Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.12.2017.
04:00
A. Stanković - Vesti A

Atomska levica

Odličan prijem Tijane Malešević, Bojana Živković podiže loptu do antene i - Tijana Bošković zakucavanjem donosi poen reprezentaciji Srbije. Kakav smeč Tijane Bošković, pa prosto je raznela protivnički blok! Na servis liniji je Tijana Bošković - linija protivničke ekipe se pomerila za metar unazad, uzalud.

EPA/SERGEI ILNITSKY
Ostala skromna: Tijana Bošković

 Atomski servis ove devojke iz Hercegovine prosto ih je počistio sa terena. As, set, meč za Srbiju! Koliko puta u proteklih nekoliko godina smo slušali ovakve ili slične opise kolega TV komentatora. Koliko puta su se novinari takmičili da opišu neverovatnu lakoću osvajanja poena mlade Hercegovke.

Pretplaćena na nagrade

2014 - MVP Evropskog šampionata za juniorke
2016 - MVP i najbolja korektorka klupskog Svetskog prvenstva
2017 - najbolja korektorka šampionata Turske
2017 - najbolja korektorka klupskog Svetskog prvenstva
2017 - najbolja korektorka Gran prija
2017 - MVP Evropskog šampionata
2017 - najbolja odbojkašica Evrope

- Tića je fantastična! Dok se mi još zagrevamo, ona je već osvojila petnaestak poena - sa osmehom priča Brankica Mihajlović.

- Pogledam je na terenu, onako tanku, visoku, ne mogu da verujem da je u stvari još devojčica, da ima tek nešto više od 20 godina - rekla je kapiten državnog tima Milena Rašić.

A selektor Zoran Terzić nije krio:

- Tijanu i, naravno, Brankicu, sam dragi Bog nam je poslao. Sa njima smo najbolja napadačka reprezentacija na svetu!

Kad se sve to zna, kad se tome dodaju ogromni uspesi srpskih odbojkašica - aktuelnih olimpijskih vicešampionki i prvakinja Evrope, onda je jasno zbog čega redakcija "Vesti" ove godine, baš na 25. rođendan najtiražnijeg dnevnog lista dijaspore, nije imala težak zadatak da u tradicionalnom izboru titulu sportiste, u ovom slučaju sportistkinje godine, dodeli upravo ovoj nežnoj i naoko krhkoj devojci iz čije levice sevaju samo munje i gromovi!

Zvanično najbolja odbojkašica Starog kontinenta u 2017. na taj način ušla je u galeriju sportskih velikana - laureata "Vesti". Pre nje, sportisti godine bili su fudbaleri Siniša Mihajlović i Dejan Savićević, košarkaši Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga i Predrag Stojaković, odbojkaš Vladimir Grbić, vaterpolisti Vladimir Vujasinović, Aleksandar Šapić, Filip Filipović, teniser Novak Đoković, atletičar Emir Bekrić, rvač Davor Štefanek...

Zanimljivo, Boškovićeva je posle Monike Seleš (1992. godine bila još Jugoslovenka), Nađe Higl i Milice Mandić tek - četvrta dama na ovoj listi "besmrtnika".

Nije se nadala

- Za Tijanu smo blokirali dve strane. Devojka je sjajna - obrazložio je stari novinarski vuk Dragan Nikodijević, ali do naše sjajne odbojkašice uopšte nije lako doći. Puštamo joj poruku na tviteru, pa preko vibera, ali - nema odgovora. Tića je u tom trenutku bila na putu za Belgiju gde je sa svojim Ezačibašijem otvorila ovogodišnju evropsku sezonu.

Vreme curi, već razmišljamo o alternativnoj rubrici, kad - stiže poruka.

- Vraćam se u Istanbul u četvrtak uveče. Tada ćemo se čuti.

Naravno, ni u sportu ni u životu nije uvek sve potaman. Avionski let je kasnio, pa smo razgovor odložili za petak ujutro. Ali, laknulo nam je - znali smo da će se Tijana javiti.

EPA
Reprezentacija kao porodica: Tijana sa Stefanom Veljković

- Tijana - obratili smo se sportistkinji godine kad je u slušalici zapucketao njen poznati glas - u ime čitalaca "Vesti" i naše redakcije čestitamo na nagradi.

