Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
18:39
Vestionline A

'Đilas jednima majka, a drugima maćeha'

Goran Maksimović, Olimpijski šampion iz Seula 1988, nekadašnji svetski rekorder i osvajač medalja sa svetskih i evropskih šampionata i vlasnik tri kristalna globusa iz finala Svetskog kupa, pet puta učesnik olimpijskih igara, ogorčen je zbog različitih aršina u nagrađivanju srpskih sportista.

Goran Makismović

"Povod da se oglasim, kao nekadašnji sportista, trener i sportski radnik i, pre svega, kao građanin Beograda, je poslednja odluka gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da sa po 10.000.000 dinara nagradi vaterpoliste za evropsku bronzu i košarkaše za „trud i zalaganje“ na Šampionatu sveta i četvrto mesto", pojasnio je Goran Maksimović.

"Odmah da kažem, da ne bude nesporazuma, radujem se svakom uspehu srpskog
sporta, navijao sam i za košarkaše i za vaterpoliste i smatram da su košarkaši pokradeni. Dobro je da se uspesi nagrađuju, ali nije dobro da su aršini različiti. Jer, strelci su na Šampionatu sveta u Minhenu osvojili sedam medalja, a dobili su od Grada Beograda 400.000 dinara. Izgleda da su svetsko zlato i srebro manje vredni i od evropske bronze...

Maksimović ističe da je za zlato i srebro Zorana Arunović dobila 100.000 dinara a da su po 50.000 dinara dobili članovi vicešampionskih reprezentacija Srbije iz Beograda Jasna Šekarić, Jelena Arunović, Ivana Maksimović, Andrea Arsović, Damir Mikec i Dimitrije Grgić.

"Nije mi jasno i pogađa me kao sportistu i čoveka, da se, sa jedne strane, sa deset

miliona dinara nagrađuje „trud i zalaganje“ i četvrto mesto, a da se svetske medalje

koje su donele i olimpijsku vizu za London, jer su Zorana Arunović i Damir Mikec
prvi beogradski sportisti sa ispunjenom normom, vrednuju sa po 50.000 dinara. Svaki se sportista, naravno i strelac, na velikom takmičenju maksimalno zalaže i bori za medalju, rezultat, visok plasman i nelogično je da se to vrednuje i nagrađuje, jer se takav pristup podrazumeva. Znam da ima sportista koji se plasiraju na velika takmičenja sa B normama, koje u streljaštvu ne postoje, pod sloganom „važno je učestvovati“ jer je to i državni interes da ima što više učesnika. Verovatno gospodin Đilas ne zna, da je Minhenu na SP bilo preko 2.500 strelaca iz 105 zemalja, pa svaka naša medalja i olimpijska viza imaju, iz ovog ugla, posebnu težinu. Strelci su na najlepši način afirmisali državu Srbiju koja je na listi osvajača medalja bila ispred dvadesetak svetskih velesila u ovom sportu, mnogo bogatijih od nas. Znači, svi elementi za nagrađivanje su bili jasni, ali su zanemareni, jer ljudi koji su odlučivali nisu poštovali prave, sportske, kriterijume. Moj utisak je da je prevagnula, da ne zalazim u neke političke vode, ogromna prisutnost vaterpola i košarke na televiziji i u medijima".

Streljačke organizacije Beograda i Srbije imaju dobru saradnju sa Gradom Beogradom i Sekretarijatom za sport i omladinu Beograda. Goran Maksimović je podvukao:


"Grad Beograd je pomagao ove sezone strelcima, obezbedio je 2.000.000 dinara za refundiranje troškova na Svetskom kupu u Fort Beningu. Bila je to dragocena pomoć, u pravom trenutku. Na žalost, izostala je prava, očekivana i dogovorena podrška u organizaciji Svetskog kupa u julu u Beogradu, koji je doneo gradu oko 9.000 hotelskih pansiona, jer je učestvovalo preko 1.000 strelaca iz 60 zemalja i po svemu je ovo najveće i najkvalitetnije takmičenje ove godine u našem gradu. Umesto 7.000.000 dinara, koliko je obećano, organizatori su od grada dobili samo 800.000 dinara. Svedoci smo, sa druge strane, da pojedini klubovi i drugi organizatori iz medijski jačih sportova, dobijaju od grada pomoć i nagrade u milionskim iznosima. Ponavljam, radujem se što im grad pomaže, neka bar drugi imaju kada mi već ne možemo da dođemo na red, ali se, opet, pitam kakvi su ovo aršini?"

Položaj streljačkog sporta u Beogradu je veoma težak, a inostrani treneri, koji su

upoznati sa situacijom, čude se kako srpski strelci postižu tako dobre rezultate. Praktično, ne postoji ni jedno uslovno strelište za MK oružje, a za vazdušno mogu da se izbroje na prste jedne ruke, pa i da neki prst ostane neprobrojan!

"Voleo bih da gospodin Đilas dođe na Carevu ćupriju da vidi u kakvim uslovima
strelci treniraju. Ispred vatrene linije je ogromna bara u kojoj ima zmija i žaba, a o

komarcima i da ne govorimo. Nema svlačionica, objekat je star pola veka i u veoma je lošem stanju! Razgovori da se strelište priključi centru u Košutnjaku i postane državni trenažni centar su zastali, teško može da se očekuje u dogledno vreme poboljšanje situacije. Vazdušna strelišta se zatvaraju a novih nema, teško je doći do prostorija...Sa druge strane, streljaštva nema na TV, nisu zato krivi strelci i steljačke organizacije, jednostavno, to je takav sport, nije atraktivan za televiziju. Razočaran sam postupkom RTS koji, navodno zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, Svetskom kupu u Beogradu nije posvetio ni minut. Pitam se da li su zaposleni u sportskoj redakciji svesni da, kao javni servis, koji između ostalog i ja plaćam, imaju i društvenu ulogu, da su obavezni da popularišu i afirmišu svaki sport, a ne samo one koji su gledani i koje „narod traži“. Ovo namerno podvlačim, jer dogodine je u Beogradu Šampionat Evrope u streljaštvu, kvalifikacioni za Olimpijske igre u Londonu. Nadam se da tada neće RTS-u iskrsnuti nešto važnije i interesantnije", rekao je Goran Maksimović. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online