Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.11.2014.
13:19
Srna A

Prosveta i dalje u štrajku, skraćeni časovi

U Srbiji štrajkuje 40 odsto škola, odnosno 701 od 1.768, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministar prosvete Srđan Verbić izrazio je optimizam povodom nastavka pregovora sa predstavnicima prosvetnih sindikata koji štrajkuju i najavio da će sutra biti održan i sastanak sa ministrom finansija.

Štrajk i dalje traje: Skraćeni časovi za učenike
 

Ministarstvo je danas, četvrtog dana štrajka prosvetara, saopštilo da je među škola koje su u štrajku najviše onih iz Beograda, i to 49 od 276 koliko ih ima u ovom gradu.

Prema zakonu u Srbiji, prosvetni radnici moraju da tokom štrajka poštuju odredbu o minimumu procesa rada, što znači da se štrajk odvija kroz skraćenu nastavu.

Štrajk, skraćenjem časova na pola časa, organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice. 

Verbić: Sutra sastanak sindikata prosvete sa Vujovićem

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, a Verbić je posle današnjeg sastanka sa sindikalcima rekao da postoji napredak u dogovoru o uređenju platnih razreda u javnom sektoru.

"Imamo bolje razumevanje onoga što bi trebalo da postignemo, optimističniji smo u pogledu ostvarljivosti platnih razreda na fer i pravičan način", rekao je Verbić.

Ministar je najavio da će sutra u 9 sati o uređenju platnih razreda u javnom sektoru on i predstavnici sindikata razgovarati i sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

"Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata razgovarali smo i o njihovom zahtevu da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru ali su nam stavovi i dalje dijametralno suprotni", rekao je Verbić.

Najavio je da bi sledeće nedelje trebalo da počnu razgovori sa sindikatima o kolektivnom ugovoru, čime bi bio ispunjen jedan od njihovih zahteva.

Predstavnici sindikata biće uključeni i u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, rekao je Verbić.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u popodnevnoj smeni 37 odsto osnovnih i srednjih škola štrajkovalo je skraćenjem časova na 30 minuta.

"Nisam zadovoljan time što uopšte razgovaramo o ovakvim procentima. Sve dok je i jedna škola u štrajku, mi imamo problem", rekao je Verbić.

Predstavnici sindikata nisu davali izjave posle sastanka sa Verbićem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.11.2014. 13:39
Bravo za prosvetare !!! Tako treba sa ovom nesposobnom vlascu koja se potpuno odnarodila. Svi u strajk za pravedniju Srbiju.
Četvrtak 20.11.2014. 14:29
Čim počne školska godina oni su u štrajku.Valjda im je i to u opisu radnog mesta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online