Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.11.2014.
18:00
B. Đokić - Vesti A

Krvavi drumovi opomena i za dijasporu

Nakon tragedije u subotu ujutru kada su tri mlade osobe poginule u saobraćajnoj nesreći na Adi Huji u Beogradu, nadležni u Srbiji po ko zna koji put najavljuju pooštravanje propisa za mlade vozače, kako bi se izbegle ovakve tragedije. Ovi novi propisi odnosiće se i na mladiće i devojke iz dijaspore, odnosno sve koji voze po putevima Srbije.

U smrt zbog alkohola i brze vožnje: Izvlačenje automobila u kojem je stradalo troje mladih u Beogradu
 

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavila je kako je formirala radnu grupu koja ima rok od sedam dana da predloži izmene zakona za zaštitu mladih u saobraćaju, koje se moraju usvojiti po hitnom postupku.

Udesi najviše odnose života

Ministarka Zorana Mihajlović poziva se na crnu statistiku i ističe da je samo ove godine u saobraćajnim nesrećama život izgubilo 76 osoba mlađih od 25 godina. Damir Okanović primećuje da su glavni uzrok smrti mladih u Srbiji upravo saobraćajne nesreće. Prema raspoloživim podacima daleko ih više gine u saobraćajkama nego od drugih uzroka, kao što su recimo narkomanija ili vršnjačko nasilje.

- Neću dozvoliti dalje od sedam dana, prosto zato što ta izmena zakona mora po hitnom postupku da dođe na vladu, zatim u parlament, kako bi počela da se primenjuje od 1. januara 2015. godine. Biće ograničenja, većih kazni, nulte tolerancije za alkohol, a maksimalno ćemo se potruditi da se bavimo i edukacijom, prevencijom i zaštitom mladih vozača - najavila je Mihajlovićeva.


 

Prema njenim rečima ideja je da se osobama do 21 godine života zabrani upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom između 23 i šest sati, te da za sve mlade osobe važi nulta tolerancija na alkohol, kao i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletna deca.

Zakon za sedam dana: Zorana Mihajlović
 


- Mladi treba da voze kako bi naučili i stekli iskustvo, ali ne mogu da voze automobile koji će ih dovesti u situaciju da naprave teške nesreće. Predviđena je bolja edukacija, jer se dobar vozač ne rađa, on se stvara - kategorična je ministarka Mihajlović, dodajući da traži podršku institucija, roditelja srednjoškolaca i medija.


Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja podržava predložene mere ministarke, ali zagovara još oštriju kaznenu politiku kako bi se sprečile nesreće u kojima su akteri mladi. Novi propisi u saobraćaju koji su u pripremi i kojima je predviđena rigoroznija kontrola na drumovima imaće, kako se očekuje efekta i na mlade dijasporce koji obično leti dolaze u otadžbinu sa luksuznim automobilima.

Poseban tretman za mlade

- Svuda u svetu mladi imaju poseban tretman. U okviru Ujedinjenih nacija mladi su označeni kao jedan od četiri najteža problema u saobraćaju. Zakon o bezbednosti saobraćaja iz 2009. godine počeo je da pravi razliku između mladih i starih vozača, ali se moraju usvojiti još neka dodatna ograničenja za neiskusne vozače. Ako neko položi vozački sa 17 i po godina i ima probnu dozvolu godinu dana, odnosno do 18 i po godina, pa onda počne da vozi, za njega važe ista pravila kao za starije vozače, što svakako nije dobro - objašnjava Okanović.


- Propisi će se odnositi na sve mlade vozače koji učestvuju u saobraćaju u Srbiji, a leti će kontrole posebno obratiti na na naše dijasporce, koji neretko "divljaju" na putevima. Za to krivicu snose i roditelji koji im blagonaklono daju ključeve automobila velike kubikaže. U zemljama zapadne Evrope gde žive obično ne prave probleme i striktno poštuju sve propise, ali to, nažalost, nije slučaj kada dođu u Srbiju, koju vide kao Divlji zapad - primećuje Damir Okanović i dodaje da je sve to jedan od uzroka tragedija, na šta ukazuju brojni primeri.


On predlaže da se napravi razlika za određenu starosnu kategoriju bez obzira koliko dugo vozač ima dozvolu, pa da ograničenja važe za sve vozače do napunjene 21 ili čak 24 godine.

Prekršiocima oduzimati i vozila: Damir Okanović
 


U školu uvesti saobraćajno obrazovanje

Najveći problem prave vozači koji direktno iz školske klupe "sednu" u automobil, objašnjava Okanović.


- Oni sede po osam ili 12 godina u školskim klupama, pričaju im se razne stvari, ali deci niko ne priča kako treba da se ponašaju u saobraćaju. Oni su najčešći izazivači nesreća, kao i žrtve. Iz obrazovnih ustanova izlaze bez grama svesti i odgovornosti i odmah sednu u automobil. Treba škola da ih edukuje ne samo gde se prelazi ulica i da paze na zeleno svetlo, već da ih odgojimo da poštuju tuđi i svoj život, da ne voze pijani, da paze na ograničenja - predlaže Okanović.


Ovog pitanje se na drugi način nedavno dotakao i ministar prosvete Srđan Verbić, koji je rekao da saobraćajnom obrazovanju nije mesto u učionicama, već van njih.


- Predlažemo iz Komiteta za bezbednost saobraćaja da se svakome ko nema vozačku dozvolu, a bude uhvaćen u vožnji, trajno oduzme vozilo. Ti klinci nemaju vozačke dozvole, tako da ne mogu biti kažnjeni osim novčano. Zato im treba oduzeti vozilo, pa onaj ko mu je omogućio da upravlja automobilom, a obično su to roditelji, nek onda oni razmišlja - kategoričan je Okanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 19:23
Izbacite iz škole veronauku i uvedite seksualni odgoj, a za izdavanje vozačkih već ima ko je zadužen. Ceste su katastrofa u Vojvodini, to važi i za one Đelićeve 2. reda, kao i za 'prvorazredne' srbijanske, a idu kroz Vojvodinu. Ne treba valjda samo škola da tupavim dođošima do iznemoglosti da objašnjava šta koje svetlo znači na semaforu i zašto nije lepo bacati pikavce i žvake i pljuvati o Bulevaru. Eto zašto je potrebna EU Vojvodini, nije dovoljno izglasati Zakon o npr. saobraćaju i okačiti ga na internet, zakoni postoje, ali se nekome očigledno .ebe za to ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online