Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 26.05.2014.
07:40
Đ. Barović - Vesti A

Umiremo, stradamo, a banka traži ratu

U sobičku od svega par kvadrata Tijana se igra crvenim balonom, malo nervozna što su joj i tata i deda i dalje na službenom putu. Radili su, a onda su "hitno morali da idu".

Očaj: Kovačevići smešteni u nekoliko kvadrata
 

U ništa većoj prostoriji pored, njena baka Gordana Kovačević (60) pali cigaretu na cigaretu sklupčana u kraj dvoseda. Plače. U te dve sobice trenutno spava njih šestoro: dve unuke, Tijana (3) i Tamara (13), snaja Milena (32), sin Dejan, i Milenina rođaka Slavica Ćirić, koja ih je i primila u nevolji...


Kovačevići su iz poplavljenog Obrenovca stigli u kućerak na Crvenom krstu u subotu po podne. Žene i deca su prebačeni helikopterom. Muški su do kraja branili ono što se braniti nije moglo...

Kamate

Oslonjeni jedni na druge, jedinu želju Kovačevići su imali da se skuće i žive koliko-toliko normalno. U nedostatku drugih rešenja, Milorad Kovačević je prvi podigao kredit da se sredi porodična kuća. Ratu, oko 70 evra mesečne kamate, preuzeo je Dejan. Supruga Gordana sve i da je htela, sa penzijom od 14.000 dinara (oko 110 evra) ne bi mogla.
- Naravno da nikome nikada nismo ostali dužni, pa ni sada nećemo. Ali mi je neshvatljivo ponašanje tih ljudi u trenutku kada nas je sve zadesila ogromna tragedija. U krajnjem slučaju, eto im kuće. Pliva u vodi. Neka od nje naprave bazen - ogorčen je Dejan Kovačević.

Zna sve to Gordana. Zna i da kad deca nisu besna, ni kuća nije tesna, ali nije to. Ne plače zbog toga. Plače zbog Tijane. Malom anđelu još niko nije imao hrabrosti da kaže da su joj tata Srđan i deda Milorad mrtvi već godinu dana. Plače i zato što zna da je veliko pitanje šta će biti sa njima kada potop prođe. Jer, sva je prilika da će im banka, zbog neplaćenih rata kredita - sve oduzeti.


Bankarske službenike ne zanima što njen sin nije znao kada je uzimao kredit da će umreti. Verovatno se onda ne bi zaduživao... Potpuna ironija.


Priča porodice Kovačević iz Obrenovca je jedna od najjezivijih u tragediji koja je zadesila Srbiju.


Od prošle godine do sada ova porodica je ne samo ostala bez dva stuba porodice, imovine, vidljive budućnosti, već i sa ogromnim bremenom kako isplatiti kredit koji je "uništila" voda.


- Od juna prošle godine kao da smo se na Boga kamenjem gađali. Deca su se pripremala da idu na more, kada je tog 21, iznenada, u roku od 20 minuta preminuo moj suprug Milorad. Infarkt. Nepuna dva meseca kasnije, od srca pada i mlađi sin Srđan. Nikada od kijavice nije bio bolestan. Snaja je prodala kola da bismo ih sahranili i digli spomenike - počinje neverovatnu sudbinu njene porodice Gordana Kovačević.

Ne zna za sudbinu tate i dede: Mala Tijana
 


Plače i priča.

Njen sin Dejan (42) je smiruje i nastavlja:
- Supruga i ja živimo u stanu, u delu Obrenovca koji je najmanje nastradao, a Srđan sa porodicom i našim roditeljima u porodičnoj kući. Par meseci pred smrt je uzeo refinansirajući kredit, oko 5.000 evra, kako bismo napokon završili porodičnu kuću, a on malo ponovio nameštaj. Rata od 150 evra jeste bila velika, ali i on i supruga Milena su radili, trebalo je da otplaćuju nekoliko godina, pa se nekako guralo - priča Dejan.

Iz firme traže opravdanje

I snaja Milena muči svoju dodatnu bitku. Radi kao kasirka u Maksiju, a kako je na bolovanju, iz firme su je opomenuli da kasni sa doznakama.
- Otišla sam da im kažem da je Dom zdravlja u Obrenovcu pod vodom i da zbog toga nisam donela. Rekli su mi: "To će trajati sedam dana, morate doneti doznake" - priča Milena.

Demantuje državu da su poplave u Obrenovcu krenule u petak. Kaže, ima i snimke kako je još 14. maja vadio vodu iz podruma i dvorišta.


- Tog dana su me zvali i iz banke, jer brat nije platio nekoliko rata kredita. Otišao sam i ljubazno pokušao da im objasnim da je mrtav i da sigurno nećemo ostati dužni. Nije ih moja priča nimalo ganula.


Kada je u petak Obrenovac završio pod vodom, bratovljevu porodicu i majku je prebacio u svoj stan. Sa tog prvog sprata su gledali nezapamćen pogrom.
Snaju, decu i majku su spasli helikopteri dan kasnije. On je sa ostatkom familije peške došao do sigurnog. Skupili su se kod rođake Svetlane.


- Već par dana stalno gledam televiziju, nadam se da ću uskoro moći da obiđem i svoj stan i našu kuću, da ćemo se vratiti. Za prvo vreme ćemo svi živeti kod mene, a posle, šta nam Bog i banka odrede. Dovoljno smo nesreće doživeli da se više dobru i ne nadamo - kaže ovaj mladić, profesor geografije.


Decu u školi, uz poznavanje drugih zemalja, uči i da budu pošteni i pomažu jedni drugima. Dobro se dobrim vraća. I dalje veruje u to.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.05.2014. 07:53
Bolje živeti sa starinskim nameštajem, a biti slobodan...
Ponedeljak 26.05.2014. 09:30
kada se uzima kredit treba se uzeti i osiguranje i da su imali to osiguranje nebi imali sada ovaj problem osiguranje bi isplatilo sve nakon smrti koje uzeo kredit
Ponedeljak 26.05.2014. 12:45
Velika tragedija porodice, bez sumnje! Kredit ko9ji se uzme mora da se vrati i to je bez sumnje. Ne razumijem samo jedno, da baka od 60 godina,(kako pisete)pusi cigaretu za cigaretom!Kako bi bilo da se prestane pusiti(sto je bez sumnje i skupo i otrovno), a pomogne porodici da plati kredit!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online