Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Nedelja 01.06.2014.
18:51
Srna A

Stravični zločini Austrougara nad srpskim civilima

Na teritoriji Mačve, Jadra, Rađevine, Pocerine, austrougarski vojnici su u leto 1914. godine počinili užasne zločine nad civilima - ubijeno je 1.253 lica, među kojima 288 žena i 77 dece od jedne do deset godina.

Stravični zločini nad civilima: Austrougraski vojnici streljaju Srbe
 

Posle poraza na Ceru, srpska vojska je goneći austrougarsku vojsku u oslobođenim selima Mačve nailazila na stravične zločine.

"Vlada Kraljevine Srbije pozvala je u Srbiju najpoznatije evropske kriminologe i patologe, a najčuveniji među njima bio je cenjeni švajcarski kriminolog Arčibald Rajs", podsetila je profesor Filozofskog fakulteta Mira Radojević u dokumentarnom filmu Radio - televizije Srbije "Srbija u Velikom ratu".

Arčibald Rajs je u Mačvi obišao poprišta zločina i razgovarao sa preživelim meštanima, sa austrougarskim ratnim zarobljenicima, sa srpskim vojnicima, oficirima i sistematski popisao broj žrtava, starost i način na koji su bile ubijene.

Zabeležio je da su ljudi ubijani na najsurovije načine: bili su razpeti konjima, izbodeni bajonetima, spaljivani u školama, pečeni na ražnju... Rajs je zabeležio i slučaj da je tromesečna beba bačena izgladnelim svinjama.

"Došao je do podatka da su tada ubijena 1.253 lica, a među njima 288 žena, 77 dece od jedne godine do deset godina, 62 dece uzrasta od deset do petnaest godina", navodi profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković i dodaje da ovom broju žrtava treba pridružiti i 554 nestalih koji su odvedeni preko Drine i nikada se nisu vratili.

Trupe koje su počinile zločine najvećim delom su se sastojale od Južnih Slovena, ali užasne zločine počinili su i pripadnici Druge armije u Šapcu, koji su mobilisani na teritoriji Mađarske.

Iz pravca BiH, preko Drine u Srbiju su napredovale dve austrougarske armije - koje su činili 13. zagrebački korpus (popunjen Hrvatima i Krajiškim Srbima), 8. praški korpus (Česi), 15. sarajevski (Bošnjaci) i 16. duborvački korpus (Hrvati).

Oni su prešli Drinu i napredovali kroz Mačvu, Jadar i Rađevinu, a Savu kod Šapca prešla je Druga armija mobilisana na prostoru Ugarske (pretežno Mađari).

"Koje od ovih jedinica su počinile zločine teško je reći. Švajcarski patolog Arčibald Rajs zabeležio je da su najgori bili Hrvati i Mađari", rekao je profesor istorije na Filozovskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.06.2014. 18:58
Ratni zločin ne zastarjeva, zašto ih ne tužimo, ili i to prećutkujemo zarad približavanja eventualnog ulaska u EU..., ko zna kada !
Nedelja 01.06.2014. 21:40
усташка багра-деца тисућљетне културе-хрватски сатански накот, ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА!
Nedelja 01.06.2014. 23:07
Cinili su zlocine i Madjari i Austrijanci ali u poredjenju sa srbokatolickom hrvatskom bagrom - neuporedivo manje. U tome nema neslaganja ni jednog prezivelog srpskog borca niti istoricara. Kako su govorili preziveli Solunci - 'Madjari i Austrijanci su umeli i da se predaju ali oni koji su se borili kao ludi protiv Srprske vojske i cinili stravicne pokolje su bili oni sto pricaju nas jezik'. Srna tako zaboravi da napise da je daleko najstrasnije zlocine po Srbiji pocinila 42.Vrazja Divizija sacinjena iskljucivo od srbokatolickih odroda u kojoj je bio i nas slavni Marsal Tito, najveci sin modernog Srpskog naroda. Dogurao je do najviseg podoficirskog cina upravo u dejstvima na srpskom tlu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online