Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 21.06.2014.
20:51
Beta A

"Zakon o radu od Srbije pravi zemlju siromaštva"

Sindikat novinara Srbije pridružuje se kolegama iz drugih sindikata u stavu da je predloženi Zakon o radu antiradnički i da će njegovim doslednim sprovođenjem od Srbije biti napravljena zemlja siromaštva i najgrublje eksploatacije i diskriminacije radnika.

Sindikat novinara smatra da zakon o radu štiti poslodavce
 

Predloženim zakonom, kako Sindikat novinara Srbije ocenjuje, brani se isključivo interes poslodavaca što je i razlog da se dokument usvoji po hitnom postupku.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) navodi da je reč o jednom od najvažnijih sistemskih zakona koji se odnosi na zaposlene, te da su izostankom javne rasprave prekršeni Zakon o državnoj upravi i Poslovnik o radu Vlade Srbije.

Sindikat novinara Srbije posbno upozorava da bi, prema najavama vlasti, u Skupštinu Srbije uskoro trebalo da stigne i set medijskih zakona, pisan pod pritiskom moćnog lobija koji okuplja predstavnike krupnog kapitala, politike i dela "medijske elite".

"Zahtevamo da se predloženi zakoni vrate u javnu raspravu. U suprotnom, pridružićemo se protestu koji je najavlila Konfederacija slobodnih sindikata", navodi Sindikat.

Pripremu ovih zakona, kako navodi Sindikat, obeležila je serija nedemokratskih, diskriminatorskih i skandaloznih poteza o čemu je Sindikat novinara Srbije dosledno obavetavao Vladu Srbije, Evropsku komisiju, OEBS, Svetsku i Evropsku federaciju novinara i javnost.

Sindikat novinara podsećamo da predloženi medijski zakoni predviđaju da se država odmah povuče iz medija.

U saopštenju se takođe dodaje da se SINOS oštro protivi tome s obzirom na katastrofalne posledice dosadašnjih privatizacija.

"U privatnim medijima Srbije ne postoje sindikati, nema socijalnog dijaloga ni kolektivnih ugovora. Doslednom primenom predloženog zakona o radu i seta medijskih zakona tek začeti sindikalizam u medijima biće zatrt a uplašeni, ućutkani, osiromašeni i radno pravo nezaštićeni novinari biće podložni cenzuri i još viš, autocenzuri", ocenjuje Sindikat.

POVEZANE VESTI

Subota 21.06.2014. 21:02
Vrhunac cinizma je zakon o radu. Prvo su nam opljačkali fabrike a sada te GAZDE donose zakon da u tim našim fabrikama ima da radimo kao robovi.
Subota 21.06.2014. 21:08
Синдикат је поткупљен, он не постоји, оглашава се па утихне, нестане, данас нема правих бораца за права радника, радник ускоро постаје број у систему, а Србија, већ сада робовска, контролисана споља тоне и до гуше је у води. Док појединци палацају језиком и изговарају глупости, продају маглу лажи, испрани мозгови аплаудирају и радују се; питам се чему?
Nedelja 22.06.2014. 08:34
Čini mi se da će u Srbiji plata od 50 hiljada, koja uzgred i nije dovoljna za život jedne porodice, postati san koji mnogi uzalud sanjaju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online