Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.09.2014.
08:46
D. N. Petrović - Vesti A

Jeka novog zvona Đurđevih stupova

Bratstvo manastira Đurđevi stupovi i brojni vernici u Starom Rasu dugo će pamtiti 2. septembar 2014. godine - dan kada je u portu ove svetinje stiglo i kada se prvi put sa privremene lokacije oglasilo novo zvono, teško dve tone i vredno 37.000 evra.

Monasi isprobali novo zvono
 

Zvono je izliveno u livnici Ligrap u Belosavcima kod Topole, u porodičnoj firmi Mladena Kremanovića, a u portu Đurđevih stupova dopremljeno je uz blagoslov vladike raškog i kosovsko-metohijskog Teodosija.

- Zvonu su potrebni donatori. Poučen sličnim situacijama u drugim srpskim svetinjama, siguran sam da će se brzo pojaviti. Čast je biti donator zvona za svetinju kakav je manastir Đurđevi stupovi u Starom Rasu, gde je sve počelo i gde su udareni temelji srpske vere i srpske države - ističe Mladen Kremanović, majstor i vlasnik livnice u Belosavcima kod Topole.
 

Majstor Mladen Kremanović
 

Novo i veliko zvono važan je događaj u obnovi Đurđevih stupova koja je započela pre tri decenije i koja još traje.

Poseban zvonik

Ovoga leta nije rađeno na zidanju kula-stupova koje su sazidane do polovine. Stručnjaci još razrađuju planove i još se ne zna koliko će kule ići u visinu. Po maketama manastira trebalo bi da premaše manastirsku kupolu. Po nekim dokumentima i crtežima, glavno zvono nalazilo se na jednoj od kula.


Postoji i rezervna varijanta da se izida poseban zvonik na kome će biti montirano novo i moćno zvono Đurđevih stupova.

- Zvono se nalazi u manastirskoj porti, a gde će mu biti trajna lokacija još se ne zna. Mi bismo voleli da to budu visoke kule (stupovi) po kojima je manastir u srednjem veku dobio ime. Kule se još zidaju, a konačnu odluku u saradnji sa našom eparhijom doneće stručnjaci koji rade na obnovi svetinje - ističe otac Gerasim, iguman Đurđevih stupova i dodaje:


- Zvono će iz manastirske porte pozivati vernike iz Starog Rasa na molitve, ali i donatore iz cele Srbije i dijaspore da nam pomognu da ga platimo i da zauvek ostane u našem manastiru, zadužbini Stefana Nemanje iz 12. veka i svetskom kulturnom dobru pod zaštitom Uneska - naglašava iguman Gerasim.


Dok je bio zatočen u jednoj pećini u Starom Rasu, Stefan Nemanja je video samo jedno brdo i svakodnevno se molio Svetom Đorđu da ga izbavi uz obećanje da će upravo na tom brdu iznad današnjeg Novog Pazara, sagraditi velelepni manastir. Čim je oslobođen održao je obećanje, podigao Đorđeve stupove, simbol pravoslavne vere i tadašnje moći, koje je narod kasnije nazvao Đurđevim stupovima.

Rušile ga sve vojske

Postavljenje zvona u porti manastira
 

- Tri veka manastir je bio u ruševinama, rušile su ga sve vojske koje su harale ovim krajevima, najteže turska i austrijska. Obnova je počela pre četiri decenije, a manastir je ponovo oživeo pre 15 godina kada je izgrađen konak, kada su se vratili prvi monasi i kada je započela poslednja faza obnove -priča igumanov zamenik, monah Gavrilo koji, kao ni iguman Gerasim, nije odoleo, a da zvono odmah ne isproba.


- Imamo mnogo manje zvono na zvoniku u sklopu manastirskog konaka, ovo će biti glavno manastirsko. Neki od vernika odmah su nam javili da se čuje sve do Sopoćana i do vrhova Golije i Rogozne. Radosni smo, ovaj trenutak smo čekali godinama, a vernici u Starom Rasu vekovima. Verujemo da će se pojaviti donatori zvona koji će na taj način ući u istoriju obnove Đurđevih stupova - kaže Gavrilo.
- Sa velikom radošću i zadovoljstvom prihvatio sam da, bez ikakvog avansa i garancija, izradim, dopremim i privremeno postavim zvono koje smo pripremali godinu dana i koje je u našoj livnici rađeno puna dva meseca.

POVEZANE VESTI

Petak 05.09.2014. 09:16
NA MNOGAJA LJETA .
Petak 05.09.2014. 09:49
Neka pocne budjenje Srbije, i buna protiv dahija.zvono zvoni za Vaskrs Nove Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online