Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.11.2014.
11:13
alo.rs/R.B. A

Lečimo decu starim citostaticima!

Srpska deca obolela od raka i drugih teških bolesti leče se u katastrofalnim uslovima, čekaju na zračenje od tri do pet meseci, a citostatici nisu isti kada se daju u Srbiji ili, na primer, u Švedskoj i Francuskoj! Ovo opominjuće upozorenje uputio je javnosti dr Dušan Milisavljević, član Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, koji kaže da je "status bolesne dece u Srbiji veoma loš!".

Srpska deca obolela od raka i drugih teških bolesti leče se u katastrofalnim uslovima (Foto: Ilustracija)
 

- Nemamo najsavremeniju aparaturu za lečenje onkoloških pacijenata, što će demantovati mnogi direktori, a ja vam kao lekar tvrdim da naša deca, isto kao i odrasli, čekaju na zračnu terapiju nekoliko meseci - od tri do pet! Ako je ne dobijete u roku od tri nedelje nakon operacije, umanjuje se uspeh lečenja. Pre dve godine jednoglasno je usvojena odluka de se kupi pet novih aparata za lečenje obolelih od raka, ali se to do danas nije desilo. Ne znam šta je bitnije od lečenja dece? - ističe on i dodaje da se kvalitet lečenja citostaticima razlikuje u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

- Postavljam pitanje kvaliteta citostatika! Mislim i na takozvanu njihovu generaciju. Da li se deca u Francuskoj i Švajcarskoj leče novijim lekovima? Naša deca dobijaju starije generacije - navodi dr Milisavljević i dodaje da smo postali bezosećajni prema bolesnim mališanima.

- Kada prođete Tiršovom ili Institutom za majku i dete, dvema najreferentnijim klinikama u Srbiji, vidite pretrpane hodnike, loše, male prostore gde deca primaju citostatike i neuslovne prostorije u kojima se leče! Majke ne mogu da legnu u krevet pored bolesnog deteta, već sede na stolici tokom boravka u bolnici, što je katastrofalno! S druge strane, decu i dalje lečimo različitim humanitarnim akcijama, SMS-ovima, po društvenim mrežama i televizijama. Sve u svemu, užasna slika - navodi on.

Zojin zakon

Dr Dušan Milisavljević kaže da da su retke bolesti kod dece posebna kategorija u srpskom zdravstvu.
- Svi se u administraciji plaše te dve reči. Na sreću, te dece nema mnogo. Roditelji pokojne Zoje, koja je bolovala od neizlečive Batenove bolesti, zvali su me da uradimo predlog zakona za mališane koji boluju od retkih bolesti kako se ta deca i njihovi roditelji ne bi mučili kao što se mučila porodica male Zoje. Nadam se da će biti brzo usvojen - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 13:52
Pa pokusajte za promenu da se skinete sa farmaceutske medicine i pocnete da lecite ljude alternativnim terapijama. One su efikasne, al su zato jeftine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online