Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 07.04.2014.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Nagrada i pohvala najboljim učenicama

Anonimni biznismen iz Izerlona, rodom iz Zemuna, poželeo je da pomogne sestrama za primer Sandri (19), Jeleni (18) i Mariji (17) Đorđević iz sela Predkolce kod Vladičinog Hana i pošalje im 600 evra za uspešan nastavak školovanja, o čemu smo već pisali. Ono što je naumio to je i učinio, pa je tako na kućnu adresu njihove majke Milene Đorđević (40) stigla ova vredna pomoć. To smo saznali kada smo posetili ovu hrabru majku, kako bismo joj uručili i donaciju u iznosu od 100 evra, dar Radojice Blažića iz Kornvesthajma. Vidno iznenađena dobročinstvima nepoznatih ljudi iz Nemačke, prvo što je Milena prozborila bile su reči neizmerne zahvalnosti:

Raduje se svakom dolasku ćerki: Jelena, Milena i Marija Đorđević
 


- Hvala im do neba! Za moje ćerke ovaj novac je od neopisivog značaja. Olakšaće im mnoge poteškoće sa kojima se skoro svakodnevno muče, ne bi li mogle da ispune snove i školovanje uspešno privedu kraju. Samim tim, jednog dana zaposle i žive od svog truda i rada. Tim dobrim ljudima neka se sve pozlati. Mnogo su usrećili moje ćerke koje dobro znaju da im samo završetak škole donosi beg od današnjeg siromaštva i sigurnu budućnost. Podeliću svaki evro kako treba, da imaju za sve što im bude bilo potrebno do početka nove školske godine.


Sestre Đorđević, koje žive sa majkom, u mnogo čemu mogu biti uzor mladima u Srbiji. Najstarija Sandra je bila đak generacije u srednjoj školi i upisala je biologiju na Matematičkom fakultetu u Nišu. Na prvoj je godini, a u januarsko-februarskom roku uspela je da položi sve ispite. Mlađe sestre, Jelena i Marija su odlični đaci četvrtog i trećeg razreda srednje medicinske škole u Prokuplju. U njihovim knjižicama upisane su samo petice.

Opština najavila pomoć

Porodicu Đorđević je tokom posete reportera "Vesti" obišao i pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han Vladimir Kostić.
- Naša opština je najsiromašnija u Srbiji. Kod nas ništa ne radi, pa čekamo investicije i otvaranje novih radnih mesta. Ova porodica je za primer i njima zaista treba pomoći. Svesni smo, nažalost, da to može da bude povremeno i simbolično, jer opština Vladičin Han vrvi od siromašnih porodica, počevši od bolesnih ljudi, pa nadalje. Doskoro sam i sam bio student, pa dobro znam sa kakvim se sve problemima suočavaju sestre Đorđević. Zato ćemo se potruditi da ovim divnim devojkama i njihovoj majci pomognemo koliko možemo - rekao je Vladimir Kostić.

- Ni sama ne znam koliko puta su bile bez para za užinu, za đački džeparac, za farmerice, bilo šta... Ponekad nisu imale dovoljno ni za hranu. A kako i ne bi kad sam ih izdržavala povremeno čisteći u obližnjoj seoskoj kafani. Ali, moje srce je puno, prepuno, što su uprkos svemu tome izuzetni đaci. Ne odvajaju se od knjige i maksimalno su usredsređene na školu - ističe Milena koja sa tri ćerke živi sa 180 evra porodične penzije, dodavši:


- Žao mi je što se muče, pošto nemamo para da priuštimo koliko-toliko pristojne uslove za život. Često jedu ono što im pošaljem, pre svega Marija i Jelena, a Sandra stanuje u domu i jede u menzi. Ne žale se, skromne su i više nego što treba. Knjige su preskupe, a njih tri treba da se obuku, da imaju za higijenu i kozmetiku. Sve to košta. Znaju to i one, pa se trude da traže što manje. Zlatna su moja deca i mnogo sam ponosna na njih. Sve uspevaju da postignu, nikad se ne žale. Neopisivo sam srećna što će im novopristigle donacije dobročinitelja iz Nemačke olakšati sve te brige bar za neki period. Ujedno, za njih je to i zaslužena nagrada i velika čast.


Tokom prijatnog razgovora, majka Milena nam ponavlja da svakog meseca za Sandrin dom i menzu u Nišu mora da izdvoji minimum 40 evra, a za Jelenu i Mariju koje privatno stanuju u Prokuplju mora da obezbedi još 70 evra, a kad se to oduzme od porodične penzije, jedva da im ostane šta za goli opstanak. Njihov cilj je jasan, a to je da završe fakultete. Sandra biologiju, Jelena psihologiju, a Marija ako ne može da upiše na budžet medicinu, upisaće Višu medicinsku školu.

Njihova sudbina postala je posebno bolna i teška kada su ove ljupke devojke pre deset godina iznenada ostale bez oca. Milena je tada morala da se pomiri sa gorkom činjenicom da joj je muž tragično nastradao i da preuzme brigu o maloletnim ćerkama. Dugo su patile za njim i trebalo je tada sve to stoički izdržati. Ostale su same u skromnoj kući sa malim dvorištem, u mahali gde nema asfaltiranog puta. Hrabra majka nije mogla da računa na suprugove i svoje roditelje. Oni su, nažalost, pre tog nemilog događaja, takođe, otišli na onaj svet.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Kuća sve više propada. Ne možemo da promenimo ni oluk koji je pao. Bojimo se da će popustiti i da ćemo ostati bez krova nad glavom. Sobe su popucale, posebno plafoni. Stvari su nam stare, ništa nismo kupile novo. Sa ogrevom se jedva snalazimo. Nađemo granje i to kupimo. To je sušta istina. Borimo se svakodnevno da preživimo. Imamo nemerljivu ljubav u srcu, koju delimo međusobno. Da nije toga, teško da bismo opstale i podnele svaku vrstu oskudice, pa i hrane. Deca su mi sve. Živim samo za svaki njihov osmeh - ističe majka Milena.


Posebno brine o Jeleni, koja ima duplu skoliozu, iskrivljenje kičme. Nosi mider, ali uskoro će morati da ide na pregled u Beograd, na odgovarajuću kliniku. Brižnoj majci to trenutno najviše okupira misli, jer novca treba i za to.

Školovanje prilika za bolju budućnost

Pored sestara Đorđević, podsećanja radi, anonimni donator iz Nemačke prethodno je pomogao 17-godišnjoj Suzani Marjanović iz sela Miljakovci kod Prijedora, učenici trećeg razreda srednje škole, kako bi bez muka i briga uspešno nastavila školovanje, poslavši joj godišnju stipendiju od 600 evra. Isto tako, usrećio je i školarce jedanaestočlane porodice Hegediš sa salaša u Gradini, predgrađu Sombora, za koje je izdvojio 500 evra. Desetogodišnjem Nikoli Jovanoviću iz Beograda uputio je 300 evra i tako podstakao ovog mališana da nastavi sa dobrim učenjem i ređanjem petica. Da se zaključiti da na ovaj način, plemeniti Zemunac, prioritet u pružanju pomoći daje deci i mladima željnim znanja. Onima koji dobrim učenjem i ocenama žele hrabro da uđu u koštac sa životom i izbore se za svoje mesto pod kapom nebeskom, što bolje mogu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online