Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.12.2014.
04:17
S. Sudar - Vesti A

"Julovci me opljačkali i oterali iz Srbije"

Radovan Đajić, nekadašnji šampion Jugoslavije u biciklizmu, koji se oprobao u mnogim poslovima i prošao čudan put od bespuća do metropola, svoje iskustvo i neiscrpnu mladalačku energiju danas nesebično deli sa mladima. U Torontu, gde je igrom slučaja rođen, a u koji se vratio posle pola veka, ovaj 71-godišnjak drži školu tenisa za mališane sa 80 polaznika kao gradski trener.

Radovan Đajić Đaja


- Sada najviše radim na kreiranju motorike pokreta, odnosno druge učim da vladaju svojim telom, duhom i koncentracijom. To je sublimacija svih mojih životnih aktivnosti. Motoriku sam razvijao kroz sport, misao kroz šah, psihologiju kroz poker, kreaciju kroz umetnost - kaže naš sagovornik, koji se pod nadimkom Dorćolac proslavio kao kolumnista na raznim sportskim forumima, a sa teniskog turnira Rodžers kup izveštavao je za razne srpske medije.

On naglašava da bilo čiji život kada se stavi na dve strane papira može čitaocu da deluje kao naučna fantastika, ali ipak pristaje da ispriča najzanimljivije delove svog i te kako bogatog života. 

Život u hotelu

Pionirski pozdrav iz Toronta

- Moj deda Niko Kostić, majčin otac iz Dodoša kraj Rijeke Crnojevića, i moj otac Jovan Đajić sa Orahovca kod Trebinja, obreli su se dvadesetih godina prošlog veka na severu Kanade. Tamo su se sprijateljili, a Jovan se potom oženio Nikovom ćerkom Danicom 1943. u Torontu. Krajem te godine sam i ja rođen i ostao jedinac u svojih roditelja.


- Otac je bio jedan od retkih Kanađana koji je bio komunista od 1926. i dobrovoljac u Španskom građanskom ratu 1936-39. godine. U Torontu je imao štampariju i izdavao je srpske novine "Pravda", "Srpski glasnik", "Naša misao" i "Jedinstvo". Po izbijanju rezolucije Informbiroa 1948, Kominterna je od njega tražila da se opredeli - Tito ili Staljin. Njegova odluka je ujedno značila da hitno moramo da napustimo Kanadu zbog bezbednosti. Ambasador FNRJ u Americi Sava Kosanović, koji je znao za mog oca preko svog ujaka Nikole Tesle, koji je do smrti bio pretplatnik njegovih novina i zvao ga "mladi Hercegovac", poslao je kola po nas. Otputovali smo u Vašington gde je moj Jovan postavljen za prvog sekretara ambasade. U Jugoslaviju smo se preselili 1950, putovali smo teretno-putničkim brodom "Hrvatska" 14 dana, iz Njujorka za Rijeku. U Beogradu nas je Ministarstvo inostranih poslova smestilo u hotel Balkan, gde smo živeli naredne dve godine. 

Šampion u "bubi"

Priprema za trening

- U Americi sam završio prvi razred osnovne škole sa šest godina, ali sam morao da ga ponovim po preseljenju u Beograd jer nisam znao srpski jezik. Naravno, odmah sam počeo da dobijam batine od vršnjaka zato što sam "Amerikanac", kako su mi odmah dali nadimak. Da bih se odbranio, to me je usmerilo da se bavim sportom na DIF-u, koji sam pohađao narednih 14 godina. Rekreativno sam se oprobao u skoro u svim sportskim disciplinama, od gimnastike, rvanja i boksa, a od zimskih sportova u hokeju na ledu. Moj dorćolski komšiluk zvao me je virtuoz na rolšuama koje smo nedeljom vozili na Kalemegdanu.


- Ipak, moja najveća ljubav je bio biciklizam. Počeo sam na trkama pionira koje su se organizovale u Knez Mihailovoj, gde su me zapazili treneri i tako sam postao član OBK Beograd. U tom klubu sam i postigao najveće rezultate - postao sam dvostruki prvak Jugoslavije 1960, sedmostruki drumski prvak Srbije i višestruki državni reprezentativac. Sezonu 1963. proveo sam u Italiji. Izborio sam mesto u olimpijskom timu za Tokio 1964, ali pored četiri Slovenca i jednog Hrvata, naš savez nije imao novca da pošalje bicikliste. Bio sam ogorčen i od tada sam prestao da se takmičim.