5 medalja na velikim takmičenjima Tijana je do sada osvojila sa reprezentacijom Srbije

- Hvala, od srca. Izuzetno sam počastvovana i - iznenađena. Zaista nisam očekivala ovakvo jedno vredno priznanje. Odbojka je kolektivni sport, uvek sam deo ekipe i svaki poen, pobeda i trofej su zasluga cele ekipe, pa zbog toga o pojedinačnim nagradama ne razmišljam. Ali da prija - prija. Još jednom Vam mnogo hvala.

To je, kažemo joj, zaslužila igrama i rezultatima.

- Iza nas su zaista dve fantastične godine. Prošle smo osvojile olimpijsko srebro u Rio de Žaneiru, ove bronzu na Gran priju i zlato na Evropskom šampionatu. Neverovatan uspeh, ali i obaveza da nastavimo da igramo na vrhunskom nivou. Reprezentacija nam je sjajna i pred nama su još mnogi uspesi. Eto, iako je na programu tek u oktobru naredne godine, jedva čekam Svetsko prvenstvo u Japanu. Medalja sa ovog takmičenja mi nedostaje i baš bih volela da se nađemo na postolju. A i Japan je zemlja koja našoj reprezentaciji uvek donosi sreću - još od one svetske "bronze" 2006. Tad je sve krenulo...

Čarobni Istanbul

Kakav je život u Turskoj, konkretno u Istanbulu, velegradu na dva kontinenta koji kao da nikada ne spava?
- Predivno, zaista. Istanbul je jedno neverovatno iskustvo i, mada život vrhunskih sportista nosi svoje obaveze - brojne i naporne treninge, utakmice, putovanja... svaki slobodan trenutak koristim da što bolje upoznam ovaj grad. I on svaki put pokaže neko novo lice, otkrije nešto sasvim drugačije. Na kraju se uvek - vratim na Bosfor. Sednem i gledam, uživam. Čarobno mesto.

I, čini se, još dugo će trajati.

- Imamo mladu selekciju. Tačno, tu je jedna grupa iskusnijih igračica, ali za njima su već došle i preuzele odgovornost i mnoge mlade odbojkašice.

A među njima i Tijana koja je 8. marta ove godine napunila - dvadesetu.

- Da - dopire razdragani smeh crnokose devojke - mlada sam ušla u ovu priču, imala sam sreću da mlada počnem da osvajam medalje sa ovim sjajnim devojkama i iskreno se nadam da ćemo još mnogo toga postići.

EPA
 

Obožava Beograd

O Tijani je dosta napisano i mnogo se zna, ali ovom prilikom želimo još malo da je približimo našim čitaocima. A za to su najbolja - leksikonska pitanja.

Imaš li neke rituale pred utakmice?
- Ništa posebno, osim što pre nego što kročim na teren uvek volim da slušam jednu te istu pesmu.

Kakvu muziku slušaš?
- I domaću i stranu, mogu da slušam apsolutno sve žanrove. To zavisi od raspoloženja i u kakvom sam društvu.

Omiljeni grad?
- Beograd! Došla sam u glavni grad Srbije još kao devojčica i zaljubila se u njega. Još je rano da razmišljam o tome gde ću živeti po završetku karijere, ali Beograd je za sada na vrhu liste želja. Naravno, i zbog brojne rodbine koja živi u Beogradu.

Koja zemlja je, pored Srbije, po tvom ukusu?
- Na prvom mestu Italija zbog prijatnih ljudi i gradova koji odišu toplinom. Veoma mi se sviđa i Japan.

Saradnja sa Majom

U odbojkaškoj ekipi nema važnijih ili manje važnih uloga. Ako prijem nije dobar, ne može da se organizuje idealan napad. I tako redom... A, kad smo već kod napada, primetna je neka "nevidljiva" veza između tehničara i korektora. Tijana od momenta kad je tokom SP pre četiri godine zaigrala u reprezentaciji najduže sarađuje sa - Majom Ognjenović.
- Zaista je važna ta dijagonala između tehničara i korektora. Moja uloga u timu je, uglavnom, napadačka i imam tu sreću da me takva vrhunska igračica "snabdeva" loptama da mogu uspešno da poentiram. Zaista mi je zadovoljstvo što igram s Majom.

