Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 17.07.2014.
20:35
RTV A

Najstarija partizanka napunila 99 godina

Jedna od najvećih žena heroja i nosilac Partizanske spomenice, ali i drugih jugoslovenskih odlikovanja, Ida Sabo iz Novog Sada, proslavila je 99. rođendan.

Tužna što mladi ne mogu da žive u svetu za koji se borila: Ida Sabo
 

Kako kaže Ida Sabo, nikada se nije nacionalno opredeljivala, iako je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji bilo 93 odsto nepismenih, kaže da su jedinstvo i snaga bili najveće bogatstvo sindikata i radničke klase.

"Meni je žao što ova omladina ovako živi i da će zaboraviti postepeno da se drugačije može živeti", kaže Ida Sabo.


Iako je čitav život provela kao fizički radnik, počevši od svoje 13. godine, kada je i napustila gimnaziju, jedna od najstarijih partizanki, Ida Sabo, kaže da je ipak imala bogat i kvalitetan život, iako to nije podrazumevalo uživanje u materijalnom bogatstvu. Kao omladinka, priključila se radničkom i sindikalnom pokretu, učestvovala je u mnogim akcijama i štrajkovima radničke klase, a sama je izdržavala porodicu sa tadašnjih 40 dinara nedeljno.

Ida Sabo kao mlada partizanka

Udruženje penzionera Grada Novog Sada u čast 99. rođendana uručilo joj je počasnu člansku kartu.

"Drugarica Ida je poznata kroz istoriju zbog svega što je dala i koliko se žrtvovala i eto imala je sreću, ne samo da prođe kroz rat, nego da prođe što je prožvela, evo i ovako duboku starost da dočeka. Malo je boraca koji su kroz to prošli i mislim da je malo neprimereno da omladina i ove generacije zaborave nešto što je bilo pre 50 godina, a značilo je osloboditi svoju zemlju", istakla je Dragica Zelenbaba.

Iako ima dve ćerke, šestoro unučadi, a uskoro očekuje i peto praunuče, Ida ističe da je imala sreću što je porodicu stvarala posle rata, jer je njoj tada bilo lakše u odnosu na roditelje koji su morali da ostavljaju svoju decu zbog potrage Gestapoa.

I mada je svedok mnogih ratova i teškoća, Ida kaže da se seća najlepših druženja i izleta, kada je sa svojim prijateljima čitala Maksima Gorkog i pevala revolucionarne pesme.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.07.2014. 22:10
Сабо пуно здравља и још много година живота.Узела си пушку и пуцала на фашисте у другом светском рату.Свака ти част Сабо.Сви који су против фашизма су ХЕРОЈИ .
Četvrtak 17.07.2014. 23:24
Ziva i zdrava ti nama bila 100 godina ;)
Petak 18.07.2014. 03:34
Bako, jos se oni vas boje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online