Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 08.06.2014.
12:32 >> 21:24h
Vesti A

Nadal ostaje "kralj šljake" i svetski "Broj 1": Đoković poražen u finalu Rolan Garosa!

Srpski teniser nije uspeo da postane tek osmi teniser koji je osvojio sva četiri gren slem turnira u karijeri, a ujedno i da se od sutra vrati na prvo mesto ATP liste. Španac je potvrdio epitet "kralja šljake" devetim trijumfom na Rolan Garosu!

 Novak Đoković i Rafael Nadal
 

U sudaru titana na pariskoj šljaci, duelu dva najbolja tenisera sveta u ovom trenutku - Srbina Novaka Đokovića i Španca Rafaela Nadala, u finalu Rolan Garosa, slavio je Nadal rezultatom 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 posle 211 minuta. To je njegov deveti šampionski pehar od 2005. godine do danas.

Posle šest sigurnih gemova, prvi je problem na svoj servis imao Novak, ali je vezao dva poena posle izjednačenja (40:40) i poveo sa 4:3. A, već u sledećem gemu je stigao do dve vezane brejk lopte. Nije ih iskoristio, ali jeste treću - 5:3! Uzvratio je Nadal već u sledećem gemu, pošto je tada Španac stigao do dve vezane brejk lopte koje, takođe, nije iskoristio. Novak je vezao četiri poena i iskoristio prvu set loptu - 6:3.

Drugi set je proticao mirno sve do šestog gema, kada je Nadal dva puta stizao do brejk lopte - i drugu je iskoristio za 2:4. Ali, već u sledećem gemu je Đoković došao do dve brejk lopte, i to vezane. Realizovao je drugu za 3:4. Igra nerava je nastavljena i u sledećem gemu, pošto je ponovo Rafa imao brejk loptu. Na kraju, gem je pripao Đokoviću - 4:4. Posle kraćeg predaha, drama je usledila u 12. gemu, kada je Đoković servirao za taj brek, ali je Nadal iskoristio prvu od dve vezane set lopte - 7:5.

Španac je bolje počeo treći set i u drugom gemu je iskoristio prvu brejk loptu - 2:0. U petom gemu Novak nije realizovao priliku da oduzme servis Nadalu (4:1), a imao je priliku i u sledećem gemu na njegov servis, koji je trajao 11 minuta (5:2). A onda, kada se činilo da će dobiti još jednu za povratak, pošto je sigurno započeo gem na svoj servis (40:15), usledio je preokret Nadala (četiri uzastopna poena) za kraj seta - 6:2.

Đoković je promašio praktično dobijene poene i dozvolio je brejk Nadalu u šestom gemu četvrtog seta - 2:4, ali je u narednom iskoristio drugu uzastopnu brejk loptu i smanjio na 3:4, a potom izjednačio na 4:4. Ipak, nije uspeo da načini preokret, a meč je završen njegovom duplom servis greškom - 4:6. 

Na kraju, prilikom dodele priznanja, doživeo je ovacije sa tribina kakve se ne pamte kada je reč o poraženim igračima u finalu. Nije mogao da sakrije suze zbog propuštene šanse.

  

O značaju koji je imao ovaj meč dovoljno govori to da su u eri teniskih profesionalaca, od 1968. godine do danas, do gren slema u karijeri (titula na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu) stigla samo trojica tenisera - Amerikanac Andre Agasi, Švajcarac Rodžer Federer i Nadal. Pre Open ere je to pošlo za rukom Britancu Fredu Periju, Amerikancu Donu Badžu i Australijancima Rodu Lejveru i Roju Emersonu. Takođe, ne treba zaboraviti da je Španac, neprikosnoveni "kralj šljake", samo jednom poražen u Parizu od 2005. godine (u osmini finala 2009. od Šveđanina Robina Soderlinga).

U fantastičnoj 2011. godini, kada je osvojio tri od četiri gren slem turnira, baš u Parizu se Đokoviću isprečio Federer, u antologijskom meču u polufinalu. Sledeće godine ga je u finalu Rolan Garosa zaustavio Nadal. Tada je osvojio jedan set, a u 2013, u polufinalu istog takmičenja i protiv istog protivnika, uzeo je dva, u meču koji je rešen u petom setu rezultatom 9:7! Nažalost, i danas je doživeo poraz.

Rivalstvo Rafe i Novaka je legendarno jer niko drugi u Open eri nije odmerio snage čak 42 puta. Nadal sada vodi sa 23:19 u pobedama i slavio je prvi put posle četiri duela u kojima je bio bolji Đoković, i to sva četiri puta u finalima, od kojih je poslednje bilo na šljaci u Rimu.

Inače, na ovoj podlozi Rafa vodi sada sa 14:4, a sve četiri pobede je Novak ostvario u poslednjih devet međusobnih duela. I to sve četiri u finalima, gde su na ovoj podlozi igrali deset puta (među tim pobedama Đokovića su i prethodna dva finala na šljaci). Od 14 trijumfa, Nadal je do šest stigao na Rolan Garosu (dva puta u finalu, tri puta u polufinalu i jednom u četvrtfinalu).

A, ukupno u finalima turnira su se sastali 22 puta i Đoković u tom segmentu vodi sada sa 12:10. Dobio je pet od poslednjih sedam okršaja u finalima. Kada je reč o gren slem turnirima, ukupno su se sastali 12 puta i Rafa vodi sa 9:3. U finalima tih turnira je sada 4:3 za Nadala.

Inače, akteri borbe na terenu "Filip Šatrije" su u prethodnih po šest mečeva na Rolan Garosu izgubili ukupno tri seta (Đoković dva, Nadal jedan).


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.06.2014. 12:36
POMOZI BOŽE ĐOKOVIĆU ZASLUŽIO JE ON TO SVOJI DELIMA !!! NJEGOV USPEH DONEĆE MNOGO RADOSTI SRPSKOM NARODU !!!
Nedelja 08.06.2014. 18:15
Ovo sunce przi i tesko se dise....bas zinat zapara...a kako mi ide na k...c ovaj ciganin rafa sto cacka bulju non stop
Nedelja 08.06.2014. 18:12
Stagod da bude bice,mi se svi logicno radujemo kad Nole pobedi,pa i on je covek od krvi i mesa,i logicno je da ni on nemoze uvek da pobedi,zadnja tri duela protiv Rafe je Nole dobio,mozda ce danasnji mec da dobije Rafa,u svakom slucaju stagod da bude Nole ostaje u nasim srcima zauvek,ja i dalje mislim da ce Nole pobediti da ce preokrenuti mec u svoju korist,Sretno Nole Nasa Ikono Srpska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online