Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.08.2014.
07:46
Z. Marjanović - Vesti A

Tajni srpski konjanici

Dragomir Draško Topalović je dobio ime po pradedi Dragomiru o kome se vazda govorilo kao soluncu i velikom ratniku, ali i o tome da se iz Albanije vratio na rasnom pastuvu koji je u čitavom kraju ostavio brojno potomstvo rasnih konja. Međutim, Draška je odavno mučila nelogičnost u ratnom putu pradede Dragomira, posebno ona koja se odnosila na to da je pradeda iz Albanije dojahao na rasnom konju.

Dragomir Topalović na fotografiji iz zarobljeništva
 

Draškove sumnje su postale još jače kada je slučajno u pradedinom vojničkom koferu koji je godinama čamio na tavanu kuće pronašao požutelu iskrzanu pradedinu fotografiju, na čijoj je poleđini na nemačkom jeziku pisalo "ratna zarobljenička pošiljka, Kinisbrik (Saksonija), Novi logor". Još je veće iznenađenje to što se na pradedinoj fotografiji, na vojničkom mundiru jasno razaznavao zaroboljenički broj 3656.


- Fotografija iz nemačkog logora izazala je još veću sumnju u porodičnu priču jer kako je bilo moguće da u isto vreme bude u zarobljeništvu u Nemačkoj i da pređe Abaniju, da se bori na Solunskom frontu i da u selo dojezdi da aranutskom ždrepcu - kaže za "Vesti" Dragomir.
 

Čekam odgovore

- Čini mi se da ovo moje malo porodično istraživanje može da podstakne istoričare da daju i neke krupne odgovore vezane za golgotu srpske vojske prilikom prelaska Albanije. Eto, mala, slučajno pronađena fotografija može da otvori i te kako ozbiljne istorijske teme koje čekaju odgovore - kaže Dragomir.

Tragajući za odgovorima o ratnom putu svog paradede Draško Topalović je posetio Istorijski arhiv u Kragujevcu u nadi da će konačno doći do istine.


- U Istorijskom arhivu u Kragujevcu imao sam sreće da naiđem na starca na kome se videlo da je ceo život proveo među dokumentima i papirima i čije ime, nažalost, zbog uzbuđenja nisam upamtio, ali mi je i te kako pomogao. Objasnio sam mu zbog čega sam došao, da znam dosta o Prvom svetskom ratu, ali me je iznenadio kada mi je odgovorio da zapravo, ništa ne znam. Po njegovom objašnjenju, nakon sloma austrougarske vojske na Ceru i Kolubari, kad je bilo jasno da August fon Makenzen planira napad na Srbiju, Generalštab srpske vojske je odlučio da se formira elitna jedinica srpske vojske sa zadatkom da preko Kosova i Albanije trasira i obezbedi koridor za povlačenje srske vojske jer su Bugari već tada presekli koridor preko Makedonije. U toj jedinici koja se u istoriji nigde ne pominje u činu narednika bio je i moj pradeda Dagomir - objašnjava Dragomir šta je otkrio u arhivu.
 

Srpski konjički puk

Elitna jedinica koju je formirao Generalštab je obavila zadatak i stigla do obale Jadranskog mora u Albaniji gde je pobola srpske zastave, ali onda je usledilo nešto o čemu se ne zna, što se prikriva i što je otkrio Draško Topalovia zahvaljujući požuteloj pradedinoj fotografiji.


- Kada su stigli do obale Jadranskog mora, na elitnu jedinicu srpske vojske otvorena je paljba sa ratnih brodova saveznika koji su zapravo želeli da zadrže srpsku vojsku u Srbiji kako bi smanjili pritisak na zapadnim bojištima, a ovakav stav saveznika je promenjen tek nakon ultimatuma Rusije. Tek tada su saveznici dopustili srpskoj vojsci da se povuče preko Albanije. Ta elitna vojna jedinica se uspešno vratila iz Albanije i moj pradeda je tako dva puta prešao Albaniju. Sve se to događalao u zimu 1915. godine, a po povratku iz Albanije moj pradeda je nekom Aranautu oteo konja kojim je dojahao u selo. Nakon povratka iz Albanije pradeda Dragomir se priključio srpskoj vojsci i ubrzo bio zarobljen i odveden u logor u Nemačkoj čime je rešena i enigma zarobljeničkog broja na njegovom mundiru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online