Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.10.2014.
18:53
Beta A

Izložba o Rajsu: Dokazi o zločinima nad Srbima izloženi na Kalemegdanu

Izložba povodom veka od dolaska švajcarskog kriminologa Arčibalda Rajsa u Beograd na poziv srpske vlade da istraži zločine austrougarskih vojnika nad srpskom vojskom i civilima, otvorena je danas na Kalemegdanu, ispred paviljona Cvijeta Zuzorić.

Posetioci će do 20. oktobra na izložbi moći da vide autentične fotografije, članke, faksimile i arhivsku građu o austrougarskim zločinima u Mačvi i Podrinju nad srpskom vojskom i civilima 1914. godine, uoči i posle Cerske bitke u kojoj je poražena.

Postavaka izložbe ne podseća samo na uglednog Švajcarca, zločine i istorijski kontekst datog vremena, već i na učinak takve ličnosti u evropskoj javnosti u korist srpskog naroda.

Izložba, prema rečima jednog od njenih autora Nenada Antonijevića, treba da da doprinos polemici o uzrocima Velikog rata, negirajući tvrdnje da je Kraljevina Srbija krivac za izbijanje sukoba.

U postavci izložbe, između ostalog, mogu se videti članci koje je Rajs objavljivao u lozanskoj gazeti (Gazette de Lausanne) čime je evropsku javnost upoznavao sa zločinima na civilima, koji su bili najbrutalniji nad decom i starcima.

List iz Lozane objavljivao je i imena ubijane dece, kazao je Antonijević i dodao da je najmlađa žrtva imala dve, a najstarija 90 godina.

Posetioci mogu videti i mapu sa mestima u Mačvi i Podrinju u kojima je austrougarska vojska vršila zločine i delom tih mesta u kojima je Rajs mogao da boravi i prikupi podatke o ubijenima, kazao je on.

Rajs je dokumentovao ubistva oko 2.000 vojnika i civila, ali prema njegovim procenama, uzimajući u obizir i mesta u koje nije mogao da ode, ubijeno ih je između 3.000 i 4.000, rekao je Antonijević.

"Iz svega toga može se zaključiti da Austrougarska nije ratovala protiv Srbije već protiv čitavog srpskog naroda", rekao je autor.

Osim Antonijevića autori izložbe su i Slađana Bojković i Veljko Đurić. Uz izložbu predstavljena je i knjiga "Izveštaji o velikom zločinu" – dokumenti o austrougarskim zločinima uoči i posle Cerske bitke, koju su priredili Bojkovićeva i Miloje Pršić.

POVEZANE VESTI

Subota 04.10.2014. 19:33
Vi mi sigurno necete zameriti na pitanju ali zna li neko je li na toj izlozbi objasnjeno kako su ti 'Austro-ugari' bili ustvari srbokatolicki hrvati u plavim uniformama? Je li napomenuto da je preko 90% zlocina po Srbiji u Prvom svetskom ratu cinio XIII Zagrebacki korpus i medju njima najsvirepije ozloglasena 'Vrazja divizija' u kojoj se borio Josip Broz? Takodje, zivo me interesuje ima li neko jos manje vidno mesto u Beogradu za takvu izlozbu? I naravno, kada ce tako nesto da dobije bar par minuta na drzavnoj televiziji? Smem li za kraj da pitam hoce li nas premijer Picousti u ime bratimljenja na nivou Evrope preneti ovakvu izlozbu u Bec, Pestu i Berlin?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online