Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 14.11.2014.
09:07
danas.rs A

Da li će Ramin govor ugroziti nastavak dijalog BG-PR?

Iz pohvala koje su zvaničnici EU i SAD izrekli na račun nedavne posete premijera Albanije Edija Rame Srbiji, uprkos Raminoj izjavi usred Beograda da je "nezavisnost Kosova realnost", moglo bi se shvatiti da ovaj (ne)diplomatski incident neće ugroziti nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine. Šta više, ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif upozorio je da će, bez nastavka dijaloga Prištine i Beograda, bezbednost regiona doći u pitanje.

Diplomatski incident tokom Ramine posete neće (ne sme) ugroziti nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine
 

Sagovornici Danasa - direktor Kancelarije za odnose sa medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović, bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić i politički analitičari iz Beograda i Prištine Dušan Janjić i Fatmir Šeholi, takođe, ne očekuju da Ramino ponašanje ugrozi nastavak pregovora u Briselu. Nezavisno od Rame, Samardžić ukazuje da, uprkos poodmaklom pregovaračkom procesu, Beograd još ima šansu da "odustane od priznavanja nezavisnosti Kosova".

- Ramino ponašanja neće uticati ni na sprovođenje Briselskog sporazuma, niti na dalje pregovore Beograda i Prištine. On je i došao ovde da kaže to što je rekao, jer se bori za politički paternalizam nad svim Albancima na Balkanu, što kod njih izaziva velikoalbanska osećanja i ambicije - kaže za Danas Milivoje Mihajlović.

Dušan Janjić procenjuje da će oprečne izjave dvojice premijera o KiM zapravo olakšati pregovore koji slede - dve do tri runde na nivou premijera, potom tehnički dijalog, što bi sve trebalo da se okonča završnim sporazumom. Taj dokument će, prema Janjićevim rečima, ući u poglavlje 35 za pregovore Srbije sa EU.

- Potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma planira se tek posle pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što će trajati više od 10 godina i to će biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju - objašnjava za Danas Dušan Janjić, koji očekuje da se u nastavku premijerskog dijaloga za pregovaračkim stolom u Briselu nađu Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Za razliku od Janjića, Fatmir Šeholi tvrdi da će Vučićev sagovornik u Briselu biti predstavnik postizborne albanske koalicije Vljan u kojoj su: DSK Ise Mustafe, AZBK Ramuša Haradinaja, Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja i Samoopredeljenje.

- Vučiću i celom srpskom establišmentu svi govore da je nezavisno Kosovo realnost, samo što niko to nije tako javno rekao kao Rama. Osim toga, da to nije rekao, Albanci bi ga tretirali kao izdajnika. Sve to neće uticati na dijalog Kosova i Srbije, koji će se nastaviti čim se u Prištini formiraju institucije Kosova - ističe Šeholi, koji premijeru Albanije zamera što u Beogradu "nije položio cveće na grob pokojnog Zorana Đinđića, kako bi pokazao da je na putu demokratije".

Šeholi tvrdi da će se politička kriza u Prištini rešiti najkasnije do 5. decembra i da će se već iduće nedelje Skupština Kosova konstituisati do kraja i dobiti predsednika. On je kategoričan da "novih parlamentarnih kosovskih izbora neće biti, pogotovo ne posle izjava ambasadora SAD i Velike Britanije u Prištini, nedavne posete Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja Berlinu i jučerašnjeg boravka Mustafe i Hašima Tačija u Briselu".

Slobodan Samardžić kaže da je "objektivna stvarnost nešto komplikovanija od Raminog mišljenja da je dovoljna samo NATO vojska na terenu". Objektivna stvarnost je, naglašava sagovornik Danasa, i "pravno priznanje, zbog kog Zapad toliko obigrava oko Beograda i hvali sve njegove poteze".

- Vlada Srbije ima još manevarskog prostora, jer je potpis na pravno obavezujući dokument u njenim rukama, mada sumnjam da će to iskoristiti. Od Beograda se ne može mnogo očekivati. Još od vremena DS i Borislava Stefanovića, koji je prihvatio prve sporazume sa Prištinom, do Briselskog sporazuma učinjeni su veliki koraci ka priznavanju kosovske nezavisnosti i ugrožavanju teritorijalnog suvereniteta Srbije. Ali, dok se sve ne završi, ništa nije završeno. Vlada Srbije još može da se izvuče iz pregovora koji idu ka finalizaciji akta o dobrosusedskim odnosima - upozorava Slobodan Samardžić.

POVEZANE VESTI

Petak 14.11.2014. 11:36
Posle takve izjave malo šta još ima da se priča.
Petak 14.11.2014. 20:58
Nece,picousti ce sve da ucini i Srbiju moze zlotvor siptarski da ponizava jer kako baba Merkelova kaze,tako njen unuk Vucic radi.
Petak 14.11.2014. 13:21
Nije to Rama uradio na svoju ruku, to je sigurno. Zapad malo testira vode u Srbiji, kako narod reaguje kad mu se ovako nesto kaze, a Vucic tu samo igra svoj deo uloge. Jer cilj je da Srbija prizna nezavisno Kosovo, odrekne se prava koje ima po medjunarodnom zakonu i rezoluciji 1244, i da se stavi tacka na formiranje ovog americkog protektorata na Balkanu. "Nismo i necemo priznati" je samo unapred isplaniran deo procesa postepenog dizanja temperature u "kuvanju zabe" - u ovom slucaju srpskog naroda - dok je zivu ne skuvaju, a ona i ne primeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online