Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 20.04.2014.
05:44
D. N. Petrović - Vesti A

Gladuje, a niže petice

Dvanaestogodišnji Nikola Matković, učenik šestog razreda Osnovne škole u Osaonici kod Novog Pazara, svakodnevno, od Vučinića gde živi, do škole u Osaonici, prepešači desetak kilometara i to mu ne pada teško. U školu najčešće polazi gladan, a sa časova se vraća sa brigom: da li će jedina kokoška koja ga čeka kod kuće sneti jaje i da li će majka Jevrosima uspeti da mu nekako spremi ručak. O užini, sendviču, soku i čokoladi i ne razmišlja, kad je odmor obično se negde skloni da ne gleda kako druga deca uživaju u slatkišima...

Željan svega: Nikola Matković

- Roditelji su bolesni i ne mogu da rade teže poslove, a i da mogu, nemamo plodne zemlje, bude tek toliko za koju leju luka i drugog zeleniša, ali treba dočekati da sve to stigne. Otac prima socijalnu pomoć 1.500 dinara (12 evra), to nam je sav prihod, često se, kad baš zagusti, prehranjujemo i šumskim plodovima - priča bez stida ovaj tihi dečak i odlični učenik.


- Život je odredio da tako živimo, roditelji su najpre ostali bez posla, a potom i bez zdravlja, šta god da smo pokušali nije išlo, poslednju kravu tata je prodao da podigne dedi spomenik, od tada smo baš u nevolji. Dok ne ojačam, dok ne stanem na noge i dok ne budem mogao da zaradim neki dinar, makar i nadničeći, ne verujem da ćemo se slatko najesti, ali, šta je tu je, trpeti se mora, i napred se mora - dodaje Nikola dok nas vodi ka skromnom kućerku na periferiji Vučinića u kome nema čime da se pohvali. Srećom, kokoška je tog dana snela jaje, pa je majka, sa nešto hleba i luka, spremila ručak za Nikolu.

Hido doneo namirnice

Dok smo pripremali ovoj tekst, za nevolje malog Nikole Matkovića čuo je poznati humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović koji je odmah pohitao u Vučiniće.
- Zapanjen sam koliko teško žive i koliko se hrabro bore ovaj siromašni mališan i njegovi bolesni roditelji, odneo sam im određenu količinu namirnica i mobilni telefon, silno su se obradovali, bar nekoliko dana neće gladovati, a i moći će da me pozovu kad ponovo zapadnu u nevolje - ističe Muratović.

Uprkos svim nedaćama koje prate njegovu porodicu Nikola, inače jedino dete u selu, svaki slobodni trenutak koristi za učenje, mahom iz knjiga koje mu pozajmljuju školski drugovi i nastavnici. Odličan je đak, bez četvorke, najviše voli biologiju i eksperimente iz oblasti botanike. Nedavno je, na opštinskom takmičenju iz biologije, iza sebe ostavio svu gradsku decu, na regionalno i republičko takmičenje nije otišao iz finansijskih razloga, jer, kako kaže, ne bi imao ni za burek.

Obradovao ih humanista: Hranu doneo Hido Muratović
 



- Televizor nemam, kompjuter takođe, novine ne čitam, jedini prozor u svet su mi nastavnici i stari tranzistor koji mi je poklonio komšija, jedva se čuje, ali ipak uspevam da pratim najnovije vesti i po nešto naučim. Biologija mi je najveća ljubav, voleo bi da imam kompjuter i da što dublje uđem u tajne ove nauke, ali sada mi je najvažnije da se ja i roditelji prehranimo, kada bi dobili neke pare najpre bi kupili kozu ili kravu, nekoliko kokošaka i puno brašna i ulja, pa tek onda kompjuter i televizor o kojima sanjam - naglašava Nikola i podseća da ga strašno boli što u selu nema drugova, što nema sa kim da se igra i što, umesto drugarima, loptu šutira u zid kuće. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.04.2014. 08:33
OOOOOOOOOOOOOO Srbijo zemljo lopova tajkuna i gladne i bolesne dece pa zar je to moguće da u zemlji srbiji ima ovako zlatne pametne a gladne dece a srbiji preti bela kuga i nestanak.gde nje tu škola socijalna služba ministarstvo šta oni rade osim što primaju platu,molim vesti da mi na moj emajl pošalju adresu da malom Nikoli pošaljem novac da kupi dve koze i malo slatkiša,da se prehrani i zasladi ,a država neka čuva Čedu i plaća mi 5 policajaca jer on je budućnost srbije a ovakva deca prošlos ooooooo zemljo Srbijo
Nedelja 20.04.2014. 06:59
tuzna istina...a i nebriga drzave
Nedelja 20.04.2014. 08:27
Ovo je zalosno, i veoma dirljivo! Ali ne razumem zasto uvek naglasavate "glad+sve petice"!? Ima puno gladne dece koje imaju samo jedinice ili dvojke,za koje drzava treba da se brine takodje!!! Nije sve u uspehu u skoli,vec su svi socijalno ugrozeni,ukljucujuci druge nacionalnosti,druge vere,losiji djaci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online