Kakvu kuhinju voliš?
- Srpsku! Uživam u domaćoj kuhinji. Odmah zatim u - turskoj.

Možeš li da odoliš slatkišima?
- Iskreno - teško. Obožavam ih, ali moram da doziram. Kao za inat, Turska je baš po slatkišima poznata. Prave sjajne čokolade sa pistaćima, pa baklave...

Kakve filmove voliš?
- Sve domaće, pogotovo komedije.

Tvoj znak je Riba, veruješ li u horoskop?
- Ha, ha... Ne verujem. Ali, kad god negde naletim na horoskop - svaki put pročitam.

Imaš li kućnog ljubimca ili - omiljenu životinju.
- Nemam.

Da li imaš posebno dragi broj?
- Volim broj 3 - koji sada nosim na dresu i broj 18, mada ne znam zbog čega.

Koji automobil voziš?
- "Golf 7", bele boje, klupski. Zadovoljna sam njim.

Kako je voziti po Istanbulu?
- Ludo! Ko nije vozio u ovom gradu, taj ne zna šta je vožnja. Svi voze brzo, ali ja sam veoma oprezna.

Ko ti je cimerka u reprezentaciji?
- Od ove godine - Slađa Mirković, inače moja najbolja drugarica.

Imaš li momka? Da li si zaljubljena?
- Nisam zaljubljena i nemam momka - smeje se Tijana.

A šta ćeš poželeti u novogodišnjoj noći?
- Za praznike idem kući, da vidim mamu, tatu, sestru i brata. Za doček ću biti sa najboljim drugaricama i prijateljima. A, želja... Poželela bih da 2018. bude mnogo uspešnija, lakša, zdravija, bolja i srećnija, u svakom pogledu. Ne samo meni - nego svim ljudima. "Vestima" želim da budu još čitanije! I, još jednom veliko hvala na ovom značajnom priznanju i, još više, na konstatnoj podršci našoj ženskoj odbojci. Verujte mi, to nam - mnogo znači. Prvi dolazak u Beograd iskoristiću da dođem u redakciju "Vesti", da vidim kako se prave vaše novine.

Tijana Bošković - sportistkinja godine. A tek je počela da osvaja trofeje...

Bajka kraj Bosfora

Poznato je da je Tijana Bošković svojevremeno bila velika želja turske Odbojkaške federacije. Kad nisu uspeli kao malu da je privole da uzme njihovo državljanstvo i zaigra za reprezentaciju, bar mogu da je iz nedelje u nedelju gledaju kako igra u jednoj od najboljih svetskih ekipa.
- Ezačibaši je zaista veliki klub i sjajan tim. Istina, prošla sezona nije opravdala neka naša očekivanja, nismo osvojile titulu, nismo prošle u CEV ligu šampionki, pa moramo da se zadovoljimo igranjem u CEV kupu. Ali, klub kao što je naš uvek ima najviše ciljeve. Jurišaćemo na sve trofeje - i na međunarodnoj i na nacionalnoj sceni. Prva prilika ukazaće nam se već od 22. do 24. decembra kad u Ankari igramo na završnom turniru Kupa.
U Turskoj je sada dosta i naših sportista...
- Već godinama imaju najbolju žensku odbojkašku ligu, tu je koncentracija vrhunskog igračkog kvaliteta, pa je s obzirom na naše igre, rezultate i kvalitet razumljivo što traže naše odbojkašice. Sa mnom je Maja Ognjenović, Milena Rašić je u Istanbulu, sad nam je blizu i Tijana Malešević... Viđamo se, družimo kad god imamo vremena.
Koliko dugo planira da živi u Istanbulu?
- Ne razmišljam o tome, bar još ne... Sa Ezačibašijem imam ugovor još dve godine, maksimalno sam koncentrisana da što bolje igram. Ima vremena...


 

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Za jubilej Tijana i Gale
HUMANITARNI MOST Dečji osmeh nema cenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online