Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.05.2014.
05:29
Đ. Barović - Vesti A

Ekskluzivno: Za Udbu radilo 180 Austrijanaca

Austrija je zaprepašćena otkrićem da su mnogi političari, među kojima i nosilac liste Socijaldemokratske partije Austrije za izbore za Evropski parlament, Ojgen Frojnd, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka bili saradnici jugoslovenske Udbe.

Sa Udbom sarađivali i oficiri austrijskog generalštaba: Radoslav Leljak proučio arhiv tajne službe
 

Roman Leljak, istraživač iz Slovenije koji je otkrio ove podatke, u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" u dva nastavka objašnjava odakle mu te informacije, ali i šta bi sve moglo da zgrozi javnost u Austriji.


Frojnd je demantovao da je bio saradnik Udbe. Međutim, Leljak kaže da nikada nije tvrdio da je on bio saradnik jugoslovenske službe, odnosno da je učestvovao u nekim akcijama.


- Za to ne postoji nijedan sačuvani dokument. Jedino što tvrdim jeste da u Arhivu Slovenije postoji registrator saradnika Udbe i da se Frojnd tamo nalazi zaveden pod šifrom 14002 koja je uglavnom označavala strane diplomate. Na Frojndu i vlastima Austrije je, ne da se bave nečim što nisam tvrdio, već da ospore ono što se nalazi u tom dokumentu - objašnjava Leljak.


Mediji su preneli da su se na spisku Udbe nalazili i brojni članovi ranijih generalštaba austrijske vojske. Leljak priča da se u arhivima slovenačke Udbe nekada nalazilo čak 17.000 dosijea stranih diplomata, od čega je sačuvano samo 300. Od tog broja je 180 osoba, državljana Austrije koji su sa Udbom sarađivali u periodu od 1945. do 1990.

Istina pre svega

- Osnovna želja mi je da se suočimo sa prošlošću, a da vlasti u Austriji odgovore na prosto pitanje iz kog razloga čuvaju neke od agenata Udbe koji su učestvovali u otmicama i ubistvima slovenačkih ili hrvatskih emigranata - kaže Leljak.

 

godine, a mnogi od njih su za to primali novac o čemu takođe postoje brojni dokumenti.

Na tom spisku od 180 imena saradnika iz Austrije ima naravno i zvučnih imena, ali Leljak o njima sada ne želi da govori zato što je predizborna kampanja u Austriji, pa neće da se njegovo istraživanje protumači kao lobiranje za bilo koju političku opciju u toj zemlji.


- Čitava priča je počela da se raspliće tako što sam u arhivima Udbe otkrio da je u kidnapovanju i ubistvu hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca 3. jula 1972. godine u Strazburu, unutar grupe od devetorice pripadnika Udbe, aktivno učestvovao i njihov saradnik iz Austrije Franc Frankl. On je tada bio policajac, a kasnije predsednik Sindikata Austrije i visoki član Socijal-demokratske stranke u Klagenfurtu. Evo, već šest meseci pravosuđe Austrije mi ne odgovara na zahtev da se ta priča razreši. Pitanje je da li to ne rade zato što čuvaju svoje, ili interese tog nekadašnjeg policajca.
O tome postoje zaista brojni dokazi, uključujući i tri audio trake sa saslušanja Crnogorca, ali i dokumenta koja potvrđuju da je Frankl izveo Crnogorca iz stana i strpao ga u automobil.

SUTRA: Atentat na Tita u Beču

POVEZANE VESTI

Sreda 14.05.2014. 06:40
"Student Stjepan Crnogorac"? O, mislis na clana ustaske teroristicke grupe Feniks? Pa tako kazi brale.
Sreda 14.05.2014. 10:07
Kako bi tek bili iznenadjeni kada bi dobili spisak svih operativaca SDB-a i KOS-a u Austriji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online