Sreda 14.05.2014.
05:29
Đ. Barović - Vesti

Ekskluzivno: Za Udbu radilo 180 Austrijanaca

Sa Udbom sarađivali i oficiri austrijskog generalštaba: Radoslav Leljak proučio arhiv tajne službe
 

Roman Leljak, istraživač iz Slovenije koji je otkrio ove podatke, u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" u dva nastavka objašnjava odakle mu te informacije, ali i šta bi sve moglo da zgrozi javnost u Austriji.


Frojnd je demantovao da je bio saradnik Udbe. Međutim, Leljak kaže da nikada nije tvrdio da je on bio saradnik jugoslovenske službe, odnosno da je učestvovao u nekim akcijama.


- Za to ne postoji nijedan sačuvani dokument. Jedino što tvrdim jeste da u Arhivu Slovenije postoji registrator saradnika Udbe i da se Frojnd tamo nalazi zaveden pod šifrom 14002 koja je uglavnom označavala strane diplomate. Na Frojndu i vlastima Austrije je, ne da se bave nečim što nisam tvrdio, već da ospore ono što se nalazi u tom dokumentu - objašnjava Leljak.


Mediji su preneli da su se na spisku Udbe nalazili i brojni članovi ranijih generalštaba austrijske vojske. Leljak priča da se u arhivima slovenačke Udbe nekada nalazilo čak 17.000 dosijea stranih diplomata, od čega je sačuvano samo 300. Od tog broja je 180 osoba, državljana Austrije koji su sa Udbom sarađivali u periodu od 1945. do 1990.

Istina pre svega

- Osnovna želja mi je da se suočimo sa prošlošću, a da vlasti u Austriji odgovore na prosto pitanje iz kog razloga čuvaju neke od agenata Udbe koji su učestvovali u otmicama i ubistvima slovenačkih ili hrvatskih emigranata - kaže Leljak.

 

godine, a mnogi od njih su za to primali novac o čemu takođe postoje brojni dokumenti.

Na tom spisku od 180 imena saradnika iz Austrije ima naravno i zvučnih imena, ali Leljak o njima sada ne želi da govori zato što je predizborna kampanja u Austriji, pa neće da se njegovo istraživanje protumači kao lobiranje za bilo koju političku opciju u toj zemlji.


- Čitava priča je počela da se raspliće tako što sam u arhivima Udbe otkrio da je u kidnapovanju i ubistvu hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca 3. jula 1972. godine u Strazburu, unutar grupe od devetorice pripadnika Udbe, aktivno učestvovao i njihov saradnik iz Austrije Franc Frankl. On je tada bio policajac, a kasnije predsednik Sindikata Austrije i visoki član Socijal-demokratske stranke u Klagenfurtu. Evo, već šest meseci pravosuđe Austrije mi ne odgovara na zahtev da se ta priča razreši. Pitanje je da li to ne rade zato što čuvaju svoje, ili interese tog nekadašnjeg policajca.
O tome postoje zaista brojni dokazi, uključujući i tri audio trake sa saslušanja Crnogorca, ali i dokumenta koja potvrđuju da je Frankl izveo Crnogorca iz stana i strpao ga u automobil.

SUTRA: Atentat na Tita u Beču

2024 © - Vesti online