- Godine moje mladosti, šezdesete i sedamdesete, bile su lepe i bezbrižne, ne samo za mene nego za mnoge u tadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući familiji u inostranstvu, dobio sam prve ploče Elvisa Preslija i Fetsa Domina koje su se vrtele na svim žurkama u gradu. Takmičenje mi je i dalje bilo u krvi, ali kako sam biciklizmu rekao zbogom, onda sam se takmičio u reli automobilizmu i sa "bubom" sam 1972. postao prvak Srbije u kategoriji do 1.300 kubika. I pored limenih četvorotočkaša, imao sam i velikog četvoronožnog prijatelja. Mnogi zaljubljenici konjičkog sporta sigurno pamte mog preponaša Mister Benksa, jer sam proveo lepih pet godina u terenskom jahanju.

Grafika i kompjuter

Nenad Zimonjić i Đajić na Rodžers kupu u Torontu

- Bio sam prva generacija Saobaćajnog fakulteta (1963), pun elana i željan znanja. Ali morao sam da zadovoljim svoju glad za novim saznanjima i na drugim poljima. Kada je 1965. godine u Beograd došao Prat Institut iz Njujorka sa Džonom Rosom, Klerom Romanom i Rudijem Pozatijem, kao deo kulturne razmene među državama, iako sam bio student, zaposlio sam se kao prevodilac u demonstracionom ateljeu američkih grafičara. Tu sam naučio osnovu grafičke umetnosti koju sam potom proširio na Akademiji lepih umetnosti u Rimu i u Ulanu u Cirihu.


- Ozbiljno sam počeo da se bavim opremanjem muzeja kopijama originala i plakatima po kojima sam najpoznatiji. Sarađivao sam sa našim velikim umetnicima, među kojima su slikari Vlada Veličković, Mića Popović, Kosta Bradić, grafičari Mihailo Petrov, Bogdan Kršić, Miloš Ćirić, kao i čuveni fotograf Ivo Eterović. Godine 1983. radio sam na projektu dugoročni program ekonomske stabilizacije u SIV-u, u sektoru Razvoja male privrede. Trebalo je na Akademiji da otvorimo katedru za serigrafiju (sito štampu), ali nedostatak sredstava, pa kasnije kompjuterizacija grafike, promenila je sve ono što sam radio ručno. To je i razlog zašto sam godinama mrzeo kompjutere. Tada sam prešao na tekstilnu štampu koja je bila ipak unosnija od suve umetnosti. 

Ideolog rada

- Devedesetih godina prošlog veka prešaltovao sam se na novi posao. Bilo je to teško vreme embarga. Srećom, desilo se da baš tada upoznam divnog čoveka, inženjera Sinišu Tošovića, geologa, majstora bagerovanja, dugogodišnjeg tehničkog direktora Beogradskog bagerskog preduzeća. On mi je dao osnovne smernice i znanje za ovaj zanat u kome sam ostao do kraja radnog veka. Otvorio sam prvu privatnu firmu koja je bagerovala Dunav sa proizvodnjom od 6.000 tona dnevno. Otac mi je bio ideolog marksizma, a ja ideolog rada, pa su se komunisti u Beogradu pitali da li je moguće da je sin Jovana Đajića privatnik? A ja čak nisam bio ni član partije.

Đajićev crtež Terazija
 


- Potpuno sam se posvetio poslu. Povezao sam sa dunavskim kapetanijama i prevozio rečnim putem granitnu kocku iz Bugarske u Nemačku, piritnu izgoretinu iz Šapca u Mađarsku... Finansirao sam rečnu bagersku flotu Republike Srpske VP i na pramcu prve samohodke uneo srpsku zastavu u luku Brčko 1998. godine pod okriljem OHR-a. Otkrio sam na starim mapama i 1999. otvorio luku koju je osnovala Marija Terezija u Bosanskoj Rači, gde se nekada korpama, nošenim sajlama preko Save, prevozio ugalj iz Banovića koji je potom dopreman u Beč železnicom. Za vreme NATO agresije donirao sam šljunak za krpljenje bombardovanog aerodroma u Batajnici. Kako flote podunavskih zemalja pod stranim zastavama nisu mogle da prolaze kroz Srbiju zbog srušenih mostova, prevozio sam teške terete teretnim brodovima sa domaćom zastavom kroz sistem Dunav-Tisa-Dunav. Izabran sam za predsedavajućeg Konferencije proizvođača kamenog agregata 2001. godine u Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu.

