Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.10.2014.
13:23
Danas A

Đaci moraju da "čitaju misli"?!

U udžbenicima i na testovima osnovaca postoji mnogo nejasnoća, a priznaju se samo odgovori koje učitelji smatraju tačnim, piše "Danas".

"Koji li je odgovor zamislio profesor"

Koji je odgovor na pitanje: Po rastresitoj i ravnoj podlozi bicikl jedva može da se _____. Oni koji bi na praznu crtu upisali "vozi" ostali bi bez poena, a tako bi prošli i oni koji bi dopisali "kreće". Prema mišljenju učitelja koji su kreirali ovaj zadatak, tačan odgovor je "kotrlja", bez obzira na to što se točkovi bicikla kotrljaju, a on se vozi.

Navedeni primer je pitanje sa kontrolnog iz predmeta - svet oko nas za drugi razred osnovne škole, koji najbolje ilustruje kakve stvari naša škola traži od đaka. I da se priznaju samo odgovori koje učitelji smatraju tačnim.

To pokazuje i primer sa testa iz istog predmeta u kome je trebalo dopuniti rečenicu: Povrće uzgajamo na _____. Ako je učenik upisao na "zemlji", pogrešio je, jer je tačan odgovor na "njivi", mada su đaci u toj lekciji učili da se povrće gaji u povrtnjaku. Na pitanje odakle kreću autobus i avion, učiteljica iz jedne beogradske škole nije priznala odgovore sa autobuske stanice i aerodroma, jer je, po njenom mišljenju, ispravno napisati sa "perona" i "piste".

Jedna druga učiteljica ovako ocenjuje pitanje na kontrolom koje glasi šta je potrebno biljkama za rast. Učenik navodi - sunce, vazduh, voda i zemljište. Učiteljica je precrtala sunce i umesto toga napisala "svetlost i toplota". Da je učenik savladao tu lekciju, nije je ubedilo ni to što je u prethodnom zadatku - Šta nam daje sunce, taj đak odgovorio - svetlost i toplotu.

Još jedan od primera kojim se đacima šalje jasna poruka da moraju da misle kao njihovi nastavnici inače će biti kažnjeni glasi ovako: Na pitanje koji materijal se lako cepa, savija, seče i upija vodu tačan odgovor je "papir", ali je nejasno zašto to ne bi moglo biti i platno, koje je, naravno, precrtano kao netačan odgovor.

Svet oko nas nije jedini predmet u kojem se pojavljuju sporni zadaci. Na kontrolnom iz matematike u trećem razredu jedna učiteljica nije priznala da je 499 prethodnik broja 500, jer su deca učila lekciju "Stotine prve hiljade", ali ne i "Brojevi prve hiljade". Dakle, učenik je trebalo da napiše 400 da bi dobio poene. Ko će odgovarati što bi u tom slučaju zadatak trebalo da glasi "Koja stotina prethodi broju 500?"

Poseban problem su kontrolni sa nejasnim nalozima, gde nije precizirano šta učenik treba da napiše, a posledice zbog neadekvatnih zadataka ponovo snose đaci, ukoliko ne pogode šta su sastavljači unapred predvideli kao tačne odgovore. Biljke su_____, Ja sam rođen/a’____, Kosovska bitka se odigrala____, samo su neki od takvih primera do kojih je došao "Danas" u osnovnim školama.

I Verbić je pisao o ovome

Ako je za utehu, sa ovakvim slučajevima sretao se i ministar prosvete Srđan Verbić, pre nego što je došao na tu funkciju. Verbić je na svom blogu svojevremeno opisao zašto je njegovo dete dobilo četvorku na kontrolnom iz - sveta oko nas.

"Prvo pitanje u testu: "Ko i šta se kreće?". Kako da krivim dete što na to nije odgovorio? Ne sumnjam ja da u udžbeniku postoji rečenica „____ i ____ se kreću.“, ali zar kontrolna vežba treba da proverava verbatim reprodukciju sadržaja iz knjige?! Koja je poenta testa koji počinje ovako opštim pitanjem? Mogli su još malo da ga uopšte, npr. da piše "Ko i šta?" pa ko je nabubao lekciju znaće. Ovi klinci koji bi da misle, nek još u drugom razredu dobiju lekciju kako se to u školi neće tolerisati. Pogled mi onda pada na još grđe pitanje:

"Časovnik bez kazaljki zove se _____ časovnik." Na praznoj liniji stoji crvenom olovkom precrtan odgovor "peščani".

Ko, bre, piše ovakva debilna pitanja?! Mislim to, al moram detetu da kažem nešto drugo. Konačno izgovaram "Lenštino, pa što ne pogleda knjigu pre kontrolnog? Ovo tvoje jeste tačno, ali moraš da pogodiš i šta je učiteljica mislila." Naravno da sam se osećao glupo sugerišući sinu da je vidovitost talenat koji treba da razvija, ali znam da će mu ovakav utilitaristički savet ipak pomoći da preživi u školi kakva jeste.

Ono što me najviše muči je što nisam bespomoćan samo kao roditelj već i kao "stručnjak". Od svih mastiljara u zemlji ja sam nekako najpozvaniji da kažem valjaju li ti zadaci ili ne. Ne zato što sam mnogo stručan ili pametan, nego zato što upravo za to primam budžetsku platu. Imam samo jedan problem - kome ja da kažem da ovi zadaci nisu dobri i da ih treba menjati. Učiteljicu, verujem, to ne interesuje mnogo. Prosvetne savetnike još manje. Sistem je taj kome bih ja trebalo da dam svoje mišljenje i preporuku“, pisao je svojevremeno Verbić, koji je tada radio u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.10.2014. 14:47
A 10% ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online