić je dobio najlepši poklon od Vladimira Putina koji je potpisao dekret o dodeli Ordena Svetog Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije.

Ovo je, kako tvrde mediji, najznačajnije priznanje koje se posle skoro 100 godina dodeljuje jednom Srbinu, a dobili su ga, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević, a poslednji put je dodeljen Nikoli Pašiću.

Princezini darovi bolesnoj deci
Princeza Katarina Karađorđević posetila je beogradski Institut za majku i dete i Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj i uz čestitke za Božić, podelila deci paketiće. Ta donacija ostvarena je zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Lajflajn Čikago čiji je Katarina pokrovitelj.

- Presrećna sam što mogu da raširim duh Božića među divnom decom. Igračke i pokloni su lepi i svi im se raduju, ali im, iznad svega, želim dobro zdravlje. Moja fondacija i ja ćemo nastaviti da pomažemo našim zdravstvenim ustanovama kako bismo lekarima olakšali lečenje dece - rekla je Katarina.

Badnje veče za Davida

Neki građani Banjaluke okupili su se i na Badnje veče i na Božić ispred Hrama Hrista Spasitelja da zapale sveću za ubijenog mladića Davida Dragičevića i uz poruke mira i ljubavi i tražili pravdu za odgovorne.

Najavili su i okupljanje 9. januara na Dan Republike Srpske i rekli da im je namera da se okupljaju svakog dana. Davidova majka Suzana Radanović se zbog obaveza vratila u Beč, a već nedelju dana se ne zna gde je Davidov otac Davor Dragičević, za kojim je izdata poternica.

Bandiću novčić "preko veze"

Snimak božićnog prijema Srpskog nacionalnog veća u Zagrebu s nameštanjem zlatnika iz česnice gradonačelnku Milanu Bandiću, objavio je portal Indeks uz komentar da je to najbolji opis hrvatske politike.

Uoči lomljenja česnice, naime, sveštenik je u hleb sakrio novčić iz doba Francuske revolucije koji bi, po verovanju, onome ko ga pronađe trebalo da donese sreću i blagostanje tokom cele godine. Na snimku se vidi se kako sveštenik lomi pogaču, nalazi zlatnik i krišom daje predsedniku SNV Miloradu Pupovcu, koji ga odnosi do Milana Bandića, a gradonačelnik obaveštava zvanice da je našao kovanicu i dobija aplauz.

Beli Božić na minusu

Dan Hristovog rođenja, svečano je obeležen širom Srbije, pa i u domovima Jadra i Podrinja uz bogatu trpezu i neizostavnu česnicu i pečenicu. Osvanuo je "beli Božić", pod snegom i temperatura minus četiri nije sprečila mnoge koji su praznik iskoristili za odlazak kod familije, kumova i prijatelja.

Na Badnje veče se, ispred stare lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice, okupio veliki broj Lozničana da prisustvuje tradicionalnom paljenju badnjaka i prazničnoj liturgiji. Uz uobičajeni pozdrav 'Srećno Badnje veče', proslavili su u dobrom raspoloženju , a kod stare crkve su uz kuvano vino i čaj uživali i u velikom vatrometu. Slično je bilo i u novoj, nedavno osveštanoj crkvi u Lozničkom Polju, posvećenoj Svetom Prokopiju, kod nezavršenih Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru i prepodobne mati Angeline u Voćnjaku, kao i u manastirima Čokešina i Tronoša i drugim hramovima lozničkoga kraja.

Jači od Košave

Božić je u Pomoravlju proslavljen svečano, uz bogosluženje i čitanje Poslanice patrijarha. Košava i sneg, nisu sprečili narod da dođe u svoje crkve, kažu sveštenici u Jagodini.
Svečano je bilo u crkvama manastira Jošanice kod Jagodine, Ravanice kod Ćuprije gde su mošti kneza Lazara, Manasije kod Despotovca u kojoj je sahranjen Stefan Lazarević, Kalenića kod Rekovca i Miljkova i drugih manastira na desnoj obali Velike Morave kod Svilajnca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online