Kurs na koledžu

- Firma mi je naglo rasla i počela je da bode oči nekim političarima, tačnije julovcima, pa mi je oduzeta flota, uhapšena ukrajinska posada, ojađena mi je imovina. Sa glavom na ramenima i praznih džepova odlučio sam da napustim Srbiju i sa svojom vernom suprugom Asjom i dvojicom sinova, krajem 2001. stigao sam tamo gde sam i počeo - u Toronto. Bio je to apsolutno novi početak, a imao sam već 58 godina.

Sa snajama i unucima
 


- Nije bilo lako, ali uspeli smo da odškolujemo sinove, koji su se skućili i oformili svoje porodice. Kada su se deca sredila, što je bila moja najveće sreća kao roditelja, ja sam se vratio svojim ljubavima iz mladosti - pevanju, glumi, crtanju, grafičkoj umetnosti kojoj sam dodao treću dimenziju u vidu maketarstva. I, naravno sportu, ovog puta prvenstveno tenisu. Sudbina se poigrala kada je o kompjuterima reč, jer koliko god sam ih mrzeo, na kraju sam morao da ih savladam i da završim kurs na Hamber koledžu, gde su me zadržali da budem gost govornik. A ja sam više sam sebe hrabrio, jer na kraju su mi ti kompjuteri, ipak, dali hleb kroz projektovanje bagerskih sistema za američke kompanije.
 

Glumac i pevač

- Još kao dete bio sam aktivan član dečje trupe glumaca u Pozorištu "Boško Buha" i igrao u filmu "Cipelice na asfaltu" 1956. godine. Sinhronizovao sam dečje glasove u studiju Radio Beograda kod Bate Miladinovića. Kao mladić sam pevao u horu KUD "Ivo Lola Ribar", putovao na horska takmičenja po Jugoslaviji i Evropi. U Kanadi sam se vratio svojim hobijama. Kao član Srpskog pozorišta Toronto tumačio sam glavnu ulogu sreskog načelnika Jerotija Pantića u Nušićevom "Sumnjivom licu". A kao tenor hora "Kir Stefan Srbin" iz Toronta uživao sam u pevanju naših crkvenih duhovnih pesama i opet putovao po Evropi.

 

Umetnik i inovator

- Nemam ni minut slobodnog vremena. Osim časova tenisa koje držim, trenutno pripremam izložbu crteža u tehnici ugalj sa motivima starog Beograda. Takođe, projektujem sisteme u bagerskoj industriji, bavim se inovacijama u dehidraciji agregata u proizvodnji, modelarstvom, kao i proizvodnjom sprava za modelare. Radim na projektu hidrološke stabilizacije vodostaja Skadarskog jezera. Normalan čovek se uči i stvara dok je živ. Završio sam kurs za podvodna geološka ispitivanja sa najnovijom niskofrekventnom elektronskom tehnologijom u Masačusetsu koju hoću da primenim kod nas. Najlepše provodim penzionerske dane provodi sa unucima - Aleksom, Borisom, Miom i Ivom.

 

Agent 007

- Moj otac Jovan je jedan od retkih koji je znao za tajnu školu obuke pozadinskih ratnika Kamp X, o kojoj ni vlada Kanade nije znala ništa. Bila je u organizaciji MI6 u Vitbiju pored Toronta. Kod nas u kući se krio polaznik ovog kursa Nikola Kovačević Stari, kao Kirko, prvi posleratni predsednik Prezidijuma Crne Gore - stariji brat Save Kovačevića. Tu se obučavao i britanski pisac Ijan Fleming, koji je stanovao preko puta St. James Bond United Church na Avenue Rd. br. 1007 (Bond 007), što mu je bila inspiracija za ime svog kasnijeg junaka Džemsa Bonda 007.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedan dan, lep kao san
HUMANITARNI MOST Deci zlehude sudbine
Ponedeljak 01.12.2014. 10:09
Ti si rodjace bar preziveo julovce, a mi ove nove julovce na celu sa A. Julinom, najverovatnije necemo, jer je taj gori od onih sto su ga promovisali!
Ponedeljak 01.12.2014. 10:26
Ovo prvo Ok ali ovo drugo sto su te "oterali" iz Srbije - pali im svecu! I ne jedi vnago deda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online