Četvrtak 23.10.2014.
10:51
alo.rs

Aleksandar Vučić u borbi s ebolom

Ne premijer već mladi pripadnik MUP-a koji se, u okviru mirovne misije UN-a, već mesecima nalazi u Liberiji, gde se ebola širi poput šumskog požara (Foto: Ilustracija)
 

U razgovoru za Alo, Vučić, kojeg kolege u šali zovu “premijer”, priča kakva je situacija u zemlji u kojoj je proglašena vanredna situacija, u kojoj škole i druge javne ustanove ne rade i u kojoj vlada atmosfera panike i haosa, kao da je građanski rat u toku!

- Pogađa me svakodnevno umiranje ljudi, posebno dece. Međutim, za svoj život se ne plašim - kaže za naš list Aleksandar Vučić (32), koji je u Liberiju došao krajem aprila ove godine u okviru redovne rotacije policijskih službenika MUP-a.

Pored njega u Liberiji se trenutno u misiji nalazi još pet pripadnika MUP-a sa zadatkom da savetuju i obučavaju Liberijsku Nacionalnu Policiju (LNP), kao i pet pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji imaju ulogu vojnih posmatrača. Svi pripadnici kontingenta MUP smešteni su u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

Svi Srbi su dobro!

Kako Vučić kaže za naš list, u Liberiji se trenutno, pored zvanično angažovanih pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, nalaze i državljani naše zemlje koji rade za UN na administrativnim poslovima, kao i jedan doktor iz Srbije koji pomaže zaraženima.
- Pored zvanično angažovanih pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, u Liberiji ima civila koji rade za UN na administrativnim poslovima, kao i jedan doktor koji je angažovan od početka izbijanja epidemije ebole. Svi su dobro i zdravo - ističe Vučić.

- S obzirom na epidemiju ebole i vanredno stanje, skok cena hrane i slično, mogu reći da je situacija stabilna, ali napeta. Zbog velike smrtnosti, tek sada se javila doza straha i narod je počeo da shvata ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi.


Što se nas tiče, mi se pridržavamo mera prevencije, režima lične higijene, izbegavanja fizičkog kontakta, mera dezinfekcije. Nema opuštanja - dodaje Vučić, koji kaže da je njegova porodica zabrinuta za njegovu bezbednost, ali da im pomaže to što su u svakodnevnom kontaktu.

Inače, prema zvaničnim podacima u Liberiji je do sada od virusa ebole umrlo oko 2.500 ljudi. Noću su izlasci zabranjeni, a u više navrata je policija bila prinuđena da čak i suzavcem sprečava stanovnike da napuste zonu izolovanu zbog ebole.

Posebnu opasnost od širenja zaraze, kako kaže Vučić, predstavljaju i običaji stanovnika Liberije, koji podrazumevaju bliske kontakte sa preminulim.


- U Liberiji postoji običaj da pokojnika sedam dana obilaze rodbina i prijatelji koji ga tom prilikom ljube i na taj način se izlažu velikom riziku od infekcije - zaključuje Vučić, koji na pitanje da li ga oni koji ga poznaju porede sa imenjakom i prezimenjakom iz Vlade, odgovara:

“Da, ponekad me u šali zovu “premijer”, mada posle vašeg pitanja sigurno će me češće tako zvati”, zaključuje Vučić, sa osmehom.

Porodice kriju da su im rođaci umrli od ebole!


Hrabri pripadnik MUP-a priča za “Alo!” i da širenju zaraze doprinose i nehigijenski uslovi, ali i to što pojedini građani Liberije prećutkuju da su članovi njihove porodice oboleli od smrtonosnog virusa.


- Prećutkivanje i sakrivanje zaraženih ebolom pod izgovorom da su umrli od malarije ili neke druge bolesti dovodi do toga da postoje čitave porodice koje su inficirane virisom ebole. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da veliki broj Liberijaca u gradu i regionima nema struju, vodu, toalet... U kućama uglavnom žive mnogočlane porodice, a takvi higijenski uslovi pogodni su za širenje zaraze - prepričava za naš list Vučić situaciju sa terena.

2019 © - Vesti online