Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.10.2014.
10:51
alo.rs A

Aleksandar Vučić u borbi s ebolom

Hrabar, neustrašiv, požrtvovan i zove se Aleksandar Vučić. Ne, nije taj na koga ste prvo pomislili! Ovaj je STVARNO hrabar, neustrašiv i požrtvovan. Reč je o mladom pripadniku MUP-a koji se u okviru mirovne misije UN-a već mesecima nalazi u Liberiji, zemlji u kojoj se ebola, smrtonosni virus, širi poput šumskog požara, odnoseći sa sobom živote nevinih ljudi.

Ne premijer već mladi pripadnik MUP-a koji se, u okviru mirovne misije UN-a, već mesecima nalazi u Liberiji, gde se ebola širi poput šumskog požara (Foto: Ilustracija)
 

U razgovoru za Alo, Vučić, kojeg kolege u šali zovu “premijer”, priča kakva je situacija u zemlji u kojoj je proglašena vanredna situacija, u kojoj škole i druge javne ustanove ne rade i u kojoj vlada atmosfera panike i haosa, kao da je građanski rat u toku!

- Pogađa me svakodnevno umiranje ljudi, posebno dece. Međutim, za svoj život se ne plašim - kaže za naš list Aleksandar Vučić (32), koji je u Liberiju došao krajem aprila ove godine u okviru redovne rotacije policijskih službenika MUP-a.

Pored njega u Liberiji se trenutno u misiji nalazi još pet pripadnika MUP-a sa zadatkom da savetuju i obučavaju Liberijsku Nacionalnu Policiju (LNP), kao i pet pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji imaju ulogu vojnih posmatrača. Svi pripadnici kontingenta MUP smešteni su u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

Svi Srbi su dobro!

Kako Vučić kaže za naš list, u Liberiji se trenutno, pored zvanično angažovanih pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, nalaze i državljani naše zemlje koji rade za UN na administrativnim poslovima, kao i jedan doktor iz Srbije koji pomaže zaraženima.
- Pored zvanično angažovanih pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, u Liberiji ima civila koji rade za UN na administrativnim poslovima, kao i jedan doktor koji je angažovan od početka izbijanja epidemije ebole. Svi su dobro i zdravo - ističe Vučić.

- S obzirom na epidemiju ebole i vanredno stanje, skok cena hrane i slično, mogu reći da je situacija stabilna, ali napeta. Zbog velike smrtnosti, tek sada se javila doza straha i narod je počeo da shvata ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi.


Što se nas tiče, mi se pridržavamo mera prevencije, režima lične higijene, izbegavanja fizičkog kontakta, mera dezinfekcije. Nema opuštanja - dodaje Vučić, koji kaže da je njegova porodica zabrinuta za njegovu bezbednost, ali da im pomaže to što su u svakodnevnom kontaktu.

Inače, prema zvaničnim podacima u Liberiji je do sada od virusa ebole umrlo oko 2.500 ljudi. Noću su izlasci zabranjeni, a u više navrata je policija bila prinuđena da čak i suzavcem sprečava stanovnike da napuste zonu izolovanu zbog ebole.

Posebnu opasnost od širenja zaraze, kako kaže Vučić, predstavljaju i običaji stanovnika Liberije, koji podrazumevaju bliske kontakte sa preminulim.


- U Liberiji postoji običaj da pokojnika sedam dana obilaze rodbina i prijatelji koji ga tom prilikom ljube i na taj način se izlažu velikom riziku od infekcije - zaključuje Vučić, koji na pitanje da li ga oni koji ga poznaju porede sa imenjakom i prezimenjakom iz Vlade, odgovara:

“Da, ponekad me u šali zovu “premijer”, mada posle vašeg pitanja sigurno će me češće tako zvati”, zaključuje Vučić, sa osmehom.

Porodice kriju da su im rođaci umrli od ebole!


Hrabri pripadnik MUP-a priča za “Alo!” i da širenju zaraze doprinose i nehigijenski uslovi, ali i to što pojedini građani Liberije prećutkuju da su članovi njihove porodice oboleli od smrtonosnog virusa.


- Prećutkivanje i sakrivanje zaraženih ebolom pod izgovorom da su umrli od malarije ili neke druge bolesti dovodi do toga da postoje čitave porodice koje su inficirane virisom ebole. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da veliki broj Liberijaca u gradu i regionima nema struju, vodu, toalet... U kućama uglavnom žive mnogočlane porodice, a takvi higijenski uslovi pogodni su za širenje zaraze - prepričava za naš list Vučić situaciju sa terena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.10.2014. 18:56
Hrabar, neustrašiv, požrtvovan i zove se Aleksandar Vučić. Ne, nije taj na koga ste prvo pomislili! Ovaj je STVARNO hrabar, neustrašiv i požrtvovan....Već sam se uplašio da se šiptar uhvatio u koštac i sa ebolom....
Četvrtak 23.10.2014. 14:53
*ebo vas on !
Petak 24.10.2014. 11:10
Свака част на храбрости, али ми није јасно шта тражи срБски војник у туђој војсци и туђој земљи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online