Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 20.03.2014.
02:42
D. Đorđević - Vesti A

Siromašne sestre najbolje učenice

Sestre Sandra (19), Jelena (18) i Marija (17) Đorđević iz sela Prekodolce, pored Vladičinog Hana, koje žive sa majkom Milenom (40), u mnogo čemu mogu biti uzor mladima u Srbiji, iako se izdržavaju od porodične penzije od oko 180 evra. Koliko puta su bile bez para za užinu, za đački džeparac, za farmerke ili nešto što su videle na pijaci ili nekom hanskom butiku, nekad i bez dovoljno hrane, ali uvek su bile u toplom zagrljaju majke koja ih je čuvala, pazila i povremeno nagrađivala kad je čistila za dnevnicu u seoskoj kafani.

Uzor svima: Marija, Milena i Jelena 

To im nije smetalo da budu odlične učenice. Sandra je bila đak generacije u srednjoj školi i upisala je biologiju na Matematičkom fakultetu u Nišu. Na prvoj je godini, a u januarsko-februarskom roku položila je sve ispite. Jelena i Marija su htele da upišu Srednju medicinsku školu u Vranju, ali su se bojale da zbog velike konkurencije neće proći prijemni, pa su otišle u Prokuplje. Jelena je četvrti, a Marija treći razred. Obe su odlične učenice.

Ćerke su joj sve!

Mileni su deca sve. Kad odu, čuju se telefonom, nakratko. Ne dolaze kući po mesec dana, jer nemaju para za autobuske karte da češće dolaze.
- Kad su pored mene srećna sam, lakše mi je. Kad nisu, teška je samoća, posebno uveče kad legnem i krenu misli: Šta će biti sutra, da li će imati da jedu, da li su zdrave. Od tolikih briga uspavam se tek pred zoru. Dva-tri sata spavanja i na noge. Čeka nas novi dan, sitne radosti i stalne muke za preživljavanje - kaže Milena.

- Najbolje su, uče i muče se. Sandra je u Nišu u Domu za studente, a hrani se u studentskoj menzi. To nas košta oko 40 evra, a za ostalo se snalazimo. Knjige su preskupe, treba da se obuče, da ode uredna na fakultet. Skromna je, nosi to što ima. Za Jelenu i Mariju plaćam privatni stan u Prokuplju, pa sa svim troškovima izađe oko 70 evra. Hrane se same. Sve što ostane i ako zaradim nešto čisteći ide na hranu. Mesim pite i kuvam jela, pakujem i šaljem im autobusom. Znam da se ne hrane kvalitetno, da nemaju dovoljno, ali moraju da izdrže, školuju se i budu svoji ljudi - navodi Milena.


Devojke su ostale bez oca pre deset godina kad je poginuo na viljuškaru radeći u hanskom preduzeću Balkan brik, pod sumnjivim i nikad rasvetljenim okolnostima.


- Morala sam da se pomirim sa sudbinom i da preuzmem brigu o maloletnim ćerkama koje su teško podnele očevu smrt. Sa penzijom koju su dobile morala sam da ih naučim skromnosti i poštenju i da samo učenjem mogu sebi u budućnosti da priušte dostojanstven život - priča Milena.


Hrabra majka nije mogla da računa na suprugove i svoje roditelje, jer nisu živi. Ostale su same, u skromnoj kući, u mahali gde nema asfalta, sa malim dvorištem, bez placa. Nemaju zemlje, nikakve imovine osim trošne kuće.

Kuća propada

- Kuća propada, ne možemo oluk da promenimo, a pao je. Sobe su popucale, posebno plafoni. Stvari su nam stare, ništa nismo kupile novo. Sa drvima se jedva snalazimo. Kupimo granje da bismo se ogrejale. Borimo se svakodnevno da preživimo, imamo ljubav u srcu, veliku, nemerljivu koju delimo međusobno. Da nije toga, teško da bismo opstale, teško da bismo podnele oskudicu svega, pa i hrane - ističe Milena.


Milena najviše brine o Jeleni, koja ima duplu skoliozu, iskrivljenje kičme, nosi mider. Ona će morati u Beograd na odgovarajuću kliniku. Kako doći do novca za put u Beograd to je za njih veliki znak pitanja.


- Koliko sam srećna što deca napreduju sa školom, toliko sam zabrinuta kako ćemo sve izdržati sa minimalnim primanjima. Jelena kad završi želi da upiše psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu, da bude u Domu zajedno sa Sandrom. Najmlađa Marija biće još jednu godinu u Prokuplju, a njena želja je Viša medicinska škola. Čujemo, otvaraće se u Bujanovcu. Kamo sreće, barem biće blizu, pre svega zbog para - kaže Milena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.03.2014. 05:21
Zna li netko adresu i kucni broj,kako im poslati nesto?
Četvrtak 20.03.2014. 07:30
neka Vesti ne pisu ovakve tekstove a da na kraju nema nacin kako ovim ljudima moze da se pomogne jer predpostavljam to je svrha ovog teksta zato vas molim za ispravku ali ne nekog od komentatora da postavi svoju adresu nego ispravku urednika ovog cenjenog portal. Hvala.
Četvrtak 20.03.2014. 07:38
Rasinac budaletino ja ti nekoliko puta napisa da lupaš gluposti kao otvoren prozor na promaju da nisu trebale da glasaju za tebe ,ko da je to važno za koga su glasale važno je da su uzor i primer mladima u srbiji i kamo sreće da je takve dece još i još da se ponosimo njime a ne takvima kao što si ti koji iz dana u dan lupa gluposti komentarima jer nemaš i neznaš ništa pametnije,molim redakciju za njihovu adresu ,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online