Četvrtak 20.11.2014.
13:19
Srna

Prosveta i dalje u štrajku, skraćeni časovi

Štrajk i dalje traje: Skraćeni časovi za učenike
 

Ministarstvo je danas, četvrtog dana štrajka prosvetara, saopštilo da je među škola koje su u štrajku najviše onih iz Beograda, i to 49 od 276 koliko ih ima u ovom gradu.

Prema zakonu u Srbiji, prosvetni radnici moraju da tokom štrajka poštuju odredbu o minimumu procesa rada, što znači da se štrajk odvija kroz skraćenu nastavu.

Štrajk, skraćenjem časova na pola časa, organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice. 

Verbić: Sutra sastanak sindikata prosvete sa Vujovićem

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, a Verbić je posle današnjeg sastanka sa sindikalcima rekao da postoji napredak u dogovoru o uređenju platnih razreda u javnom sektoru.

"Imamo bolje razumevanje onoga što bi trebalo da postignemo, optimističniji smo u pogledu ostvarljivosti platnih razreda na fer i pravičan način", rekao je Verbić.

Ministar je najavio da će sutra u 9 sati o uređenju platnih razreda u javnom sektoru on i predstavnici sindikata razgovarati i sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

"Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata razgovarali smo i o njihovom zahtevu da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru ali su nam stavovi i dalje dijametralno suprotni", rekao je Verbić.

Najavio je da bi sledeće nedelje trebalo da počnu razgovori sa sindikatima o kolektivnom ugovoru, čime bi bio ispunjen jedan od njihovih zahteva.

Predstavnici sindikata biće uključeni i u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, rekao je Verbić.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u popodnevnoj smeni 37 odsto osnovnih i srednjih škola štrajkovalo je skraćenjem časova na 30 minuta.

"Nisam zadovoljan time što uopšte razgovaramo o ovakvim procentima. Sve dok je i jedna škola u štrajku, mi imamo problem", rekao je Verbić.

Predstavnici sindikata nisu davali izjave posle sastanka sa Verbićem.

2024 © - Vesti online