Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 01.04.2014.
05:22
M. Stanimirović - Vesti A

S tri diplome živim od penzije

Užičanin Nikola Tešović ima 32 godine, tri fakultetske diplome, diploma arheologije, master antropologije i master istorije poređane su na radnom stolu kao apotekarske flašice, sve stečene na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odnosno državnom univerzitetu koji se nalazi na Šangajskoj listi najboljih visokoškolskih ustanova. Ali otadžbini to nije potrebno, jer rade samo banke, kladionice i kafane, a državne službe su prenapučene partijskim kadrovima. Nikola pak kruni četvrtu deceniju života, a stalnog zaposlenja nema, pa nema.

Izneverene nade: Nikola kao student arheologije 

Zapošljavao se osam puta, naravno, uvek na određeno vreme, kao zamena onima koji su rođeni na vreme ili pravovremeno obezbediše uhlebljenje. U radnoj knjižici ima upisane oko četiri godine radnog staža. Nije mu smetalo gde će ostvariti svoje ustavnopravo na rad. Putovao je u 50 kilometara udaljeni Kosjerić, u zlatiborsko selo Jablanica, radio je i u užičkim osnovnim i srednjim školama, dobijao je pohvale od onih kojima je prenosio znanje, a od onih koji odlučuju - obećanja, i tako iz godine u godinu.

Nikola Tešović

Knjiga mu je najbolji prijatelj, ali u pogrešnom vremenu partijskog zapošljavanja, stranačkih knjižica, poziciono-opozicionih dogovora Nikola je političkim rečnikom kazano, vanstranački kandidat, pa samim tim "nesnalažljiv" za život!


- Želim da budem slobodan i da verujem da u zemlji u kojoj sam rođen ima mesta i za nas koji nemamo nikakve veze sa politikom. U stranku neću, jer ne umem i ne mogu da pričam priče. Stranački i ideološki govor prikrivaju stvarnost i društvene nedostatke i ja sebe tu ne mogu da vidim. Završio sam tri fakulteta sa humanističkom potkom i kako bih ja mogao da izvrćem ono što sam naučio na studijama u nekakvom stranačkom govoru ili kampanji. To je za mene nezamislivo - drži se Nikola svojih ubeđenja.


Politika je na našim prostorima sudbina, ko se ne bavi njom ona se bavi njime na najokrutniji način.


- Neću da delim letke, da lepim plakate, da budem stranački višebojac i sveznalica ili ideološkim govorom da manipulišem masama. Tolike godine sam proveo družeći se sa knjigom, samo me struka zanima i ništa više. Da li možete da pretpostavite koliko su država i moji roditelji uložili u moje školovanje da bih ja sada pričao o nemogućnosti zaposlenja umesto da svoje znanje prenosim mladima i da budem društveno-koristan član društva. Zar treba da razmišljam o prekvalifikaciji nakon toliko stečenog znanja - pita se nezaposleni užički intelektualac.

Rad u epizodama

Osam puta je Nikola zasnivao radni odnos. Prvi put 2007. godine u Umetničkoj školi u Užicu. Najduže je radio u Osnovnoj školi "Nada Matić" u Užicu od 2008. do 2010. godine. Zatim je radio u užičkim osnovnim i srednjim školama, Osnovnoj školi "Mito Igumanović" u Kosjeriću, Osnovnoj školi u Jablanici i poslednji put je bio zaposlen prošle godine u Osnovnoj školi "Dimitrije Tucović" u Čajetini.


Za razliku od mnogih diplomaca koji su ostali u Beogradu ili napustili Srbiju Nikola nijednog trenutka nije razmišljao o takvom potezu.


- Izdržaću u veri i ubeđenju da ću u svom gradu i u svojoj zemlji dobiti posao. U tom stavu nema dileme. On je čvrst kao dorski stub - kaže Nikola.


Kao i većinu mladih koji su nezaposleni izdržavaju ga roditelji penzioneri. Tu činjenicu teško prihvata nadajući se da će se ipak jednog dana zaposliti kao profesor i od te zarade moći da živi.


- Pre nekoliko dana predao sam još jednu molbu, očekujem da naše sledeće viđenje i susret ne bude obeležen pričom o poslu kojeg nema!
 

Izbeglice od života

Svaki drugi mladi čovek u Srbiji koji ima do 25 godina je nezaposlen i za sada nema naznaka da će se ta situacija promeniti. Podaci o odlivu mozgova iz Srbije su alarmantni, Srbija je na drugom mestu u svetu po broju iseljavanja mladih, a zemlju je za poslednjih 25 godina napustilo više od 300.000 obrazovanih mladih u potrazi za boljim životom. U Srbiji se u odnosu na evropski prosek ulaže desetostruko manje u nauku, svega 0,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.04.2014. 06:21
Све је то резултат Српских политичара . У бившој Југославији 4 радника је радило за 1 пензионера.Сада више има пензионера него радника.Предузећа су продата доласком демократије .Комунисти су направили Маракану, ЈНА, Чаир, Максимир, Кошево, Грбавицу....Хидроелектрану Ђердап 1,2 направили сумноге мостове и путеве.Шта је направила демократија ?? Ништа није добро донела .У свим бившим Републикама је сада лошији живот .
Utorak 01.04.2014. 06:46
BOLESNIKU GDE BI BILA SRBIJA DA NIJE BOLOVALA OD KOMUNIZMA. BOLJE DA NAS JE 45 ROKNULA ATOMSKA BOMBA NEGO KOMUNIZAM. MNOGO SU BLAZE POSLEDICE.
Utorak 01.04.2014. 08:51
Ajde ne lupetajte,u SFRJ nije bilo komunisticko uredjenje drustva,NEGO SOCIJALISTICKO SAMOUPRAVLJANJE SA DODIRNIM TACKAMA KAPITALISTICKOG UREDJENJA,(privatnici). Jos mislim na Jalti su se Staljin i Cercil dogovorili o 50-50 % uticaja na posleratnu Jugoslaviju ,tako da je SFRJ moze se reci bila pola pola,Tito je pogresio sto nije bio ostriji sa sovinistima,lepo je rekao -Cuvajte bratstvo i jedinstvo ko zenicu oka. To je sve poceo da rusi Milosevic i Srbija smatrajuci sebe kao republiku koja je najvise izgubila od svoje drzavnosti,sada svi placamo tu gresku jer smo najveca beda u regionu,treba se suociti sa istinom,i poceti misliti realno a to ce biti kad na vrbi rodi grozdje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online