Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 09.09.2014.
05:29
J. Arsenović - Vesti A

Vlada štedi na sirotinji

Iako spadaju među najsiromašnije u Evropi građane Srbije čeka jesen sa dodatnim stezanjem kaiša, jer bi uskoro trebalo da zažive mere štednje koje Vlada Aleksandra Vučića već mesecima najavljuje.

Šta su tražili: Predstavnici MMF-a sa Vučićem i njegovim saradnicima
 

Nakon sastanaka sa predstavnicima sindikata i Unijom poslodavaca u nedelju, kao i jučerašnjeg sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Deheng Kimom, premijer još nije izašao u javnost sa konkretnim merama štednje. Prema nezvaničnim informacijama, ta "gorka" pilula istine biće saopštena posle Vučićevog povratka iz Kine u kojoj će boraviti u zvaničnoj poseti od 10. do 12. septembra.
 

Do sada se u javnosti spominjalo nekoliko varijanti moguće štednje, ali je u svakoj od njih smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru neizbežno, samo još nije odlučeno u kom procentu i koje će plate biti zaobiđene od ovog "rezanja".

Na rubu egzistencije

Kolika su socijalna raslojavanja vidi se na svakom koraku, od škole do parkova gde šetaju najstariji sugrađani. Prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u Srbiji je nešto više od 1,7 miliona penzionera i dok njih nekolicina prima po 115.000 dinara penzije gotovo pola miliona prima minimalac, odnosno nešto više od 13.000 dinara, a oni koji su otišli u penziju kao poljoprivrednici imaju za tri hiljade dinara manja i od ove najniže.

Ekspertski i realniji deo izvršne vlasti zalaže se za to da sve plate iznad 30.000 dinara budu umanjene, dok funkcioneri - političari, svesni koliko su to nepopularne mere, smatraju da je 45.000 dinara donja granica zarada koje treba smanjiti.

Za sada nije jasno ni koliko će biti to umanjenje: da li deset, 15 ili 20 odsto, kao i da li će procenat biti jednak za sve ili će se ići na linearno smanjenje. Odnosno, zaposlenima koji imaju 45.000 plata bi bila umanjena za deset, onima koji imaju 80.000 za 15, a za one koji imaju 145.000 za 20 procenata.


Ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da će se Vlada ne boji mera štednje, ali da će voditi računa o interesima građana i privrede.

"Mi ćemo štedeti gde god možemo, naravno, uvek vodeći računa da onima kojima je najteže ne bude još teže, nego što je sada", poručio je Vulin.

S obzirom da penzioneri spadaju u siromašniji deo srpskog društva u Vladi Srbije razmišljalo se i o varijanti da se ne ide na njihovo umanjenje. To je, međutim, malo verovatna opcija, imajući u vidu manjak u budžetu i brojnost najstarijih sugrađana

Šta će reći Ustavni sud

Ono što bi dodatno otežava odluku Vlade Srbije, jeste kakav će stav zauzeti Ustavni sud Srbije prema uvođenju tzv. solidarnog poreza, što je bilo drugo ime za prethodno smanjenje zaposlenih u javnom sektoru. Ukoliko ta mera bude proglašena neustavnom, Vlada će morati da angažuje najbolje pravnike kako bi najavljene mere zaobišle ovakvu ocenu i eventualna kasnija potraživanja oštećenih građana.

 

(1,7 miliona) za čija se primanja na godišnjem nivou izdvaja više od četvrtine novca iz državne kase. Zato je izvesno da će i penzijama uslediti kresanje samo je neizvesno u kom procentu i da li će donja granica na koje se odnosi umanjenje biti 25.000 dinara.


Opozicija kritikuje izvršnu vlast, optužujući je da ne samo što još nije izašla sa rebalansom budžeta pred poslanicima, već da nema ni naznaka kojim će se merama smanjiti budžetski manjak.


- Vlada je radila samo na marketingu, ali ne i na smanjenju budžetskog deficita - izjavio je juče poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović.


Meteorolozi najavljuju blagu zimu, ali sudeći prema merama štednje u najavi, građani Srbije će uglavnom biti na programu "smrzavanja", a pojedini na "dubokom smrzavanju". Beda i krajnje siromaštvo sada se mogu videti u sve većem broju u gradovima širom Srbije, gde se nekada pripadnici srednjeg sloja više ne libe da pretražuju po kontejnerima ili prose na ulicama. I podaci Kancelarije EU za statistiku (Eurostat) govore o toj surovoj realnosti današnje Srbije.

Prema koeficijentu ekonomske nejednakosti od 38 poena u 2013. godini, Srbija je zvanično najsiromašnija u Evropi, a pored Makedonije i država s najvećim porastom ekonomske nejednakosti na Starom kontinentu.

Eksperti po meri MMF

Fiskalni savet je ranije istakao da je smanjivanje svih plata i penzija jedna od ključnih mera da bi se izbegao bankrot. Prema njihovoj računici, sve penzije i plate u javnom sketoru moraju da budu umanjeni za 15 odsto. Ukoliko bi taj procenat bio manji, recimo za 10, ocenjuju ekonomski stručnjaci iz FS, moralo bi uslediti povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto što znači nova poskupljenja roba i usluga.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 06:44
Vulin:-"da se Vlada ne boji mera štednje, ali da će voditi računa o interesima građana i privrede!?!? U interesu su nam manje plate? -" uvek vodeći računa da onima kojima je najteže ne bude još teže, nego što je sada"!? Bice vam lakse smanjenjem primanja.. PENZIJE: -" za čija se primanja na godišnjem nivou izdvaja više od četvrtine novca iz državne kase.!?! A gde su pare od penzionog fonda? " Prema koeficijentu ekonomske nejednakosti u 2013. godini, Srbija je zvanično najsiromašnija u Evropi"!! Vucic: " Zadovoljan sam radom vlade!" Vucicu vidis li Putinove rezultate rada za svoj narod? U moje vreme se posle ovakvih izjava direktno slalo za Kovin(ludnicu),a u Japanu posle prve greske pravili
Utorak 09.09.2014. 08:53
Nije ih briga za stare ljude. Novac iz penzionog fonda, koji ljudi tokom celog jednog života uplaćivali - nestao je.... Kao i novac iz zdravstvenih fondova. Čoveku 35 godina skidaju od plate novac za zdravstveno osiguranje, srećom, nikada nije bio bolestan, i nije koristio te usluge, ostane bez posla, raboli se.... I šta sad? kao da nikada dinara nije dao za zdravstvo...
Utorak 09.09.2014. 11:08
Pa sada obican radnik sa mizernom platom treba da spasava budzet.Neka konfiskuju imovinu politicarima i biznismenima koji su pokrali narod i drzavu i bice para,i na pretek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online